Ο κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος εξηγεί τί ήθελε να πεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας




Η κυπριακή κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Τρόικα και για να τηρήσει με θρησκευτική ευλάβεια τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος ερωτηθείς αν υπάρχουν επιπρόσθετες υποχρεώσεις της Κύπρου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Μνημονίου με την Τρόικα, είπε ότι «η Κυβέρνηση προετοιμάζεται επισταμένως,  προσεκτικά και με όλη τη σοβαρότητα που τη διακατέχει για την κάθοδο της Τρόικα στην Κύπρο και για την πρώτη αξιολόγηση της οποίας θα τύχουμε. Αρα, όλα τα θέματα θα τεθούν, θα τα δούμε και θα τα αντιμετωπίσουμε».

Ερωτηθείς αν στο τραπέζι υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «τίποτα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Υπάρχει μπροστά μας η αξιολόγηση, την οποία θέλουμε να περάσουμε επιτυχώς και η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές της, απέναντι στην Τρόικα και να τηρήσει με θρησκευτική ευλάβεια τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που αφορά την επίλυση του Κυπριακού με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «εάν λυθεί το Κυπριακό και αφού λυθεί τότε βεβαίως θα υπάρχουν διαφορετικές συνέργειες και διαφορετικές προοπτικές συνεργασίας με όλους τους παίκτες στην περιοχή».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε τουρκική εφημερίδα για τα οφέλη από το φυσικό αέριο μετά τη λύση του Κυπριακού και αν αυτό συνδέει τη λύση του Κυπριακού με το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε:

“Κάθε άλλο. Αυτό αποσυνδέει τη λύση του Κυπριακού από το φυσικό αέριο. Οι διαδικασίες εξεύρεσης εξόρυξης του φυσικού αερίου προχωρούν κανονικά και δεν συνδέονται με τη λύση του Κυπριακού. Θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι αν έρθει η λύση του Κυπριακού κατά τρόπο δίκαιο, ισορροπημένο και που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της λύσης, τότε και μόνον τότε ανοίγουν οι δρόμοι για συνεργασίες στην περιοχή με τον οποιονδήποτε».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα ξένης εφημερίδας η οποία φέρεται να επικαλείται δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η Κυβέρνηση εδώ και καιρό τονίζει την ανάγκη για εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου και για άρση των περιοριστικών μέτρων και πιέζει προς πάσα κατεύθυνση προς το σκοπό αυτό. Δεν είναι, όμως, αρμόδια η Κυβέρνηση για αυτό, αλλά η Αρχή Εξυγίανσης».

Πρόσθεσε ότι «αυτό που εννοούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα δημιουργούν προβλήματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας».

Σε ερώτηση για τη στάση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη θέση της Κύπρου στην ευρωζώνη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η Κύπρος είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: