Υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον οίκο MSCI στην κατηγορία αναδυόμενων αγορών




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ

Ο διεθνής οίκος MSCI υποβάθμισε, την Τετάρτη, το Χρηματιστήριο Αθηνών στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, από αναπτυγμένη που ήταν μέχρι σήμερα. Με την ενέργεια αυτή η Ελλάδα γίνεται η πρώτη αναπτυγμένη χώρα παγκοσμίως που υπόκειται σε μια τέτοια υποβάθμιση.
Σύμφωνα με τον οίκο MSCI η Ελλάδα απέτυχε να ικανοποιήσει τα κριτήρια σε αρκετές κατηγορίες που θα την ενέτασσαν στις αναπτυγμένες αγορές, μεταξύ των οποίων είναι ο όγκος των συναλλαγών και το ύψος του χρηματιστηριακού δείκτη στην Αθήνα.

Ο διεθνής οίκος είχε ενημερώσει από τις 7 Μαΐου ότι θα προχωρούσε σε επανεξέταση της παραμονής ΧΑ μεταξύ των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων παγκοσμίως.

Ο Νικόλαος Οικονομίδης, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δηλώνει ότι οι συνέπειες από την υποβάθμιση αυτή δεν θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ελληνική αγορά. Όπως τονίζει «Η ενέργεια αυτή θα αποτρέψει ορισμένες χρηματιστηριακές εταιρείες να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς δεσμεύονται προς τους πελάτες τους ότι επενδύουν μόνο σε χρηματιστήρια ανεπτυγμένων οικονομιών.  Από την άλλη όμως, η υποβάθμιση αυτή θα ανοίξει τις πόρτες σε άλλους επενδυτές που δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, τέτοιες υποβαθμίσεις συνήθως δεν λειτουργούν αποτρεπτικά για τους επενδυτές όπως συνέβη αντίστοιχα, για παράδειγμα, όταν υποβαθμίστηκε η αξία των ελληνικών ομολόγων. Στην περίπτωση εκείνη οι ασφαλιστικές εταιρείες που υποχρεούνταν από το καταστατικό τους να αγοράζουν ομόλογα πάνω από κάποια συγκεκριμένη αξιολόγηση, έπρεπε να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στην διάθεση τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική πτώση στην αξία τους.  Αντίστοιχα, οι επενδυτές, όταν υπάρχει υποβάθμιση του χρηματιστηρίου μιας χώρας, δεν συνηθίζουν να προχωρούν μαζικά στις πωλήσεις μετοχών που έχουν στη διάθεση τους, καθώς η αξία της κάθε μετοχής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και παρά την υποβάθμιση του χρηματιστηρίου, η τιμή της στο μέλλον μπορεί να αυξηθεί, υποστηρίζει ο διακεκριμένος καθηγητής οικονομικών.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι εάν συνεχιστεί η καλή πορεία που διαγράφει η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα αναβαθμιστεί και πάλι στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών.

http://gr.voanews.com/content/msci-downgrades-greece/1681268.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: