WSJ: Αύξηση της κλοπής μετάλλων στην Αθήνα




Την κλοπή χάλκινων προτομών επιφανών προσωπικοτήτων από δημόσιους χώρους στην Αθήνα, φαινόμενο που έχει λάβει ενδημικές διαστάσεις πλέον στην ελληνική πρωτεύουσα με τα κλοπιμαία να καταλήγουν σε χυτήρια, σύμφωνα με τον Ανδρέα Βαρελά, Αντιδήμαρχο Αθηναίων και επικεφαλής του τομέα ανακύκλωσης της πόλης, προβάλλει ανταπόκριση από την Αθήνα του Alkman Granitsas στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «For Noted Greeks of Yore, The Global Metals Boom Is a Bust» (σελ. Α1).

Αλλά και σ΄ολόκληρη την Ελλάδα, τονίζεται στο δημοσίευμα, εξαφανίζονται μεταλλικά αντικείμενα από δημόσιους χώρους, όπως ηλεκτρικά καλώδια και μετασχηματιστές, σχάρες από φρεάτια και υπονόμους, μια τάση που δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο στον ελληνικό χώρο, αλλά και σ΄ολόκληρη την Ευρώπη όπου οι κλοπές μετάλλων βρίσκονται σε αύξηση. Η βρετανική αστυνομία εκτιμά ότι οι κλοπές μετάλλων κοστίζουν στην οικονομία της Βρετανίας άνω του $1 δις ετησίως, ενώ στις αρχές του έτους, η Europol πραγματοποίησε την πρώτη της διάσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα στη Χάγη.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται επίσης τα μέτρα πρόληψης του εν λόγω προβλήματος, όπως αυτά προτάθηκαν από το Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, ο οποίος έκανε μεταξύ άλλων λόγο για ενίσχυση των αστυνομικών περιπολιών, από κοινού με πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των δημοτών για τα μνημεία της πόλης, με προγράμματα ‘υιοθεσίας’ χάλκινων γλυπτών από φοιτητές, με στόχο την καλύτερη προστασία τους.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324188604578543564023125802.html#printMode?KEYWORDS=Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: