Στα ύψη ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών




O δανεισμός των ελληνικών τραπεζών έφθασε στα ύψη τον μήνα Απρίλιο, στον απόηχο της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο, με τις ελληνικές τράπεζες να βασίζονται περισσότερο στην Τράπεζα της Ελλάδας και λιγότερο στην ΕΚΤ προκειμένου να καλύψουν τις χρηματοπιστωτικές τους ανάγκες, επισημαίνει ανταπόκριση από την Αθήνα του Philip Pangalos στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greek Bank Borrowing Rises in April, with ELA Up But ECB Down».

Συγκεκριμένα, τα στατιστικά δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδας καταδεικνύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δανείστηκαν ποσά ύψους €33.4 δις από το ταμείο έκτακτων αναγκών της ΤτΕ τον περασμένο μήνα, συγκριτικά με €21.2 δις τον περασμένο Μάρτιο και €21.16 δις τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρή κρίση ρευστότητας, γεγονός που τις καθιστά εξαρτώμενες σε  μεγάλο βαθμό από την ΕΚΤ και την ΤτΕ.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20130521-710810.html?KEYWORDS=GreeceKEYWORDS%3DGreece

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ AFD ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Τις πρόσφατες δηλώσεις του Bernd Lucke, επικεφαλής του γερμανικού ‘αντι-ευρώ’ κόμματος AfD (‘Εναλλακτική για τη Γερμανία’), ότι χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα για να επιτύχουν οικονομική εξυγίανση, προβάλλει ανταπόκριση των Rainer Buergin και David Tweed στo ΒLOOMBERG, με τίτλο «German Anti-Euro Party Sees Answer to Europe’s Woes in Mass Exit».

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Lucke σε συν/ξη του στην τηλεόραση του BLOOMBERG στις 16 Μαΐου, οι νοτιοευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ανταγωνιστική πίεση που ασκείται εντός ευρωζώνης και  υποφέρουν γιατί δεν μπορούν να προβούν σε υποτίμηση του ενιαίου νομίσματος.

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι η πρώτη χώρα που θα βγει από το ευρώ μαζί με μικρές χώρες όπως η Κύπρος και η Σλοβενία. Θα πρότεινα να παραμείνει η Γερμανία εντός ευρώ, καθώς η επιστροφή των Γερμανών στο εθνικό τους νόμισμα θα έπρεπε να είναι η τελευταία πράξη στη διαδικασία διάλυσης της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι τέσσερις μήνες πριν τη διενέργεια ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία, το ανορθόδοξο μήνυμα του Lucke υπονομεύει την υποψηφιότητα της Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ για τρίτη θητεία. Και αυτό γιατί όπως τονίζεται, αν και οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δείχνουν μια ευρεία λαϊκή στήριξη για το ευρώ και για την προσέγγιση της κας Merkel που τάσσεται υπέρ μιας «σταδιακής αντιμετώπισης της κρίσης χρέους», οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι η υπομονή των ψηφοφόρων εξαντλείται ως προς το μέγεθος συμβολής της Γερμανίας στα δάνεια των άλλων κρατών-μελών.

http://www.bloomberg.com/news/print/2013-05-21/german-anti-euro-party-sees-answer-to-europe-s-woes-in-mass-exit.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: