Η Λαγκάρντ θα στείλει επιστολή στον Αναστασιάδη




Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε τη λήψη της επιστολής του προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη προς τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. “Επιβεβαιώνω της λήψη της επιστολής στην οποία αναφερθήκατε και σχεδιάζουμε να απαντήσουμε. Δεν πρόκειται ωστόσο να πούμε τίποτε για το χρόνο και το περιεχόμενο της απάντησης».

Επισήμανε ωστόσο ότι «ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναβεβαίωσε χθες τη δέσμευση της κυβέρνησης στο μνημόνιο συναντίληψης».

Σε επισήμανση ότι ο πρόεδρος της Κύπρου ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση κάποιων πτυχών του μνημονίου και πως αντιμετωπίζει γενικά το ΔΝΤ τέτοια αιτήματα, είπε: «Αντιμετωπίζουμε τα προγράμματα σε διαρκή (on going) βάση. Γι’ αυτό κι έχουμε τις τρίμηνες επιθεωρήσεις, ώστε το πρόγραμμα να είναι σε συνεχή εξέλιξη και να γίνονται αλλαγές στην πορεία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, πως δεν αναφέρομαι ειδικά στην Κύπρο, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύει η διαδικασία. Το πρόγραμμα είναι κάτι το δυναμικό».

Ερωτηθείς αν το ΔΝΤ άσκησε πιέσεις στον Ελληνα πρωθυπουργό για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο κ. Ράις είπε πως «οι πρόσφατες αποφάσεις για την κρατική ραδιοτηλεόραση ήταν της κυβέρνησης». Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων των αρχών υποστηρίζετε από δανεισμό εκ μέρους του ΔΝΤ κι αυτό συμπεριλαμβάνει την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

«Όμως δεν κάνει εξειδικευμένες εισηγήσεις για αποφάσεις που σχετίζονται με κρατικές επιχειρήσεις. Το ΔΝΤ ταυτοποιεί το δημοσιονομικό φάκελο της χώρας και τους σχετικούς δημοσιονομικούς στόχους αλλά δεν προσδιορίζει πως θα επιτευχθούν. Αυτό συμβαίνει στις Ελλάδα και τις άλλες χώρες που έχουμε εμπλακεί».

Ο κ. Ράις απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν η Ελλάδα επέλεξε τον σωστό τομέα για τις αλλαγές, με δεδομένη την αναταραχή που προκλήθηκε. «Οι αποφάσεις αφορούν στην kυβέρνηση και δεν θα σχολιάσει την εφαρμογή τους».

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για την πολιτική αστάθεια, απάντησε γενικά πως «η αποστολή της Τρόικας ήταν στην Ελλάδα, για επιθεώρηση του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης. Πιστεύουμε σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του τεχνικού έργου. Οι συνομιλίες είναι σε ανάπαυλα και αναμένεται να αρχίσουν πάλι στα τέλη του μήνα».

Συμπλήρωσε πως υπάρχει ένας αριθμός τεχνικών θεμάτων που απομένουν να συζητηθούν στις συνομιλίες που θα αρχίσουν εκ νέου στα τέλη του μήνα.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, που ήγειρε ζήτημα για την συνεχιζόμενη εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ευρώπη, ο κ. Ράις υπενθύμισε τους τρόπους με τους οποίους το «Ταμείο» ανταποκρίνεται σε αιτήματα μελών του, με προγράμματα «τριετούς συνήθως διάρκειας», που στοχεύουν στο να βάλουν ξανά τις χώρες «σε πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης».

Ειδικά για τα προγράμματα στην Ευρωζώνη που έγιναν σε συνεργασία με την Ε.Ε. και της ΕΚΤ, 
είπε πως «οι εταίροι στην Ευρωζώνη ζήτησαν την υποστήριξη του ΔΝΤ η οποία οδήγησε στην δημιουργία του μηχανισμού της «τρόικας». Ήταν ένας καινούργιος τρόπος και για το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους εταίρους μας. Όμως εργαστήκαμε μαζί καλά και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά. Από μέρους μας είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όλα τα κράτη-μέλη μας όσο καλύτερα μπορούμε».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: