Τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται στην απόρριψη της υποψηφιότητας του NABUCCO υπέρ του TAP




Ένα θεμελιώδους σημασίας στοιχείο στις προσπάθειες της ΕΕ να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο στέφθηκε χθες με αποτυχία, καθώς ο όμιλος Shah Deniz, ο οποίος διαχειρίζεται το αέριο του Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζοντας τη μεταφορά του μέσω Τουρκίας το 2019, απέρριψε τον αγωγό Nabucco ως τον προτιμητέο σύνδεσμο με την Ευρώπη.

Αυτό αναφέρουν οι Art Patnaude και Jan Hromadko, σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «European Pipeline Loses Bid to Ship Gas» (σελ. Α13).

Η εξέλιξη αυτή, τονίζεται, καθιστά τον ανταγωνιστικό Trans Adriatic Pipeline, ή ΤAP, ως το μοναδικό υποψήφιο για το συμβόλαιο που όπως τονίζουν γνώστες του θέματος, θα κατακυρωθεί αύριο Παρασκευή.

Όπως δήλωσε ο Andrew Neff, ενεργειακός αναλυτής στην εταιρεία IHS Energy της Μόσχας, ενώ ο ΤΑΡ θα προσφέρει τη δυνατότητα στην Ευρώπη να διαφοροποιήσει τα ενεργειακά της αποθέματα από τη Ρωσία, ο όγκος του μεταφερόμενου φυσικού αερίου, 10 δις κ.μ. ετησίως αρχικά, αποτελεί πολύ μικρό μέγεθος σε σύγκριση με τις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ακόμη ότι «η ήττα του Nabucco συνιστά την τελευταία σημαντική ενεργειακή πρωτοβουλία της ΕΕ που αποτυγχάνει, γεγονός που υπογραμμίζει τη δυσκολία της Ευρώπης να διαμορφώσει ένα συνεκτικό πακέτο ενεργειακών πολιτικών».

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323419604578569450535628198.html#printMode?KEYWORDS=Greece

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται άρθρο του Jonathan Tirone στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «Nabucco Pipeline’s Demise Sends OMV to Search for Own Gas».

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον Gerhard Roiss, εκπρόσωπο της OMV, της αυστριακής κρατικής εταιρείας ενέργειας που ηγούνταν του σχεδίου Nabucco West, η επιλογή για την αποστολή φυσικού αερίου από την Κασπία μέσω του ΤΑΡ, έγινε λόγω των υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Ιταλία.

http://www.bloomberg.com/news/print/2013-06-26/nabucco-pipeline-s-demise-sends-omv-to-search-for-own-gas.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: