Κοιτάξτε ποιός μιλά για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου… Ο Βάσος Σιαρλή!




Γράφει η Αντωνία Λαμπράκη

Λευκωσία: Παντελή άγνοια είχε τόσο το κράτος όσο και οι τράπεζες ως προς το μέγεθος των επιπτώσεων που θα επέφερε στην κυπριακή οικονομία η απομείωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, κάνοντας λόγο για πανωλεθρία που υπέστη η χώρα από αυτή την εξέλιξη. Αναφερόμενος επίσης στο ζήτημα του κουρέματος ήταν κατηγορηματικός, δηλώνοντας ότι ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα.Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κ. Σιαρλή κατέθεσε χθες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, που συνέρχεται υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Πική.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σιαρλή υποστήριξε ότι η υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ήταν ο κυριότερος λόγος που οδήγησε σε αποκλεισμό της χώρας μας από τις διεθνείς αγορές. Η Κύπρος υπέστη πανωλεθρία από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων της τάξης των €4,5 δισ. που μεταφράζεται σε 25% επί του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι άλλες χώρες που υπέστησαν ζημιά ήταν της τάξης του 1%-2%.

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι «ούτε οι τράπεζες, ούτε το κράτος, εκείνοι που απασχολούνταν είχαν επίγνωση του μεγέθους της ζημιάς που θα ακολουθούσε λόγω της απομείωσης και κατά συνέπεια δεν έλαβαν μέτρα μείωσης». Προς ενίσχυση της θέσης του, ο κ. Σιαρλή είπε ότι ούτε εκ των υστέρων ούτε εκ των προτέρων διενεργήθηκε επιστημονική μελέτη επί του θέματος.

Περί κουρέματος

Αναφερόμενος στο μεγάλο ζήτημα του κουρέματος των καταθέσεων, ο πρώην υπουργός κατέθεσε ότι ουδέποτε τέθηκε ενώπιον του από την Τρόικα. Διευκρίνισε ωστόσο πως «σε μια ανεπίσημη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Τρόικας (αρχές Δεκεμβρίου 2012) τέθηκε η σκέψη για κούρεμα των κυπριακών ομολόγων, πλην όμως, ο επικεφαλής της Τρόικας διαφώνησε γιατί, όπως είπε, θα ήταν καταστροφικό για την κυπριακή οικονομία». Κατά τον κ. Σιαρλή, ο επικεφαλής της Τρόικας υπέδειξε το άδικο της πρότασης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι λάθος να γίνεται λόγος για κούρεμα για ποσό της τάξης των €2-3 δισ., όταν στην Ελλάδα παραχωρήθηκαν €45 δισ.».

Αναφερόμενος στο μεγάλο ζήτημα της συνομολόγησης του Μνημονίου, ο κ. Σιαρλή κατέθεσε ότι η τελική συμφωνία κατέληξε στις 22 Νοεμβρίου 2012, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον επικεφαλής της Τρόικας. Η εν λόγω συμφωνία επικυρώθηκε σε γραπτό κείμενο, στις 29 Νοεμβρίου 2012, και πρόκειται για το Μνημόνιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, στο οποίο συμπεριλήφθηκε και ο προϋπολογισμός του 2013, στον οποίο περιέχονται όλες οι μνημονιακές υποχρεώσεις μέχρι και το 2014.

Τούτων λεχθέντων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατέθεσε αντίγραφο του Μνημονίου ως τεκμήριο, διευκρινίζοντας πως μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου η Κυβέρνηση είχε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Τρόικας.

Χριστόφιας κατά Τρόικας

Αρνητικός ήταν στις αξιώσεις της Τρόικας ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Χριστόφιας, σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών, που κατέθεσε ότι ποτέ δεν αποδεχθήκαμε τις όποιες επιδιώξεις της Τρόικας. Ερωτηθείς από τον κ. Πική αν ο ίδιος είχε διαφωνίες με τον κ. Χριστόφια, ο κ. Σιαρλή απάντησε ότι «υπήρχαν κάποιες, διότι ο ρόλος μου και ο στόχος ήταν να περιορίσω το έλλειμμα», συμπληρώνοντας πως επί τούτου υπέβαλε και προτάσεις «που κρίθηκαν ότι δεν μπορούν να περάσουν».

Οι ανάγκες των τραπεζών

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, ο κ. Σιαρλή υποστήριξε ότι αν το κράτος δεν στήριζε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012, με το €1,8 δισ. τη Λαϊκή Τράπεζα και αφηνόταν να κλείσει, η εξέλιξη αυτή θα προκαλούσε αρνητικές συνέπειες και στην Τράπεζα Κύπρου. «Το κράτος θα έπρεπε σε διάστημα 30 ημερών να καλύψει τις καταθέσεις μέχρι €100.000 που μεταφράζεται σε ποσό ύψους €8-10 δισ. και αν υπήρχαν και επιπτώσεις στην Τράπεζα Κύπρου οι επιπτώσεις υπολογίζονταν στα €13 δισ. «που θα οδηγούσε στην ολική καταστροφή της χώρας», όπως δήλωσε.

Ανέφερε επίσης ότι ήταν γνωστό ότι η Λαϊκή χρειαζόταν στήριξη, ενώ η Τράπεζα Κύπρου, τις τελευταίες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας ζήτησε στήριξη με ποσό της τάξης των €500 εκατ.

http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/143602/vsiarli-den-piran-champari-kratos-kai-trapezes#sthash.cFbVS9FE.dpuf

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: