Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για την δημιουργία Διατλαντικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων. Οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών είχαν συναντήσεις και επαφές όλη την εβδομάδα και την Παρασκευή το πρωί οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών, Νταν Μαλένεϊ για τις ΗΠΑ και Ιγκνάσιο Γκαρσία Μπερσέρο για την ΕΕ, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα των συνομιλιών αλλά και την εξέλιξη της διαδικασίας.
Όπως ανέφεραν, κοινός στόχος σε αυτή τη διαδικασία είναι να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις για μια διευρυμένη και εποικοδομητική συμφωνία σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας, καθιστώντας έτσι και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού ακόμα πιο ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εκτίμηση των επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών είναι ότι οι συνομιλίες που είχαν ήταν παραγωγικές, πραγματοποιήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα και προετοίμασαν κατάλληλα το έδαφος για την συνέχιση της διαδικασίας.
 
«Στόχος του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νταν Μαλένεϊ «ήταν να περάσουμε από όλους τους τομείς που θα συζητηθούν σε αυτές τις συνομιλίες, να μοιραστούμε τις αρχικές μας σκέψεις για το πώς θα προσεγγίσουμε αυτά τα θέματα, να συζητήσουμε τις προτεραιότητες, να συζητήσουμε τους επιμέρους στόχους μας και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο εργασίας που θα μας οδηγήσει σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις στο δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων».
 
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, Ιγκνάσιο Γκαρσία Μπερσέρο, τόνισε ότι «Κατά την διάρκεια του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων επιβεβαιώσαμε ότι και οι δύο πλευρές διαθέτουν υψηλές φιλοδοξίες για την διαδικασία αυτή. Ο στόχος των συνομιλιών που διεξήχθησαν επετεύχθη, καθώς συζητήσαμε για όλα τα θέματα που σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε σε αυτές τις συνομιλίες».
 
Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους οι θεματικές ενότητες που συζητήθηκαν στον πρώτο γύρο των συνομιλιών είναι οι εξής: Επενδύσεις, κρατικές προμήθειες, διασυνοριακές υπηρεσίες, ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, υφαντουργία, ενέργεια και πρώτες ύλες, πνευματικά δικαιώματα, εργασία, πρόσβαση στην αγορά βιομηχανικών προϊόντων, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διευθέτηση διαφορών και άλλα νομικά θέματα, ανταγωνισμός, κρατικές επιχειρήσεις, εντοπιότητα, θέματα κανονισμών και διαφάνειας, πρόσβαση στην αγορά γεωργικών προϊόντων, οικονομικές υπηρεσίες και περιβάλλον. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Μαλάνεϊ το ότι χωρίστηκαν οι συνομιλίες σε αυτές τις θεματικές ενότητες δεν σημαίνει ότι αυτά θα είναι και τα κεφάλαια που θα περιέχονται στο τελικό κείμενο της συμφωνίας.
 
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα σημεία που θα δυσκολευτούν οι δύο πλευρές να συγκλίνουν τις απόψεις τους θα είναι στο θέμα των τροφίμων και κυρίως των γενετικά μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων, καθώς επίσης και η ενότητα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.
 
Ο κ. Μπερσέρο επεσήμανε ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται σε αυτή την φάση είναι αποκλειστικά διμερείς και δεν συμμετέχουν εκπρόσωποι τρίτων χωρών, ενώ ο κ. Μαλένεϊ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εάν συζητήθηκε καθόλου το θέμα των παρακολουθήσεων που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ανέφερε ότι η συζήτηση αυτή διεξάγεται «μέσω άλλων καναλιών» και ότι στις συγκεκριμένες συνομιλίες δεν αναφέρθηκαν καθόλου στο θέμα αυτό.
 
Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την δεύτερη εβδομάδα του Οκτώβρη, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπογραφή συμφωνίας μέσα στο 2014.

Photo: VOA

http://gr.voanews.com/content/transatlantic-trade-investment-partnership/1700800.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: