Συνάντηση Κασουλίδη με Μπαν κι Μουν στη Νέα Υόρκη




Νέα Υόρκη: Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, συναντάται σήμερα στις 4:10 μ.μ. (ώρα Νέας Υόρκης) με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη. Η προσέγγιση που θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Εξωτερικών, τόσο στον ΓΓ του ΟΗΕ, όσο και προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, τον οποίον θα δει την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, είναι πως εάν αρχίσουν αμέσως συνομιλίες για το Κυπριακό, όπως απαιτούν η Τουρκία και τρίτοι, θα είναι προδιαγεγραμμένη η αποτυχία, καθώς επιβάλλεται περίοδος προετοιμασίας.

Παράλληλα, θα πρέπει να αφεθεί χρόνος στην κυπριακή κυβέρνηση να διαχειριστεί τα πιεστικά θέματα της οικονομίας. Είναι σαφές τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και οι Αμερικανοί παρουσιάζονται διατεθειμένοι να αφήσουν ένα χρονικό περιθώριο στη Λευκωσία για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα, αλλά υποδεικνύουν πως από το φθινόπωρο θα πρέπει να επαναρχίσει η διαδικασία.

Διπλωματική πηγή σημείωνε πως δεν αποκλείεται να ζητηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση δέσμευση, ότι «κάποια στιγμή, το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, θα αρχίσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων». Τούτο θα παρουσιασθεί ως κίνηση, η οποία θα απαντά και στις πιέσεις της Άγκυρας «για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο».

Επί της ουσίας η προσέγγιση της Άγκυρας και των εν δυνάμει μεσολαβητών συγκλίνει, καθώς όλοι θεωρούν πως όταν γίνεται αναφορά «για συνομιλίες το συντομότερο», τούτο χρονικά παραπέμπει για την περίοδο μετά τον Σεπτέμβριο αλλά πριν το τέλος του τρέχοντος χρόνου.

Συγκυριακά ο Κύπριος υπουργός θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, μερικές ημέρες πριν από την εκεί μετάβαση του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για τη 14η επίσκεψη του Ερντογάν στο Λευκό Οίκο από της ανάληψης της Πρωθυπουργίας της Τουρκίας και εντεύθεν. Η συνάντηση Μπάρακ- Ομπάμα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαΐου. Η νέα πρόσκληση θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως δώρο των Αμερικανών στον Ερντογάν για τη συμφωνία του να συνομιλήσει με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ξεκινώντας τη διαδικασία της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα επαφών του ΥΠΕΞ

Σήμερα, μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Κασουλίδης θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον, όπου την Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των δύο υπουργών θα βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, ζητήματα αφοπλισμού, διεθνούς ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και θέματα ενέργειας.

Περαιτέρω, θα πραγματοποιήσει στις 9 Μαΐου χωριστές συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, με μέλη της Γερουσίας και του Αμερικανικού Κογκρέσου, με εκπροσώπους του Ελληνικού Διαβουλίου, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και με αντιπροσωπεία των παροικιακών οργανώσεων.

Επιπλέον, ο κ. Κασουλίδης θα μιλήσει στη δεξαμενή σκέψης “Brookings Institute” με θέμα “Geopolitics in the Eastern Mediterranean: A Cypriot Perspective”.

Το πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον περιλαμβάνει και συνεντεύξεις με το CNN και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Φωτογραφία: Φιλελεύθερος – http://www.philenews.com/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: