Δεν δέχεται “κούρεμα” του χρέους ο Σόιμπλε – Στουρνάρας: Μας ενώνουν πολλά με τη Γερμανία




Τέλος στα σενάρια για νέο κούρεμα έβαλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος για τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα – Αυτά που μας ενώνουν με τον κ. Σόιμπλε είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

* Απροσπέλαστο και αποκλεισμένο από συγκεντρώσεις παραμένει το κέντρο της Αθήνας.Κλειστοί οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ σε «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμό».

* Τα θέματα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,ο Αλέξης Τσίπρας.

* Την ικανοποίησή της για την έγκριση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

* «Ναι» στην πρόταση εξεταστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο της ΕΡΤ από Ανεξάρτητους Έλληνες, Χρυσή Αυγή.«Ναι» και από ΚΚΕ με άλλο σκεπτικό.

* Ανησυχία από τον Παντελή Καψή ότι ομάδα συνδικαλιστών και πολιτικών στελεχών θέλουν να συνεχιστεί η κατάληψη στην ΕΡΤ μέχρι τέλους.

* Η Ευρώπη χρειάζεται την τρόικα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, δήλωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν

* Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στο Αλεποχώρι Μεγάρων στην Πάρνηθα και στον Κάβο Ισθμίων.

* Η Ερωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει και άλλα «όπλα» να χρησιμοποιήσει,δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

* Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε τον Αλεξέι Ναβάλνι,επικριτή του προέδρου Πούτιν, σε πενταετή ποινή φυλάκισης.

Το πρώτο θέμα:

Τέλος στα σενάρια για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους έβαλε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.Απηύθυνε έκκκληση να σταματήσει η συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους,λέγοντας πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει τε προσηλωμένη σε όσα έχουν συμφωνηθεί και οτιδήποτε άλλο είναι πολύ επικίνδυνο και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε εντυπωσιασμένος για τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα επενδύσει για την ανάπτυξη στη χώρα μας στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.Αναφερόμενος στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, τόνισε ότι δεν έχει περάσει και δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος.

Για ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη συλλογή απορριμμάτων, την υψηλή τεχνολογία, την πληροφορική, τον ιατρικό τουρισμό και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης.Στουρνάρας στο χαιρετισμό του στήν ίδια εκδήλωση. Επισήμανε πως αυτά που μας ενώνουν με τον κ. Σόιμπλε είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Λόγω της επίσκεψης Σόιμπλε έχουν ληφθεί έκτακτα αστυνομικά μέτρα τόσο στο αεροδρόμια όσο και στη σημεία της διαδρομής από όπου πέρασε ο γερμανός υπουργός.Απροσπέλαστο και αποκλεισμένο από συγκεντρώσεις παραμένει το κέντρο της Αθήνας ,καθώς δεν επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Κλειστοί είναι όλη μέρα οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ σε «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμό», ενώ οι σταθμοί «Κατεχάκη» και «Μέγαρο Μουσικής» θα κλείσουν πάλι από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.Τα δρομολόγια του τραμ δεν φθάνουν στο Σύνταγμα.

Αλλες ειδήσεις:

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια έγινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας,ο οποίος συνοδευόταν από τον Μανώλη Γλέζο.Ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση έκανε λόγο για ένα πάνδημο αίτημα του λαού το, οποίο ,όπως είπε,οφείλει η κυβέρνηση να το θέσει στη γερμανική πλευρά γιατί αυτό αποτελεί ιστορικό χρέος σε όσους θυσιάστηκαν απέναντι στη ναζιστική θηριωδία.

Σχολιάζοντας τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν για την επίσκεψη του γερμανού υπουργού ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εικόνα νεκροταφείου, που δεν τιμά ούτε τη χώρα,όπου γεννήθηκε η δημοκρατία,ούτε και τον κ. Σόιμπλε ως καλεσμένο της.

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν. Καλωσορίζουμε,είπε,την έγκριση του πολυνομοσχεδίου από το ελληνικό Κοινοβούλιο, βάσει του οποίου θα εφαρμοστούν οι συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις.

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση επι της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το κλείσιμο της ΕΡΤ.Η συζήτηση ολοκληρώνεται το απόγευμα με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, ενώ όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της εξεταστικής, αλλά με διαφορετικό σκεπτικό από αυτό που διατυπώνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίζουν υπέρ της πρότασης σύστασης εξεταστικής, αν και υπογραμμίζουν ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για μια λανθασμένη μονομερή απόφαση.

Η Ευρώπη χρειάζεται το συνδυασμό της εξειδίκευσης του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, απορρίπτοντας υποδείξεις ότι η τρόικα θα έπρεπε να διαλυθεί. Αναφερόμενος στα προγράμματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου, ανέφερε ότι καμία από αυτές τις καταστάσεις δεν είναι εύκολη και επισήμανε πως οι αντιπροσωπείες των τριών θεσμών συνεργάζονται καλά,συχνά στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ δεν θα μπορούσε να προχωρήσει αν δεν ξεκινούσε εκ του μηδενός, δήλωσε ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, κατά τη συζήτηση της πρότασης εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή. Ο κ. Καψής εξέφρασε φόβους ότι υπάρχει μια ομάδα συνδικαλιστών, ενδεχομένως και πολιτικών στελεχών μέσα στην ΕΡΤ, που είναι αποφασισμένοι να μην βγούνε μέσα από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και επιθυμούν να συνεχίσουν την κατάληψη.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η μεγάλης έκτασης πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο Αλεποχώρι Μεγάρων.Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν, προκειμένου να μην υπάρξει αναζωπύρωση καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ στους πρόποδες της Πάρνηθας,στην περιοχή Πέτρα της Βαρυμπόμπης.Τέλος,υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά Κάβο Ισθμίων.

Την Μυτιλήνη επισκέπτεται ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Αιγαίου και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.Το βράδυ ο κ. Κουτσούμπας θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πόλη της Μυτιλήνης.

Διεθνείς ειδήσεις:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτει και άλλα «όπλα» στο οπλοστάσιό της για να χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να είναι το υποκατάστατο για ο,τιδήποτε άλλο πρέπει να γίνει.

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε τον Αλεξέι Ναβάλνι, κυριότερο επικριτή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σε πενταετή ποινή φυλάκισης κρίνοντάς τον ένοχο για κατάχρηση εξουσίας και δημοσίου χρήματος, σε μία δίκη που ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι πολιτικά υποκινούμενη εξαιτίας της αντικυβερνητικής του στάσης.

Ατμοί έγιναν ορατοί σήμερα από το κτίριο όπου στεγάζεται ο αντιδραστήρας Νο 3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία, η οποία εξακολουθεί αρκετές ώρες μετά να μην γνωρίζει τα αίτια του νέου αυτού συμβάντος.

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: