Ο Κασουλίδης ζήτησε από το Μπαν κι Μουν αναβολή των διαπραγματεύσεων




Η πρώτη επίσημη συνάντηση εκπροσώπου της νέας κυβέρνησης του κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Μπαν κι Μουν, πραγματοποιήθηκε χθες στις 6.30 το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης). Ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κσουλίδης συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με τον οποίο συζήτησε βασικά το Κυπριακό, ενώ έθιξαν και τα θέματα της Συρίας και του Κοσσυφοπεδίου. Μετά τη συνάντηση ο κ. Κασουλίδης δήλωσε τα εξής:

“Του έχω μεταφέρει εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη, πρώτον την ανάγκη να επιδειχθεί κατανόηση διότι η οικονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε με την απόφαση του Eurogroup επιβάλλει ο Πρόεδρος να επικεντρωθεί στα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και επομένως οι συνομιλίες θα πρέπει να μετατεθούν για το προσεχές φθινόπωρο. Δεύτερον, μετέφερα τη θέση ότι ναι μεν δεν θα ξεκινήσουμε αυτές τις συνομιλίες από την αρχή όμως από την αλλη πλευρά υπάρχουν μερικά θέματα για τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει προεκλογικά ότι δεν είναι δεσμευμένος. Και αυτό το ξεκαθάρισα έναντι της θέσης “ξεκινούμε από εκεί που μείναμε”. Το τρίτο είναι ότι πέραν της ουσίας του Κυπριακού για την οποία είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε χωρίς προσπάθεια είτε υπεκφυγής είτε κωλυσιεργίας, από την άλλη η κατάσταση εμπιστοσύνης που επικρατεί σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών είναι τέτοια που χρειάζονται κάποιες σημαντικές κινήσεις για να αποκαταστήσουμε αυτήν την έλλειψη εμπιστοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση για την Αμμόχωστο για να παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της προτού καταλήξουν οι πλευρές σε οποιαδήποτε άλλη συμφωνία”.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε τι αντάλλαγμα για την παράδοση της Αμμοχώστου;

ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Εμείς είμαστε διατεθειμένοι αν η Αμμόχωστος παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της να δικαιούται η Τουρκοκυπριακή κοινότητα να διεξάγει εμπόριο απευθείας δια του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ. Και ταυτόχρονα να δούμε και κάποια κεφάλαια τα οποία έχουμε παγωμένα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Είναι κάτι που κερδίζουν όλες οι πλευρές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Υπουργέ τα Ηνωμένα Εθνη πριν τις εκλογές στην Κύπρο είχαν γνωστοποιήσει την πρόθεση τους να ετοιμάσουν μια έκθεση με την καταγραφή των συγκλίσεων και των αποκλίσεων, όλα αυτά των τριών χρόνων συνομιλιών. Έχετε κουβεντιάσει γι αυτό το ενδεχόμενο;

ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Όχι δεν το ήγειρα εγώ εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν οι ίδιοι είπαν κάτι;

ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Δεν ήθελα εγώ να αναμιχθώ στα των διαπραγματεύσεων. Ξέρετε είμαι ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η υπόθεση της Τύμπου μαζί με τα Βαρώσια παίζει;

ΚΑΣΟΛΙΔΗΣ: Δεν εγέρθηκε. Δεν είναι σε εμάς που θα εγείρει τέτοιο θέμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Υποτίθεται ότι ο Προέδρος της Δημοκρατίας κάτι είχε αναφέρει…

ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Δεν εγέρθηκε τέτοιο θέμα διότι ακόμα δεν συζητούμε αυτά τα θέματα. Η Τουρκία θεωρεί ότι όλα θα πρέπει να συζητηθούν μέσα στα πλαίσια της συζήτησης της ουσίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τοποθετήθηκε ο Γενικός Γραμματέας στη θέση σας για συνομιλίες το φθινόπωρο;

ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι υπάρχει κατανόηση ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα από την περίοδο του φθινοπώρου οι συνομιλίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Ενεργειακά, ΜΟΕ εγείρει κανείς σε εμάς; Δεν λέω ο Γενικός Γραμματέας αλλά γνωρίζουμε ότι η Τουρκία τα έχει εγείρει, ο κ. Έρογλου τα έχει εγείρει, άρθρα πολλά βλέπουμε τώρα σε σχέση με την οικονομική κρίση…

ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Κοιτάχτε εμείς θεωρούμε ότι τα θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο είναι εντελώς εκτός των θεμάτων που αφορούν τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού . Ότι είναι κίνητρο για να λυθεί το κυπριακό, είναι, αλλά διαφορετικά είναι της αποκλειστικής δικαιοδοσίας του νόμιμου κράτους που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Ούτε ο Γενικός Γραμματέας ασφαλώς, αλλά ούτε και ο κύριος Downer ήγειραν ποτέ θέματα που αφορούν την ενέργεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Υπουργέ για τις δηλώσεις του Όλι Ρέν και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ έχετε κάποια τοποθέτηση;

ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε μια γραπτή δήλωση όπως ξέρετε.  Αν νομίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ότι με τέτοιου είδους δηλώσεις βοηθά τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού κάνει λάθος. Απεναντίας παρατείνει το χρόνο που θα μπορέσει να προκύψει λύση με αποτέλεσμα τα προβλήματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να μην λύονται.

Σε σύντομη γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του γενικού γραμματέα για τη συνάντηση Κασουλίδη – Μπαν αναφέρεται ότι «συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και ιδιαίτερα τις προοπτικές για έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». Τέλος «αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Συρία και τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου».

Photo by UN

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: