Η Ουάσιγκτον απαιτεί από την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό να μην δεχθούν τον Εντουαρντ Σνόουντεν – Σούμερ: Ηξερε ο Πούτιν




Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα από την Κούβα,τη Βενεζουέλα, τον Ισημερινό και άλλες χώρες να ΜΗΝ βοηθήσουν τον Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος εγκατέλειψε άρον-άρον το Χόνγκ Κόνγκ και έφτασε την Κυριακή στη Μόσχα. Στη διπλωματική νότα αναφέρουν ότι δεν πρέπει να δεχθούν το αμερικανικό διαβατήριό του διότι έχει ακυρωθεί. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ υποστήριξε σήμερα στο CNN ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανότατα γνώριζε και ενέκρινε το ταξίδι του ‘Εντουαρντ Σνόουντεν από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα. Υποστήριξε ότι αυτό θα βλάψει πιθανότατα τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Αρχικά έγινε γνωστό ότι ο Σνόουντεν, θα αναχωρήσει τη Δευτέρα για την Αβάνα και απ’ εκεί στο Καράκας, όπου υποτίθεται ότι είναι και ο τελικός προορισμός του. Ομως, αργότερα έγινε γνωστό ότι ο νεαρός αναλυτής ζήτησε άσυλο από την κυβέρνηση του Ισημερινού, η οποία πιθανότατα θα το παραχωρήσει.

Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ενημερώθηκε για το θέμα νωρίς το πρωί της Κυριακής από τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και σύμφωνα με πληροφορίες “είναι πολύ θυμωμένος” με τον κ. Πούτιν και τους ηγέτες των χωρών που βοηθούν τον Αμερικανό πρώην αναλυτή της NSA.

“Ο Πούτιν φαίνεται ότι επιδιώκει πάντα να μπαίνει στο μάτι των ΗΠΑ είτε με το θέμα της Συρίας, του Ιράν και τώρα βεβαίως με τον Σνόουντεν”, τόνισε ο κ. Σούμερ που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα και πρόσθεσε ότι στην υπόθεση ίσως έχει αναμιχθεί και η Κίνα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, Νάντια Τσιπρ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώθηκαν από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν εγκατέλειψε το Χονγκ Κονγκ για “μια τρίτη χώρα” -πρόκειται για τη Ρωσία- και θα ζητήσουν συνεργασία με τις χώρες στις οποίες ίσως επιχειρήσει να μεταβεί ο ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA).

“Θα συνεχίσουμε να συζητούμε το θέμα με το Χονγκ Κονγκ και θα επιδιώξουμε συνεργασία για την εφαρμογή του νόμου με άλλες χώρες στις οποίες θα επιχειρήσει να μεταβεί ο Σνόουντεν”, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Εξάλλου, ο διευθυντής της NSA στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ ανακοίνωσε σήμερα ότι νέες διαδικασίες τέθηκαν σε ισχύ για την ασφάλεια πληροφοριών ώστε να αποτραπούν διαρροές όπως αυτές για τις οποίες ευθύνεται ο ‘Εντουαρντ Σνόουντεν.

Ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) ‘Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αναχώρησε νωρίτερα σήμερα από το Χονγκ Κονγκ, συνοδεύεται από “διπλωμάτες”, ανακοίνωσε ο ιστότοπος Wikileaks, χωρίς να προσδιορίσει την εθνικότητά τους, ούτε τον τελικό προορισμό του Αμερικανού, ο οποίος κατηγορείται από τη χώρα του για κατασκοπεία.

Με στελέχη του Wikileaks

Ο ‘Εντουαρντ Σνόουντεν ταξιδεύει “με προορισμό μια δημοκρατική χώρα μέσω μιας ασφαλούς οδού, για να βρει άσυλο. Συνοδεύεται από διπλωμάτες και νομικούς συμβούλους του Wikileaks”, αναφέρει ο ιστότοπος τον οποίο ίδρυσε ο Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο ιστότοπος Wikileaks πρόσθεσε ότι “ο Σνόουντεν ζήτησε τη βοήθεια των νομικών συμβούλων του ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του” μετά το αίτημα των ΗΠΑ προς τις αρχές του Χονγκ Κονγκ για την έκδοσή του.

Η ομάδα των νομικών συμβούλων του Wikileaks και εγώ ενδιαφερόμαστε για την εγγύηση των δικαιωμάτων του κ. Σνόουντεν και για τη προστασία του”, δήλωσε ο Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάζαρ Γκαρθόν επικεφαλής της ομάδας των νομικών συμβούλων του Wikileaks και δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ. 

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, CNN, Reuters, ΑΠΕ

Φωτογραφία: Επίσημη ισοσελίδα γερουσιαστή Σούμερ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: