Ενισχύεται η ομάδα Ντάουνερ – Τοποθετήθηκε συντονιστής ενόψει διαπραγματεύσεων, είναι ουκρανικής καταγωγής




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα Ηνωμένα Έθνη ενισχύουν την ομάδα Κυπριακού ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Οκτώβριο. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, έχει προσφάτως τοποθετηθεί συντονιστής στην ομάδα Ντάουνερ, ο οποίος ουσιαστικά θα έχει την οργανωτική ευθύνη της διαδικασίας και σε μεγάλο βαθμό θα κάνει διαχείριση στην απουσία του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αν και δεν είναι πολιτική θέση, είναι σαφές πως θα σηκώσει το βάρος «των πολλών λεπτομερειών» του Κυπριακού.

Ο συντονιστής που έχει τοποθετηθεί μετά από εσωτερική διαδικασία του Διεθνούς Οργανισμού, είναι ο Σεργκέι Ιλαρίονοφ, Ουκρανός στην καταγωγή, ο οποίος μέχρι πρόσφατα εργαζόταν στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν. Όπως αναφέρουν πηγές του Διεθνούς Οργανισμού, η ομάδα Κυπριακού έχει αρχίσει τις προετοιμασίες, ανεβάζει στροφές και ενισχύει τους μηχανισμούς της, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας διαδικασίας, η οποία σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα είναι μικρής διάρκειας.

Ο Ντάουνερ, ο οποίος θα επανέλθει στην περιοχή τον Ιούλιο, χθες βρισκόταν στο Λονδίνο για επαφές στο Φόρεϊν Όφις. Όπως πληροφορούμαστε, ο απεσταλμένος του Μπαν Κι Μουν στο Κυπριακό, συναντήθηκε χθες στο Λονδίνο με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ. Η συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών του Αυστραλού αξιωματούχου του ΟΗΕ να εμπλέξει στο ψηλότερο επίπεδο τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία. Ο Χέιγκ, ο οποίος συνδέεται με φιλικές σχέσεις με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, φαίνεται αποφασισμένος να εμπλακεί στο Κυπριακό, αναμένει όμως το πράσινο φως από τα Ηνωμένα Έθνη για να παρέμβει προσωπικά.

Θεωρείται δεδομένο ότι τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Βρετανοί θα παρέμβουν «στην κατάλληλη στιγμή», ώστε να μην προκληθούν ενδεχόμενες αντιδράσεις ενώ δεν θέλουν «να καταγράψουν μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια στο Κυπριακό». Υπενθυμίζεται συναφώς ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής Ντάουνερ στο νησί, ήταν εδώ και ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, Έρικ Ρούμπιν. Χθες ο Έρικ Ρούμπιν προσφώνησε το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ.

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα  ανέφερε πως σε περίπτωση που δεν λυθεί το Κυπριακό, η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει ως «ΤΔΒΚ».  Ο κατοχικός ηγέτης έκανε δηλώσεις σε εγκαίνια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. «Εύχομαι να τα βρούμε με τους Ελληνοκύπριους γείτονες μας στην επίλυση του Κυπριακού άμεσα. Εμείς ως τουρκοκυπριακή πλευρά είμαστε ειλικρινείς σε αυτά που λέμε. Και ο κ. Αναστασιάδης, σε ένα χρονοδιάγραμμα που θα καθοριστεί, πιστεύω ότι μπορεί να λύσει το Κυπριακό, που έχει συζητηθεί σε όλες του τις πτυχές, σχεδόν κάθε μέρα. Το σημαντικό είναι να εκφράσει μια πρόθεση για συμφωνία. Εάν υπάρχει βούληση, το κυπριακό πρόβλημα μπορεί να λυθεί σύντομα», είπε. Το να γίνει η Κύπρος νησί της ειρήνης, αυτό θα είναι προς όφελος του ψευδοκράτους, της ε/κ πλευράς, της Ελλάδας και της Τουρκίας, πρόσθεσε. Εάν δεν υπάρξει λύση, κατέληξε, θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες, τις επενδύσεις, τις προσπάθειες και θα προσπαθούν για να υπάρξουν ημέρες ευημερίες για τον «τουρκοκυπριακό λαό».

ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ

Το δείπνο μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων ήταν μια προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών να μην δείξουν ότι η διαδικασία έχει κολλήσει, δήλωσε ο Ταλάτ. Ο Ταλάτ δήλωσε ότι καθήκον των Ην. Εθνών είναι να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις και δεν πρέπει να αρκεστούν στις κοινωνικές συνευρέσεις.

Για το πώς πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ο Ταλάτ είπε ότι η τ/κ πλευρά δεν πρέπει να αποδεχθεί τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη πως οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν και να μην γίνουν αποδεκτά τα όσα συμφωνήθηκαν πριν και πρέπει να καλέσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να κάνουν το καθήκον τους.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΕΡΙΟ

Δεν θα είναι νόμιμο σε περίπτωση που δεν διαμοιραστεί σε ολόκληρη την Κύπρο το όφελος από το φυσικό αέριο, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ. Όπως μεταδίδεται από τουρκοκυπριακά ΜΜΕ στα κατεχόμενα, ο κ. Γιλντίζ έκανε τις δηλώσεις υποδεχόμενος μαθητές που βρίσκονται στην Τουρκία για το 11ο διεθνές φεστιβάλ γλώσσας και κουλτούρας.

Στο μεταξύ, με τη νέα Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο Οξάνα Τομόβα είχε συνάντηση ο «πρωθυπουργός» Ιρσέν Κιουτσιούκ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες  το πρωί στα γραφεία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), του οποίου είναι πρόεδρος ο Κιουτσιούκ, και έληξε χωρίς δηλώσεις.

Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ – www.plilenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: