Η Washington Post ζητά παρέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία




Υπέρ μιας στρατιωτικής αμερικανικής παρέμβασης στη Συρία τάσσεται η WASHINGTON POST σε κύριο άρθρο της με τίτλο «What if the U.S. doesn’t intervene in Syria?» προσμετρώντας τους κινδύνους από μια παρατεταμένη αποχή των ΗΠΑ, αλλά και τις προκλήσεις της επέμβασης.

Οι επικριτές μιας αμερικανικής επέμβασης υποστηρίζουν ότι τα όπλα που θα δίνονταν στους αντικαθεστωτικούς μαχητές θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια εξτρεμιστών, ενώ μια αεροπορική αμερικανική επίθεση ή η δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα συναντούσε την σθεναρή αντίσταση των αντιαεροπορικών κρατικών συστημάτων. Μια αεροπορική επίθεση θα αύξανε παράλληλα τον κίνδυνο χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσσαντ, όπως και τον κίνδυνο να καταστεί η Συρία ένα αμερικανικό πρόβλημα, ως προς τη διαμόρφωση του νέου μεταπολεμικού κράτους.

Σύμφωνα ωστόσο με το κύριο άρθρο οι κίνδυνοι από την αμερικανική αποχή είναι σημαντικότεροι, καθώς ισχυροποιούνται ομάδες, όπως η Jabhat al-Nusra, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ή κατάλοιπα του καθεστώτος, που στηρίζονται από τους Σιίτες μαχητές της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η παράταση της κρίσης θα μπορούσε επίσης να εντείνει τις εθνοτικές διαμάχες στο Ιράκ και τον Λίβανο, οδηγώντας στην κατάρρευση του ιρακινού πολιτικού συστήματος, που αποτελεί την σημαντικότερη παρακαταθήκη των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ θα προκαλούσε ίσως νέες παρεμβάσεις του Ισραήλ στην προσπάθειά του να αποτρέψει την απόκτηση χημικών όπλων από την Χεζμπολάχ ή την Αλ Κάιντα.

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία παράλληλα που ζητούν την αμερικανική παρέμβαση για την λήξη του πολέμου θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν πλέον έναν αξιόπιστο σύμμαχο.

Όπως υποστηρίζεται στο κύριο άρθρο η διετής αδράνεια του προέδρου Ομπάμα για την απομάκρυνση του καθεστώτος Άσσαντ και την λήξη του πολέμου γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνη για τα αμερικανικά συμφέροντα.

http://www.washingtonpost.com/opinions/what-if-the-us-doesnt-intervene-in-syria/2013/05/08/18e8cb80-b73a-11e2-b94c-b684dda07add_story.html

Στην απαρχή επίλυσης της συριακής κρίσης αναφέρεται ο David Ignatius σε άρθρο γνώμης στην WASHINGTON POST με τίτλο «A beginning for Syria talks» μετά την στήριξη του ειρηνευτικού σχεδίου που έλαβε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, John Kerry, από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία μοιάζουν να αντιλαμβάνονται ότι μια διαπραγματεύσιμη μετάβαση της εξουσίας στη Συρία είναι προτιμότερη από τη συνέχιση των εχθροπραξιών, που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή.

Το αμερικανο-ρωσικό  ειρηνευτικό σχέδιο, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, προβλέπει την απομάκρυνση του Άσσαντ από την εξουσία, μόλις σχηματιστεί η μεταβατική συριακή κυβέρνηση. Οι Ρώσοι διεκδικούν το δικαίωμα τοποθέτησης προσώπων στην μεταβατική κυβέρνηση.

Όπως υποστηρίζει ωστόσο ο αρθογράφος για να επιτύχει το σχέδιο και να επιτευχθεί η ειρηνική μετάβαση εξουσίας θα πρέπει να αναπτυχθεί στην περιοχή μια τοπική ή διεθνής στρατιωτική δύναμη, που θα αποτελεί ανάχωμα μεταξύ των εμπόλεμων ομάδων, περιορίζοντας την αιματοχυσία. Το ρόλο αυτό θα μπορούσε να επιτελέσει ο στρατηγός Salim Idriss, υπό την προϋπόθεση ότι θα λαμβάνει αυτός και όχι οι εξτρεμιστές την στρατιωτική βοήθεια που διοχετεύουν η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία.

http://www.washingtonpost.com/opinions/david-ignatius-for-syria-talks-a-beginning/2013/05/08/0cddce0a-b823-11e2-92f3-f291801936b8_story.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: