Νικόλας Παπαδόπουλος: “Φταίει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας”




Καταπέλτης κατά του Δημήτρη Χριστόφια και του Πανίκου Δημητριάδη ήταν ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, καταθέτοντας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία. Η εγκληματική αμέλεια του τέως προέδρου της Δημοκρατίας μας οδήγησε στο μνημόνιο, είπε κατηγορώντας τον Δημήτρη Χριστόφια για μετακίνηση των δύσκολων αποφάσεων προκειμένου να μην υποστεί το πολιτικό κόστος.Ο Πανίκος Δημητριάδης από τη μέρα που διορίστηκε λειτουργεί ως ο τέταρτος της Τρόϊκα, υποστήριξε, ενώ υπέδειξε πως το ΔΗ.ΚΟ φέρει τη μικρότερη ευθύνη από όλους για τον οικονομικό εφιάλτη που βιώνει ο τόπος.

Λάβρος κατά του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Καταθέτοντας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της βουλής απέδωσε βαρύτατες ευθύνες στον Δημήτρη Χριστόφια για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας..

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι “η εγκληματική αμέλεια του Δημήτρη Χριστόφια μας οδήγησε στο Μνημόνιο” … κατηγορώντας τον ότι προκειμένου να μην υποστεί πολιτικό κόστος, δεν προχώρησε στη λήψη των απαραίτητων μέτρων και για να κερδίσει χρόνο για μετάθεση της δύσκολης απόφασης στην επόμενη κυβέρνηση, όπως είπε, στράφηκε στο Ρωσία για δάνειο.

Πρόσθεσε ότι “δεν είμαι της θεωρίας ότι όλοι έχουμε ίσες ευθύνες και άρα κανένας δεν έχει. Κάποιοι έχουν μεγαλύτερες ευθύνες. Πρωτίστως την ευθύνη φέρει προσωπικά ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

Λόγω της ατολμίας του τέως προέδρου, όπως είπε, μετά τον Μάιο του 2011 υπήρξαν 19 υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης με κόστος 140 εκατομμυρίων η κάθε μία, μίλησε για εξαναγκασμό των τραπεζών ώστε να αγοράσουν κυπριακά ομόλογα και να δανείσουν το κράτος, ενώ χαρακτήρισε την επιμονή της κυβέρνησης να αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες καθώς τα έσοδα μειώνονταν, ως καταστροφική συνταγή που διέλυσε την οικονομία.

Ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι ,”δεν υπάρχει άλλη χώρα που να απέτυχε τόσο πολύ σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής διαχείρισης. Σε πέντε χρόνια από πλεόνασμα μας έφεραν στη χρεοκοπία”.

Ιδιαίτερα περιγραφικός ήταν και για τη ζημιά που υπέστη η κυπριακή οικονομία από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, χωρίς αίτημα για στήριξη των κυπριακών τραπεζών.

Είπε ότι “η ζημιά από αυτή την πολιτική απόφαση ήταν σαν να χτίζαμε έξι αεροδρόμια της Λάρνακας και να τα ανατινάζαμε σε μια νύχτα”.

Ευθύνες επιρρίπτει και στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, κατηγορώντας τον για εσκεμμένη διόγκωση των αναγκών των κυπριακών τραπεζών.

Ο κύριος Παπαδόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι “ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας από τη μέρα που διορίστηκε λειτουργούσε σαν να ήταν ο τέταρτος της Τρόϊκα. Συντηρούσε την εικόνα ότι το τραπεζικό σύστημα χρεοκοπούσε. Γινόταν μια προσπάθεια απόσεισης των ευθυνών από την κυβέρνηση και να τα φορτωθούν όλα οι τράπεζες”.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε ομιλία του Πανίκου Δημητριάδη στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 2012 στην οποία έκανε αναφορά, όπως είπε, για ενδεχόμενο αξιοποίησης εσωτερικών μέσων για στήριξη των τραπεζών, ουσιαστικά κούρεμα.

Και απάντησε ως εξής στην ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, Γεώργιου Πική, αν και το ΔΗ.ΚΟ όντας συγκυβέρνηση, φέρει ευθύνη. “Για να φτάσουμε ως εδώ, απέτυχε όλο το πολιτικό σύστημα. Σίγουρα υπήρχαν λάθη τραπεζών. Το ΔΗ.ΚΟ. έχει ευθύνες αλλά με δικές του προτάσεις και αντιδράσεις προσπαθούσε να οδηγήσει τα πράγματα στο σωστό δρόμο. Είναι μαζί μας που η αντιπολίτευση περνούσε τα νομοσχέδια που δεν προέρχονταν από την κυβέρνηση. Έχουμε λιγότερες ευθύνες από άλλους.

Όσον αφορά την Λαϊκή τράπεζα και την τεράστια ρευστότητα που έλαβε από τον ΕΛΑ, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών υπέδειξε πως ουδείς ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της βουλής για την υποχρέωση της Λαϊκής έναντι του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας, όταν ζητούσαν με την μορφή του κατεπείγοντος την έγκριση για κρατικοποίηση της τράπεζας.

Πηγή και φωτογραφία: Mega Κύπρου – Video: http://www.livenews.com.cy/cgibin/hweb?-A=17298&-V=economy

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: