Η εφημερίδα New York Times για τον Σάλλα




Στα έργα και ημέρες του Μιχάλη Σάλλα της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρεται εκτενές άρθρο του Landon Thomas για τους NEW YORK TIMES, με τίτλο «A Wily Banker Reaches The Top». Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς είχε εδώ και καιρό ένα όνειρο: να ενισχύσει την τράπεζα του τόσο, έτσι ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να αποτύχει. Ωστόσο, τώρα που έχει εξασφαλιστεί η διάσωση της Τράπεζας Πειραιώς από την ΕΕ, κάποιες από τις κινήσεις του κ. Σάλλα μπορεί να στραφούν εναντίον του.

Οι εν λόγω κινήσεις αφορούν κυρίως το δανεισμό πάνω από 100 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς και την παροχή δανείων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που συνδέονται με την τράπεζα. Η Ευρώπη ετοιμάζεται να κλείσει τα βιβλία της όσον αφορά την πιο φιλόδοξη πλευρά του σχεδίου διάσωσης της ελληνική οικονομίας: μια ένεση ρευστότητας στις 4 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, η διαχείριση των τραπεζών προκύπτει ως ένα σημαντικό ζήτημα ενόψει της τελευταίας επίσκεψης των δανειστών και του ελέγχου που διεξάγεται, καθώς κατέστη σαφές ότι η συνέχιση της χρηματικής βοήθειας συνδέεται άμεσα με την ικανότητα των τραπεζών να λειτουργούν αποτελεσματικά και στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί. Είναι γεγονός ότι οι αντιπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ που εποπτεύουν την Ελλάδα θα αντιληφθούν ότι η αλλαγή της επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα είναι πιο εύκολη στα λόγια παρά στα έργα.

Η γρήγορη άνοδος του κ. Σάλλα είναι ένα παράδειγμα αυτής της κουλτούρας, Ο χαρισματικός τραπεζίτης που ανέλαβε τα ηνία της Τράπεζας Πειραιώς το 1991 και κατάφερε να την καταστήσει κερδοφόρο μέσα από 15 συγχωνεύσεις και εξαγορές, αναδείχθηκε σε «σταρ μάνατζερ» όταν το Μάρτιο που πέρασε η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τα ελληνικά υποκαταστήματα των τριών μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών.

Οι υποστηρικτές του βλέπουν σε αυτόν μια επιχειρηματική διάνοια, μεταξύ αυτών και ο Ελληνοαμερικανός John Rigas, πελάτης της τράπεζας και διαχειριστής ενός hedge fund. Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν ότι ο κ. Σάλλας έχει υπερβεί τα όρια και ότι οι χειρισμοί του, στο πλαίσιο του ελληνικού οικονομικού συστήματος όπου τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών συχνά διαπλέκονται, θα έπρεπε να αποτελέσουν αντικείμενο επισταμένου ελέγχου.

Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και οι δηλώσεις του κ. Λαπαβίτσα, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ο οποίος θεωρεί ότι η Πειραιώς έχει εξελιχθεί στην πιο σημαντική τράπεζα της Ελλάδας όχι εξαιτίας της εξυγίανσης των μεθόδων της, αλλά εξαιτίας της προσαρμογής του «παλαιού συστήματος στις νέες συνθήκες». Εντούτοις, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Θωμόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου και Deputy CEO της Τράπεζας Πειραιώς, οι έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί από ανεξάρτητους ελεγκτές εντός και εκτός Ελλάδας δεν έχουν αναδείξει κάποιο ζήτημα.

Στο άρθρο εκφράζονται ανησυχίες για τις οικονομικές συναλλαγές μελών της οικογένειας Σάλλα στην αγορά ακινήτων, αλλά και η εμπλοκή του επενδυτικού ομίλου Marfin στην οικονομική ανάπτυξη της Τράπεζας Πειραιώς.

http://www.nytimes.com/2013/06/11/business/global/a-wily-banker-reaches-the-top-in-greece.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: