Μέρκελ: Η ανεργία των νέων η μεγαλύτερη κρίση




Η GUARDIAN δημοσιεύει συνέντευξη Τύπου της Angela Merkel, ενόψει της σύσκεψης των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων και των Υπουργών Εργασίας της ΕΕ στο Βερολίνο για τη διαχείριση της ανεργίας, στην οποία η Καγκελάριος εκτιμά ότι η ανεργία των νέων αποτελεί την μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και παρακινεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μιμηθούν το επιτυχημένο γερμανικό δυαδικό μοντέλο για την ανεύρεση εργασίας («Angela Merkel: Youth Unemployment is most Pressing Problem Facing Europe»).

H Merkel έχει κατηγορηθεί ότι, με την επιμονή της για εξισορρόπηση των προϋπολογισμών, έχει συνεισφέρει στην επιδείνωση του προβλήματος της ανεργίας. Προέτρεψε τους νέους Ευρωπαίους, καθώς και τους εργοδότες, να γίνουν περισσότερο ευέλικτοι, ενώ προτείνει την διεύρυνση του προγράμματος ανταλλαγών Erasmus, ώστε να συμπεριλαμβάνει και την επαγγελματική κινητικότητα.

Τόνισε ότι σε αντίθεση με τις κατηγορίες εναντίον της Γερμανίας ότι, επιχειρεί να επιβάλλει το οικονομικό της μοντέλο στο Νότο της Ευρώπης, δεν περιμένει από κανέναν να υιοθετήσει το σκληρό γερμανικό μοντέλο. Απαιτείται ωστόσο ανταγωνιστικότητα και εργασία προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της ευημερίας, σημείωσε: ‘Όταν κοιτάζω την Ιταλία, την Ισπανία ή την Ελλάδα βλέπω πολύ διαφορετικές επιτυχημένες βιομηχανίες’.

Επισήμανε την ανάγκη για προσφορά νεωτεριστικών και ελκυστικών προϊόντων από πλευράς Ευρώπης, ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Νότιος Κορέα. Η μοίρα των νέων ανθρώπων, δήλωσε, της δημιουργεί τύψεις αναφορικά με την κρίση, καθώς τόσο οι νέοι όσο και οι φτωχοί τιμωρούνται μη έχοντας ευθύνες για την κρίση, χωρίς οι οικονομικές ελίτ να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους.

Τέλος σημείωσε πως δεν βλέπει σύγκρουση μεταξύ ενός υγιούς προϋπολογισμού και της ανάπτυξης. ‘Ο δρόμος στον οποίο κινούμαστε είναι ο σωστός, με την σταθερότητα του προϋπολογισμού από τη μια και βασικές δομικές μεταρρυθμίσεις από την άλλη, που θα φέρουν βιώσιμη ανάπτυξη’.

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jul/02/angela-merkel-youth-unemployment-europe

Σε άλλο άρθρο της GUARDIAN επισημαίνεται ότι σύμφωνα με έρευνα, ο μέσος απόφοιτος στην Ευρώπη αναμένεται να χρειάζεται να συμπληρώσει περί τις 60 αιτήσεις και να ψάχνει για εργασία για μια περίοδο 5,5 μηνών, προτού πρωτο-προσληφθεί («Survey Lays Bare European Graduates’ Hopes and Fears»), ενώ το 80% των αποφοίτων (κυρίως στο Νότο, όπου το ποσοστό είναι μεγαλύτερο) ανησυχούν για την καριέρα τους.

http://www.guardian.co.uk/world/datablog/2013/jul/02/survey-european-graduates-hopes-fears?INTCMP=SRCH

International Monetary Fund Photograph/Stephen Jaffe

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: