Νέα κίνηση για την Αμμόχωστο – Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα παρουσιάσει συνολική πρόταση σε ΟΗΕ και Ε.Ε.




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κίνηση για την Αμμόχωστο αναμένεται να κάνει η Λευκωσία τις επόμενες εβδομάδες, παρουσιάζοντας ολοκληρωμένη την πρότασή της. Αυτό αναμένεται να συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου ( 16-17 Ιουλίου) και στη συνέχεια θα υποβληθεί τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Βρυξέλλες, όπως πληροφορούμαστε, έχουν ήδη μεταφέρει την ιδέα της Κυπριακής Κυβέρνησης για την Αμμόχωστο στην Άγκυρα, ενώ αναμένεται πως με τη νέα κίνηση θα γίνει με πιο συγκεκριμένο τρόπο και θα πρέπει να τοποθετηθεί και η Άγκυρα. Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει ζητήσει και από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ να μεταφέρει την πρόταση στην τουρκική πλευρά, όταν είχε επισκεφθεί την Άγκυρα, ωστόσο ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ δεν παρουσιάσθηκε θερμός με την ιδέα αυτή. Δεν υπάρχει ενημέρωση για τα μηνύματα που μετέφερε- εάν μετέφερε- από την Άγκυρα στη Λευκωσία.

Το ζητούμενο είναι ποια είναι η αντίδραση της Άγκυρας τώρα αλλά και μετά όταν θα κατατεθεί η πρόταση. Σε κάποιες βολιδοσκοπήσεις Τούρκοι αξιωματούχοι δεν αντιδρούν ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Αφήνουν να εννοηθεί πως μπορεί να συζητηθεί το θέμα αυτό σε κάποια φάση. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως μεταφέρουν και οι Βρετανοί, οι Τούρκοι θεωρούν το θέμα της Αμμοχώστου «μεγάλο βήμα» και παραπέμπουν στη συνολική λύση του Κυπριακού. Οι Βρετανοί, πάντως, θεωρούν πως το θέμα της Αμμοχώστου μπορεί να εξετασθεί και όταν προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Χωρίς να το αναφέρουν, φαίνεται να συμφωνούν και οι ίδιοι με την προσέγγιση της Άγκυρας ότι «είναι μεγάλο βήμα» το άνοιγμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου.

Είναι γνωστό πως αρχικά οι Τούρκοι είχα συνδέσει το θέμα της Αμμοχώστου με την αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου αλλά και το άνοιγμα των ενταξιακών τους κεφαλαίων, που μπλοκάρονται από τη Λευκωσία. Φαίνεται, όμως, εκ πρώτης όψεως να υπάρχει μια διαφοροποίηση στην προσέγγιση αυτή. Εάν ο νέος λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Κουτλάι Ερκ συνεννοήθηκε με την Άγκυρα πριν τις δηλώσεις του, τότε οι Τούρκοι δεν συζητούν τώρα διασύνδεση της Αμμοχώστου με την Τύμπου.

Ξένοι διπλωμάτες θεωρούν πως το θέμα της Αμμοχώστου είναι μια δυνατή δοκιμή για την Τουρκία. Από την άλλη, σημειώνουν πως η Άγκυρα δεν έχει κανένα λόγο σήμερα να προβεί σε μια κίνηση, την οποία δεν έκανε για δεκαετίες.

Στηρίζεται από ομάδα κρατών

Την κυπριακή πρόταση για την Αμμόχωστο έχει μεταφέρει στην Άγκυρα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο οποίος και θα ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Αναστασιάδης και Ρομπέι θα συναντηθούν στα πλαίσια δείπνου εργασίας με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συναφή συζήτηση έχει κάνει με Τούρκους αξιωματούχους ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε. Περαιτέρω θετικά αντιμετωπίζουν την πρόταση για την Αμμόχωστο, η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα, που θεωρούν ότι μια κίνηση προς την κατεύθυνση να ανοίξει η κλειστή πόλη θα δημιουργήσει δυναμική στο Κυπριακό.

www.philenews.com – Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: