Οι Βρετανοί ασκούν αφόρητες πιέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο




“Η ύφεση και η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου καθιστούν το αδιέξοδο με τον Βορρά στην Κύπρο πιο άβολο”, κατά τον Jonathan Steele, σε άρθρο γνώμης για την GUARDIAN («Why Greek Cypriots Need to Get Serious about Peace»). Το γεύμα που παρατέθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη είχε ως στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ώστε να έρθει εις πέρας η πλέον μακροχρόνια ‘παγωμένη διαμάχη’.

Ο συντάκτης απαράδεκτα σκεφτόμενος λέει πως δεν κατανοεί τον δισταγμό του Προέδρου Αναστασιάδη και εκτιμά ότι το επιχείρημα του που αφορά στην οικονομική κρίση στο νησί δεν στέκει. Το παράδοξο υποστηρίζει ο συντάκτης είναι ότι ο κ. Eroglu, που δεν είχε στηρίξει το σχέδιο Ανάν, είναι θετικός ως προς την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ διστακτικός φέρεται να είναι ο Αναστασιάδης που είχε αντιμετωπίσει το σχέδιο θετικά (σήμερα διστάζει να το αναγνωρίσει ως βάση για διαπραγμάτευση), αναφέρει. Ο συντακτης αναφέρει ότι το κόμμα του κ. Αναστασιάδη πέρασε νομοσχέδιο για μη δωρεάν ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία σε Τουρκοκυπρίους.

Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της γρήγορης έναρξης των διαπραγματεύσεων και πιστεύουν πως η κρίση παρουσιάζει νέες ευκαιρίες προσέγγισης. Οι επενδυτές, ισχυρίζεται ο απαράδεκτος συντάκτης του Guardian, δεν θα προσέλθουν σε ένα διχασμένο νησί, όπου τα έσοδα από τα αποθέματα των πλουτοπαραγωγικών πηγών δεν μοιράζονται εξίσου οι δύο κοινότητες και όπου δεν υπάρχει συμφωνία για το μέλλον.

Σύμφωνα με το κείμενο οι Τουρκοκύπριοι εκτιμούν ότι η κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου θα πρέπει να γίνει δια μέσω Τουρκίας ενώ οι Ελληνοκύπριοι σκέπτονται το Ισραήλ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγόρησε τον διαμεσολαβητή Αlexander Downer ότι αποπειράται να υπονομεύσει την αξιοπιστία του.

Αναλυτές, αναφέρει ο σντάκτης, εκτιμούν ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν συνηθίσει το αδιέξοδο που τους εξυπηρετεί. “Ο Νότος ζούσε καλύτερα από το Βορρά και ο διχασμός τους χάριζε την διάκριση του θύματος στα μάτια της διεθνούς κοινότητᨔ, σημειώνει.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jun/03/greek-cypriots-get-serious-about-peace

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: