Δυσαρέσκεια για τον Μπάρακ Ομπάμα




Του Πανίκου Παναγιώτου

Για «υποκρισία» από μέρους των Ευρωπαίων κάνουν λόγο αναλυτές και ΜΜΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την υπόθεση με τις παρακολουθήσεις. Η “Νιου Γιορκ Τάιμς”, με κύριο άρθρο της, ανέφερε ότι «θα ήταν απλοϊκό να θεωρεί κανείς ότι η εν λόγω στρατηγική κατασκοπείας εφαρμόζεται μόνο από την αμερικανική κυβέρνηση, όπως επίσης θα ήταν αφελές να θεωρεί κανείς ότι οι συμμαχικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν ανταλλάσσουν δεδομένα που αφορούν τους πολίτες συμμαχικών χωρών και τα οποία κανονικά απαγορεύεται να συγκεντρώνουν για τους πολίτες της δικής τους χώρας».

Η εφημερίδα πρόσθεσε όμως ότι «το να ανταγωνίζεσαι τους πολίτες ορισμένων εκ των στενότερων συμμάχων σου, δεν είναι η πλέον υποσχόμενη στρατηγική για την αύξηση της διεθνούς ασφάλειας».

            Η “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ”, με δικό της κύριο άρθρο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαμαρτυρίες στην Ευρώπη δεν είναι άσχετες με την απογοήτευση για τον πρόεδρο Ομπάμα, τονίζοντας ότι «ο πραγματικός λόγος της αντίδρασης αυτής είναι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων -ηγετών και λαών- για τον Αμερικανό ηγέτη που δεν φάνηκε αντάξιος των προσδοκιών τους, ούτε και του Νόμπελ Ειρήνης που του απονεμήθηκε, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τρομοκρατών, δεν έχει κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο και δεν έχει αναστείλει κάθε πολιτική σε θέματα ασφάλειας της διακυβέρνησης Μπους-Τσέινι».

            Δυστυχώς, η παραπάνω άποψη ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και δεν επικρίνουν πλέον αυστηρά τον Ομπάμα μόνο οι Ευρωπαίοι, αλλά και περισσότεροι Αμερικανοί σε σχέση με αυτούς που τον ψήφισαν. Ενώ ήλπιζαν ότι κατά τη δεύτερη τετραετία θα είναι πιο τολμηρός και αποδεσμευμένος από το άγχος της επανεκλογής, υλοποιώντας τις προεκλογικές του υποσχέσεις για εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα, τώρα εμφανίζεται όλο και πιο υποχωρητικός, συμβιβαζόμενος με πάγιες επιλογές της εξουσίας στην Ουάσιγκτον. Ακόμη και σε θέματα που επιχείρησε να επιφέρει ρήξη με το κατεστημένο και με βαθιά ριζωμένα συμφέροντα, δίνοντας την ελπίδα ότι θα οδηγούσε την Αμερική και τον κόσμο σε μια άλλη εποχή, φαίνεται πως έβαλε πολύ νερό στο κρασί του.

            Πάντως, εξακολουθεί να έχει περιθώρια για να διαψεύσει τις δυσαρεστημένες φωνές…

Πηγή: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: