Η ΕΝΙ κτίζει γέφυρες – Ενδιαφέρον της Ρώμης για τα θέματα της ενέργειας και εμβάθυνση των σχέσεων




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η δραστηριοποίηση του ιταλικού πετρελαϊκού Ομίλου ΕΝΙ εντός της κυπριακής ΑΟΖ, φέρνει πιο κοντά Ιταλία και Κύπρο και εμβαθύνει τη συνεργασία τους. Αυτό, όπως πληροφορούμαστε, αναφέρθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης των υπουργών  Εξωτερικών, Ιταλίας και Κύπρου στη Ρώμη.

Το ενεργειακό ήταν από τα βασικά θέματα, τα οποία συζήτησαν η Ιταλίδα Υπουργό Εξωτερικών Emma Bonino και ο Κύπριος ομόλογος της, Ιωάννης Κασουλίδης, καθώς η Ρώμη έχει και λόγω ΕΝΙ ιδιαίτερο ενδιαφέρον και παρακολουθεί από κοντά τα διαδραματιζόμενα στο πεδίο της ενέργειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, στη συνάντηση συζητήθηκε η περαιτέρω συνεργασία των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., των χωρών του νότου, χωρίς να δημιουργείται όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά μπλοκ και να αναπτύσσονται λογικές «αντί».

Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Μάλτα βρίσκονται σε μια προσέγγιση συνεργασίας, λόγω κοινών προβλημάτων, η Λευκωσία ωστόσο φαίνεται να επιδιώκει διεύρυνση αυτής της «συμμαχίας» με την συμμαχία Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Σε σχέση με τη συνεργασία αυτή των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των χωρών δηλαδή του νότου, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών στη συνάντηση συζήτησαν για την αναγκαιότητα  να αντιμετωπιστούν από κοινού τα ιδιαίτερα προβλήματα που δημιουργεί η γεωγραφική τους θέση.

Όπως, για παράδειγμα, το θέμα της λαθρομετανάστευσης ενώ είναι σαφές πως η συνεργασία αυτή αφορά και τα ζητήματα της οικονομίας ενόψει και των προσεγγίσεων που αναπτύσσονται στην Ε.Ε. «για πλούσιο βορρά και φτωχό νότο».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης ενημέρωσε την ιταλίδα ομόλογό του και για το Κυπριακό και ειδικότερα για την πρόταση της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο.

Ο Κύπριος υπουργός είχε συνάντηση και με την αντιπρόεδρο της Γερουσίας κα. Linda Lanzillotta ενώ παρακάθησε σε δείπνο με στελέχη του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών, της Προεδρίας της Δημοκρατίας και Βουλευτές.

Θα έχει επίσης σήμερα γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Enzo Moavero, και συνάντηση με τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών της  Βουλής κ. Fabrizio Cicchitt.

Όπως είναι γνωστό η πρώτη συνάντηση επί ιταλικού εδάφους ήταν με τον Υπουργό Άμυνας της Ιταλίας κ. Mario Mauro. Στο επίκεντρο της συνομιλίας ήσαν θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

ΕΝΙ: Δεν επηρεάζονται οι σχεδιασμοί της από τις απειλές

Ο ιταλικός πετρελαϊκός Ομίλος ΕΝΙ ήλθε στην Κύπρο για να μείνει. Ο σχεδιασμός του Ομίλου είναι μακροπρόθεσμος και θα επενδύσει την κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε ο Πρόεδρος της ΕΝΙ, κ.Giuseppe Recchi στον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε ο πρώτος, στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου στη Ρώμη.

Παράλληλα, ο κ. Giuseppe Recchi, ξεκαθάρισε πως οι σχεδιασμοί της εταιρείας δεν επηρεάζονται ποσώς από απειλές και εκφοβισμού, παραπέμποντας στην Τουρκία και την τακτική που υιοθετεί σε βάρος της Κύπρου και την αντίδραση της στις έρευνες.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, έγινε εκτενής συζήτηση για τις εξέλιξης στη περιοχή της Μέσης Ανατολής, επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον ΕΝΙ για αξιοποίηση κοιτασμάτων εντός ΑΟΖ Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης πως ο όμιλος προτίθεται να προχωρήσει.

Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, η ΕΝΙ ξεκινά σύντομα σεισμογραφικές έρευνες στα τρία τεμάχια (2,3,9) της κυπριακής ΑΟΖ, στα οποία δραστηριοποιείται. Όπως αναφέρθηκε το ενδιαφέρον της εταιρείας είναι επικεντρωμένο στην εξόρυξη φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι αντιπροσωπεία του Ομίλου βρισκόταν πρόσφατα στην Κύπρο και είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Με την ΕΝΙ, η κυπριακή κυβέρνηση συζήτησε και θα συνεχίσει να συζητεί το θέμα της συμμετοχής της στην κατασκευή τερματικού σταθμού στο Βασιλικό. Όπως πληροφορούμαστε, η συμμετοχή της ιταλικής εταιρείας, όπως αναφέρθηκε,  εξαρτάται από τα κοιτάσματα που βρεθούν στα οικόπεδα στα οποία δραστηριοποιείται.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: