Ό Αναστασιάδης “τα ρίχνει” στους συνεργάτες του για το έγγραφο του Ντάουνερ




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παραδέχθηκε το μεγάλο ψέμα που είπαν ο ίδιος και οι συνεργάτες του για το χρόνο παράδοσης του 77σελιδου εγγράφου από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ. Και επέρριψε τις ευθύνες στο Διπλωματικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας! Είναι φανερό ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου…

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

α. Οσον αφορά την επίδοση του εγγράφου συγκλίσεων – αποκλίσεων της περιόδου 2008-2012, μετά από διευκρινίσεις που εδόθησαν από τον κ. Ντάουνερ φαίνεται ότι το έγγραφο όντως επιδόθηκε στο Διπλωματικό μου Γραφείο στις 30 Απριλίου.

Ενώπιον μου ετέθη στις 16 Μαΐου, μετά από τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ.

Στη συνέχεια, η απουσία ενημέρωσής μου οφείλεται αποκλειστικά στο φόρτο εργασίας και στο γεγονός ότι από το Διπλωματικό μου Γραφείο αξιολογήθηκε ως ένα απλό έγγραφο αναφοράς και ως μη επείγον όσον αφορά την ουσία.

Δεν αποδίδω σε κανέναν εκ των συνεργατών μου την ευθύνη διότι θεωρώ πως ορθώς εκρίθη ότι δεν αποτελούσε έγγραφο ουσίας, αφού αναφερόταν στα πεπραγμένα της περιόδου 2008-2012.

β. Θέλω με κατηγορηματικότητα να τονίσω, όπως εξάλλου διευκρίνισα και προς τον κ. Ντάουνερ, ότι ο όποιος νέος κύκλος συνομιλιών δεν θα αρχίσει από το σημείο τερματισμού τους, το 2012. Επιπρόσθετα έχω ξεκαθαρίσει πως οι όποιες προτάσεις υποβλήθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά απορρίπτονται από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και του λαού με κατ΄ ουδένα τρόπο δεν με δεσμεύουν αλλά και απορρίπτονται.

γ. Όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει η πολιτική διαχείριση του Κυπριακού θα συνδιαμορφώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο, πράγμα που θα διαφανεί στη συνεδρία της 15ης Ιουνίου, κατά την οποία θα παρουσιάσω, με βάση το προεκλογικό μου πρόγραμμα, ολοκληρωμένες προτάσεις που θα αφορούν όχι μόνο το νέο αναβαθμισμένο ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου, το διορισμό συνομιλητή, τις Ομάδες Εργασίες και εμπειρογνωμόνων, την ετοιμασία συνολικού πλαισίου προτάσεων και της νέας διαδικασίας που θα πρέπει να συμφωνηθεί προ της έναρξης του όποιου νέου κύκλου συνομιλιών.

Προηγουμένως, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ έκανε προσπάθεια, χωρίς όμως επιτυχία, να υποβαθμίσει τη σημασία του δείπνου.

“Νομίζω”, είπε, “ότι το κύριο θέμα είναι να έχουμε το δείπνο, να επικεντρωθούμε στο να έχουμε ένα επιτυχημένο δείπνο και οι δύο ηγέτες να περάσουν ευχάριστα μαζί με τις συζύγους τους”.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα. ο κ. Ντάουνερ με δόση πάντα ειρωνείας απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την ουσία των συζητήσεων, ενώ ανέφερε πως στο μενού θα βρίσκεται ψάρι.

“Πραγματικά δεν θέλω να υπεισέλθω σε περαιτέρω ανάλυση για το δείπνο. Είναι απλά ένα δείπνο, δεν είναι μια υπερπαραγωγή, είναι ένα δείπνο”, τόνισε και πρόσθεσε ότι προσβλέπει να έχει μια “καλή συνάντηση με τους ηγέτες”. Εϊπε ακόμα ότι ο ίδιος αναμένει τόσο φαγητό που θα τον κρατήσει μέχρι το πρόγευμα της επόμενης ημέρας. [Η σοβαρότητα στο αποκορύφωμά της].

Ομως, όταν ρωτήθηκε για τις προσδοκίες του για το δείπνο, ο κ. Ντάουνερ τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από τους δύο ηγέτες. Πρόσθεσε ότι η ημερομηνία του δείπνου άλλαξε αρκετές φορές και ότι η 29η Μαΐου είναι ημέρα μνημόνευσης των ειρηνευτών του ΟΗΕ. Πρόσθεσε δε πως τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν στους ηγέτες να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 29ης τελετή κατάθεσης στεφάνων και την πραγματοποίηση του δείπνου την επόμενη ημέρα, πράγμα που, όπως είπε, έχουν αποδεχθεί.  “Μία μέρα δεν θα κάνει διαφορά στο μεγάλο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού”, σημείωσε.

Οταν ρωτήθηκε εάν η μετακίνηση του δείπνου στις 30 Μαΐου έγινε διότι η 29η Μαΐου είναι η επέτειος της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ ανέφερε με ειρωνεία ότι δεν είναι καθήκον του η ανάλυση της ιστορίας της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι και 600 με 700 πριν. Υποστήριξε ότι το πραγματικό ζήτημα δεν είναι το κατά πόσον το δείπνο θα γίνει στις 29 ή στις 30 Μαΐου, αλλά το κατά πόσον το Κυπριακό μπορεί να λυθεί. “Τα επιχειρήματα για την ημερομηνία (του δείπνου) δεν συνεισφέρουν στη λύση του Κυπριακού”, τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτημα για την πιθανότητα έναρξης των διαπραγματεύσεων το Σεπτέμβριο, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι το σημαντικό είναι ότι μετά την εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη, το δείπνο αυτό αποτελεί ευκαιρία για συνάντηση των δύο ηγετών.

Τα παιδιά …παίζουν

Ο κ. Γιώργος Λουκαΐδης, εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, δήλωσε τα εξής για το εγγραφο Ντάουνερ:

Ως ΑΚΕΛ εκφράζουμε ειλικρινά τη λύπη μας γιατί με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Ντάουνερ, επιβεβαιώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είπε την αλήθεια αναφορικά με τον χρόνο παραλαβής του εγγράφου συγκλίσεων- αποκλίσεων.

Έχει πλέον ξεκαθαρίσει ότι ο κ. Αναστασιάδης απέκρυψε από την πολιτική ηγεσία την ύπαρξη του εγγράφου Ντάουνερ και μόνο όταν έγιναν οι δηλώσεις Ιζέτ Ιζτζιάν αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ύπαρξη του και να το αποστείλει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Η αποκάλυψη της αλήθειας γύρω από το όλο ζήτημα εγείρει σοβαρό θέμα πολιτικής τάξης για τον κ. Αναστασιάδη.

Ταυτόχρονα, πλήττει την αξιοπιστία του Προέδρου της Δημοκρατίας και δημιουργεί σκιές για τον τρόπο που αυτός θα διαχειριστεί πολύ πιο σοβαρά εθνικά θέματα στο μέλλον.

Με αφορμή την παραπάνω ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε τα εξής:

Μετά τις διευκρινίσεις που εδόθησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το έγγραφο αναφοράς των πεπραγμένων της περιόδου 2008 – 2012, η όποια συζήτηση, ουσιαστικά, εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.

Άλλωστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε κανένα απολύτως λόγο να αποκρύψει από την πολιτική ηγεσία ένα έγγραφο ιστορικής καταγραφής που αφορούσε την περίοδο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Φωτογραφία: Philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: