Πιθανότητα συμφωνίας Τρόϊκας – υπουργείου Οικονομικών – «Kλείδωσε» για το δημόσιο




Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικα «σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος». Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα, στις 10 το πρωί, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου (MoU και MEFP).

Στη συνέχεια, περί τις 5 το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι των δανειστών, θα αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, όπου, τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένεται να ληφθεί η «πολιτική απόφαση» για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ οι ίδιοι παράγοντες επισήμαναν ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση «έκλεισαν» τόσο το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, όσο και το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, ύψους 2 δισ. ευρώ. Υπό διαπραγμάτευση παραμένει για σήμερα το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από τη μείωση του ΦΠΑ, από εναλλακτικά μέτρα (όπως, π.χ. η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε Ι.Χ., σκάφη, κ.λπ.)

Παρόντες, κατά διαστήματα, στη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, ήταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στελέχη του υπουργείου του ανέφεραν «συμφωνήσαμε, δεν θα συναντηθούμε ξανά». Επίσης παραβρέθηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Πιθανότητα συμφωνίας τρόϊκας – ΥΠΟΙΚ. «Kλείδωσε» για δημόσιο
 
Για το ίδιο θέμα το ΕΘΝΟΣ έγραψε τα εξής:

Με τη νέα συνάντηση, στις δέκα σήμερα το πρωί, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και της Τρόϊκα, αναμένεται να κλείσει ο κύκλος των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων της τελευταίας εβδομάδας για τα προαπαιτούμενα,προκειμένου για εκταμιευτεί η επόμενη δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, η οποία ωστόσο, εκτιμάται ότι θα γίνει τμηματικά.

Μετά από επίπονες συζητήσεις, φέρεται ότι τελικά «κλείδωσε» το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έλαβε το απόγευμα του Σαββάτου την παράταση που ζήτησε για την εφαρμογή του προγράμματος έως το Σεπτέμβριο. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για αυξημένη πιθανότητα συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις υπουργείου Οικονομικών – Τρόϊκα, οι οποίες διακόπηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά από επτά ώρες διαβουλεύσεων.

Σήμερα, Κυριακή, μετά τη νέα συνάντηση Γιάννη Στουρνάρα – Τρόϊκα, εκτιμάται ότι θα γραφούν τα κείμενα, τα οποία θα τεθούν υπόψη του Eurogroup για την «πολιτική έγκριση» της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, περί τις 5 το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι των δανειστών, θα αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, όπου, τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όσον αφορά στη συμφωνία για το Δημόσιο που φέρεται να «κλείδωσε» το Σάββατο, η ελληνική πλευρά οφείλει έως το τέλος του Ιουλίου να δώσει κατάλογο με τους πρώτους 5.000 υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα, ενώ σε μηνιαία βάση θα δίνει στοιχεία και για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους που θα περνούν σε διαθεσιμότητα με τελικό στόχο να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 έως το τέλος του Σεπτέμβρη.
Ο πρώτος κατάλογος θα περιλαμβάνει τα ονόματα 2.500 ονόματα σχολικών φυλάκων, 2.000 εκπαιδευτικών, 600 – 700 υπαλλήλων υπουργείων εκ των οποίων οι 50 πρώτοι θα προέρχονται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι κατάλογοι που θα ακολουθήσουν έως και το Σεπτέμβριο αναμένεται να περιλαμβάνουν 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς, 1.500 εκπαιδευτικούς – που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους – και 2.000 υπαλλήλους από υπουργεία και Δήμους.
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο και για συμφωνία στη μείωση του χρόνου της διαθεσιμότητας από 12 σε 8 μήνες.

Το βράδυ της Παρασκευής είχε προκύψει εμπλοκή όταν η Τρόικα δεν έκανε δεκτή την ελληνική πρόταση για απευθείας μετατάξεις 5.000 εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα σχέδια και οι υπάλληλοι, που εντάσσονται στην κινητικότητα να βγαίνουν απαραίτητα για ένα χρονικό διάστημα σε διαθεσιμότητα λαμβάνοντας το 75% του μισθού τους, ενώ ένα σημαντικό μέρος τους θα απολυθεί με βάση το μνημόνιο.
Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση, το απόγευμα του Σαββάτου, Κυριάκου Μητσοτάκη – τρόϊκας, στέλεχος του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «εμείς συμφωνήσαμε. Δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση. Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με τους εκπροσώπους της Τρόικας, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για περίπου μισή ώρα.

«Δεν μας ζητήθηκε άλλη συνάντηση, άρα δεν υπάρχουν άλλα θέματα», ανάφερε το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στο υπουργείο κλήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αποχώρησε λίγο μετά τις επτά.

Mεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν ο μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που θα εισαχθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, καθώς και ο ενιαίος φορέας είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης, συζητήθηκαν τα ισοδύναμα μέτρα που θα ληφθούν για την αποφυγή της εισφοράς στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Αισιοδοξία κυβέρνησης για συμφωνία

Μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, φαίνεται ότι καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό για το 2013 και το 2014.

«Οι πιθανότητες για συμφωνία έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αποφύγαμε ανεπιθύμητα μέτρα», δήλωνε χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφεύγεται η εισφορά του 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, η οποία θα καλυφθεί με κατάργηση των εξαιρέσεων και διεύρυνση της βάσης εισφορών, με την ένταξη για παράδειγμα των επιχειρήσεων σε περιοχές με έως 2.000 κατοίκους.

Αποφεύγονται, επίσης, οι μειώσεις στις συντάξεις των αποστράτων, υπό την προϋπόθεση ότι το υπουργείο εθνικής άμυνας θα μειώσει κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα. Ο στόχος των εσόδων για τις αποκρατικοποιήσεις μειώνεται κατά 1 δισ. ευρώ για φέτος, δεν αλλάζει όμως ο στόχος της διετίας, καθώς το ποσό προστίθεται στα έσοδα του 2014, ενώ η «τρύπα» του ΕΟΠΥΥ καλύπτεται με την αυτόματη περικοπή δαπανών στα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές.

Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ξαναμπαίνει στη συζήτηση και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. «Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έχει πέσει σοβαρά στο τραπέζι. Προτείναμε ως ισοδύναμο να έρθει φέτος αντί του 2014 ο φόρος πολυτελείας» ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

Πάντως, Ευρωπαίοι, αλλά και κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, η δόση των 8,1 δισ. ευρώ να εκταμιευθεί τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

«Τη Δευτέρα περιμένουμε πολιτική απόφαση στο Eurogroup, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες στα κοινοβούλια. Στη συνέχεια εμείς πρέπει να υλοποιήσουμε τις προαπαιτούμενες ενέργειες. Η δόση που θα εκταμιευθεί θα καλύπτει τις ανάγκες μας», τόνιζε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ για τις διαπραγματεύσεις

Δημοσίευμα πάντως της Deutsche Welle, εν εξελίξει μάλιστα των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι η απόφαση του Eurogroup θα προβλέπει την τμηματική καταβολή της επόμενης δόσης.

«Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν και πάλι έως το τελευταίο λεπτό» εκτιμά η Süddeutsche Zeitung, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας.

Όπως υπογραμμίζεται στις Βρυξέλλες, η απόφαση των υπουργών Οικονομικών θα προβλέπει την τμηματική καταβολή της επόμενης δόσης. Δεν πρόκειται δηλαδή να εγκριθεί η εκταμίευση του συνολικού ποσού των 8,1 δισ. ευρώ, που είναι η συνεισφορά της ευρωζώνης, αλλά και του ΔΝΤ.

Η πολιτική απόφαση θα αφορά στο σύνολο του ποσού, αλλά τα χρήματα θα καταβάλλονται σύμφωνα με τις ανάγκες της Ελλάδας και την τήρηση των δεσμεύσεων.

Πηγή: ANA-MPA, ΕΘΝΟΣ – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: