Αποκλείουν οι Γερμανοί το ενδεχόμενο νέου “κουρέματος” αλλά θα αναγκαστούν να το δεχθούν




O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle απέκλεισε χθες ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενθάρρυνε την Ελλάδα να παραμείνει στο δρόμο των δομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ υποσχέθηκε την αλληλεγγύη της γερμανικής κυβέρνησης, αναφέρει η Susann Kreutzmann στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «German Foreign Minister Rules Out New Greek Debt Relief».

Συγκεκριμένα, σε επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο κ. Westerwelle ανέφερε ότι δεν εντάσσεται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων μια νέα παραγραφή χρέους για την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν εννοούσε τα χρέη της Ελλάδας προς τους επίσημους πιστωτές της ή το οφειλόμενο προς τον ιδιωτικό τομέα χρέος.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, διαβεβαίωσε για τη δέσμευση της χώρας του στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά τόνισε ότι η δοκιμαζόμενη από ύφεση χώρα δεν μπορεί να αναλάβει νέα μέτρα λιτότητας.

«Χρειαζόμαστε επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος στους δ/φους, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να προετοιμαστεί για να επιστρέψει στις αγορές νωρίτερα απ’ ότι περιμένει κανείς», καθώς και ότι η χώρα βρίσκεται εγγύτερα στην επίτευξη ενός πρωταρχικού πλεονάσματος, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20130703-708035.html?KEYWORDS=Greece

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία, με αφορμή την παραίτηση δύο Υπουργών του κυβερνώντος κόμματος- συμπεριλαμβανομένου του Πορτογάλου υπουργού Εξωτερικών Paulo Portas – αλλά και τις αυξανόμενες  πιέσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός της χώρας Passos Coelho για να παραιτηθεί, αναφέρεται μεγάλη μερίδα του αμερικανικού Τύπου.

Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι μετά από μήνες στη διάρκεια των οποίων υπέβοσκε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η κατάσταση απειλεί ξανά να αναζωπυρωθεί καθώς η πολιτική αστάθεια εξαπλώθηκε σε ορισμένες από τις δοκιμαζόμενες χρηματοπιστωτικά χώρες της ευρωζώνης.

Παράλληλα, σε ανταπόκριση από το Λονδίνο του Henry Chu στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας LOS ANGELES TIMES, με τίτλο «Portugal’s government teeters as Europe debates austerity», γίνεται αναφορά στην  ελληνική κυβέρνηση, η οποία όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, κρέμεται από μια κλωστή ως αποτέλεσμα της αντιδημοφιλούς της προσπάθειας να παύσει τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι.

Το ερώτημα των αναλυτών είναι πλέον επί πόσο διάστημα θα αντέξει η κυβέρνηση συνασπισμού. Όπως τόνισε η Megan Greene, επικεφαλής οικονομολόγος του Maverick Ιntelligence στο Λονδίνο «ότι είδαμε στην Ελλάδα και την Πορτογαλία τις τελευταίες ημέρες είναι απλώς το γεγονός ότι η λιτότητα δεν είναι βιώσιμη, τόσο από πολιτικής, όσο και από κοινωνικής απόψεως. Δεν νομίζω ότι  μπορούμε να περιμένουμε  θετικές εξελίξεις για σταθερότητα».

http://www.latimes.com/news/world/worldnow/la-fg-wn-portugal-europe-austerity-20130703,0,336829,print.story

Για το ίδιο θέμα, ανταπόκριση από τη Μαδρίτη του Raphael Minder στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Prime Minister Tells Portuguese He Won’t Resign», επισημαίνει ότι η πολιτική αναταραχή εντός της κυβέρνησης συνασπισμού της Πορτογαλίας υπογραμμίζει τις αυξανόμενες εντάσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για το εάν οι περικοπές δαπανών και άλλα συναφή μέτρα λιτότητας ευθύνονται για τη συνεχιζόμενη ύφεση και τα ποσοστά ρεκόρ ανεργίας σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία.

Σημειώνεται επίσης ότι στην Ελλάδα, η κυβέρνηση συνασπισμού του Αντώνη Σαμαρά αποδυναμώθηκε σε σημαντικό βαθμό τον περασμένο μήνα μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μονομερή απόφαση του κ. Σαμαρά να παύσει τη λειτουργία του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, στο πλαίσιο των περικοπών που αιτήθηκαν οι πιστωτές της χώρας.

http://www.nytimes.com/2013/07/03/world/europe/prime-minister-tells-portuguese-he-wont-resign.html

http://www.nytimes.com/2013/07/04/world/europe/rift-over-austerity-plans-seen-in-portugal-turmoil.html?pagewanted=print

Εξάλλου, ανταπόκριση από τη Λισαβόνα της Patricia Kowsmann και από το Λονδίνο του Charles Forelle, με τίτλο «Portuguese Coalition Works to Survive», για την πολιτική αναταραχή στην Πορτογαλία επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον επιδοθεί σ΄έναν έντονο διάλογο με τους διασώστες της ευρωζώνης σχετικά με την τύχη των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα της χώρας.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης απείλησαν να παρακρατήσουν τη δανειακή βοήθεια έως ότου η κυβέρνηση μετακινήσει 12.500 άτομα σε νέες θέσεις ή τους απολύσει εντός του έτους. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, το συγκυβερνών κόμμα της ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω της προγραμματισμένης απόλυσης υπαλλήλων της ΕΡΤ. http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323899704578582931660976470.html#printMode?KEYWORDS=Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: