Έκκρυθμη η κατάσταση και στη Δυτική Όχθη: Οχτώ οι νεκροί από την Ισραηλινή επιχείρηση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν

FILE PHOTO: Israeli military vehicles cross the security fence from the West Bank city of Jenin area, 03 July 2023. EPA, ATEF SAFADI




Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, τον θάνατο οκτώ Παλαιστινίων σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ο στρατός επεσήμανε ότι διεξήγαγε επιχείρηση εναντίον ένοπλων πυρήνων της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ.

«Υπάρχει όγδοος μάρτυρας στην επιχείρηση των δυνάμεων κατοχής που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Τζενίν», επεσήμανε σε σύντομη ανακοίνωσή του στο Telegram το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Νωρίτερα χθες το υπουργείο είχε κάνει λόγο για επτά νεκρούς και πολλούς τραυματίες, δύο εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την περασμένη νύκτα, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος επεσήμανε ότι ένα από τα ασθενοφόρα της έγινε στόχος ισραηλινών πυρών στη Τζενίν την ώρα που προσπαθούσε να προσφέρει βοήθεια σε έναν τραυματία.

Χθες δημοσιογράφος του AFP είδε τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την ισραηλινή επιδρομή στη Τζενίν, προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Το βράδυ ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε τις επιχειρήσεις του, ενώ ακούγονταν ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και ενόπλων. Στήλες καπνού υψώνονταν από τον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε σε σύντομη ανακοίνωσή του ότι διεξήγαγε την επιχείρηση έπειτα από πληροφορίες «που αφορούσαν τρομοκρατικές δραστηριότητες ενόπλων οι οποίοι ανήκουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στην περιοχή της Τζενίν».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν λόγο για «πολλές ανταλλαγές πυρών» μεταξύ στρατιωτών και «ένοπλων τρομοκρατών». «Στη διάρκεια των ανταλλαγών μη εμπλεκόμενοι άνθρωποι φέρονται να επλήγησαν», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «εξετάζει τις καταγγελίες αυτές».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ακούγονταν drone να πετούν πάνω από τη Τζενίν, όπως και ο ήχος εκρήξεων, αλλά και σποραδικών πυρών.

Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποιούσαν περιπολίες με τεθωρακισμένα στον καταυλισμό, κυκλοφορώντας πίσω από έναν εκσκαφέα που κατέστρεψε την άσφαλτο στον κεντρικό δρόμο.

«Αδέσποτη σφαίρα»

Η Άμερ Μανάσρα, μια Παλαιστίνια ανεξάρτητη δημοσιογράφος 25 ετών, δήλωσε στο AFP από το κρεβάτι του νοσοκομείου ότι χτυπήθηκε στο πόδι από «αδέσποτη σφαίρα των ισραηλινών δυνάμεων», ενώ πρόσθεσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην είσοδο του καταυλισμού.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ένας χειρουργός που εργαζόταν στο κυβερνητικό νοσοκομείο της Τζενίν είναι μεταξύ των νεκρών.

«Ο Ουσάγεντ Τζαμπάριν σκοτώθηκε από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών την ώρα που πήγαινε στο νοσοκομείο», επεσήμανε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa μετέδωσε ότι ένας εκπαιδευτικός, ο Άλαμ Τζαραντάτ, και ένας ανήλικος είναι μεταξύ των νεκρών.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την επιδρομή τονίζοντας ότι το Ισραήλ «σκοτώνει αθώους, γιατρούς και καταστρέφει τις υποδομές παλαιστινιακών νοσοκομείων, πόλεων και χωριών».

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει τακτικά επιχειρήσεις στη Τζενίν, τις οποίες χαρακτηρίζει «αντιτρομοκρατικές», εξηγώντας ότι έχουν στόχο να εμποδίσουν αντιισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Όχθη ή το Ισραήλ.

Στη Δυτική Όχθη η βία έχει οξυνθεί εδώ και δύο χρόνια και επιδεινώθηκε μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνολικά, μετά το ξέσπασμα του πολέμου τουλάχιστον 512 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις ή εβραίους εποίκους.

Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή πλευρά από Παλαιστίνιους είτε στη Δυτική Όχθη είτε στο Ισραήλ.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τζενίν, Παλαιστίνη

«Στην αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους αναμένεται να προχωρήσει σήμερα και η Νορβηγία» μεταδίδουν τοπικά Μέσα Ενημέρωσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: