Ευρωπαϊκή «ομπρέλα» για την ελληνική ΑΟΖ, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας




Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι στο κείμενο συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου κορυφής συμπεριελήφθη ρητή αναφορά για την έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στα εδάφη και τις θάλασσες των χωρών της Ευρώπης.

Μετά το πέρας της συνόδου, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς και τόνισε τη σημασία της αναφοράς αυτής για την εκμετάλλευση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών, προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης.

Οπως ανέφερε στη δήλωσή του ο κ.Σαμαράς, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ρητή αναφορά στην έρευνα και στην εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων της Ευρώπης, πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Το είπα ξεκάθαρα ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως βρέθηκαν ήδη και αξιοποιούνται τέτοια κοιτάσματα στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην παρέμβαση που έκανε κατά τη διάρκεια της συνόδου των ευρωπαίων ηγετών.

«Είναι, λοιπόν, προς το συνολικό συμφέρον όλης της Ευρώπης να προχωρήσει η εκμετάλλευση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Μάλιστα, έγινε τελικά δεκτή η πρόταση μου στο κείμενο των συμπερασμάτων, να υπάρχει, δηλαδή, ειδική αναφορά σε εγχώριες πηγές ενέργειας, χερσαίες και θαλάσσιες, ώστε να συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα και το θαλάσσιο ενεργειακό πλούτο των κρατών-μελών», σημείωσε ο κ.Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες οι υπόλοιπες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο, αυτή τη στιγμή κάνουν «αγώνα δρόμου» για να διευρύνουν τις δικές τους ενεργειακές πηγές και να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση. Με κλασικότερα παραδείγματα τα μεγάλα βήματα που έκαναν τελευταία ΗΠΑ και Ιαπωνία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από σχιστολιθικά κοιτάσματα και τους υδρίτες.

Αυτό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο, διότι υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι η Ελλάδα διαθέτει – πιθανότατα σημαντικούς – ενεργειακούς πόρους. Οπως η Κύπρος, που τις έχει αποκαλύψει ήδη και προχωρά στην αξιοποίησή τους στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης, τα υπάρχοντα αποθέματα να αναζητηθούν, να ανευρεθούν και να αξιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να διασυνδεθούν με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, τόνισε.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ενέργειας, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την έννοια της «πλήρους διασύνδεσης», με την οποία θα αρθεί η ιδιότυπη «ενεργειακή απομόνωση» απομακρυσμένων περιοχών και θα δημιουργηθούν ευκαιρίες επενδύσεων στις περιοχές αυτές.

Από την πλευρά της Ελλάδας αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για την διασύνδεση των νησιών με το ενοποιημένο ενεργειακό δίκτυο, είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος τόνισε ότι κατακερματισμένη αγορά δημιουργεί πολλών ειδών στρεβλώσεις και μεγάλες διαφορές στο κόστος, ακυρώνοντας την ολοκλήρωση της ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς.

Όσον αφορά τις ενεργειακές επενδύσεις, τόνισε ότι πρέπει να προσέξουμε το κόστος που επηρεάζει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια την κοινωνική συνοχή. Δηλαδή, προκαλεί και «ενεργειακή φτώχεια» και αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τα καταπολεμήσουμε, υπογράμμισε.

«Στις ενεργειακές επενδύσεις θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη, ώστε να πολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια. Δηλαδή, θα διευκολύνεται η πρόσβαση των πιο αδύναμων νοικοκυριών σε φτηνή ενέργεια» σημείωσε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τη «διαφοροποίηση πηγών», είπε ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση (μαζί με τις κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Αλβανίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων) πήρε τους τελευταίους μήνες πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου εναλλακτικού αγωγού, που θα φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, τον αγωγό ΤΑΡ (Trans-Adriatic Pipeline).

Σε σχόλιό της για τη Σύνοδο Κορυφής, η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Ρούρου, μεταξύ άλλων σημειώνει:

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό ζήτημα, μια τρίωρη σύνοδος κορυφής πόρρω απέχει από το να συνιστά συνεκτική, ολοκληρωμένη τοποθέτηση έναντι ενεργειακών γιγάντων όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, κ.α.. Σε αυτό το προδιαγεγραμμένο πλαίσιο μειωμένων προσδοκιών, οι κοινοτυπίες του κ. Σαμαρά, που συμπεριλήφθηκαν στα συμπεράσματα της Συνόδου, σηματοδοτούν ακριβώς ένα πράγμα: το πόσο μακριά από την κρισιμότητα και απαιτητικότητα των περιστάσεων βρίσκονται οι ευρωπαϊκές ηγεσίες. Τη στιγμή που παγκοσμίως ο ενεργειακός χάρτης ξαναχαράσσεται, η Ευρώπη, εγκλωβισμένη στην ορθοδοξία των περικοπών των δημοσίων επενδύσεων, χαρακτηρίζεται ουσιαστικά από έλλειμμα πολιτικής βούλησης για τη διατύπωση διακριτής, εναλλακτικής στρατηγικής προς το συμφέρον των λαών της».

Πηγή και φωτογραφία: ΕΘΝΟΣ

Την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση που είχε στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το αίτημα που παρουσίασε για στήριξη της Κύπρου, ώστε να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Από τις σημερινές μου επαφές διαφαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιούν πως η Κύπρος χρειάζεται την αλληλεγγύη της Ευρώπης, ενώ την ίδια στιγμή αντιλαμβάνονται πως τυχόν αποτυχία της σκληρής απόφασης που λήφθηκε για τη χώρα μας, θα αποτελούσε ουσιαστικά μια αποτυχία της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Πριν και κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως είπε, είχε αριθμό σημαντικών διμερών επαφών. Πιο συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, «ο οποίος αντίκρισε θετικά το αίτημά μας για αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, μέσα στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου».

Κατά τη συνάντηση τους, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «σημείωσα ότι δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και ζήτησα τη βοήθεια του ως Πρόεδρος του Συμβουλίου προς αυτή την κατεύθυνση». Θετικός ήταν σύμφωνα με πληροφορίες και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με τον οποίο συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο περιθώριο της Συνόδου.

Ακολούθως, συνέχισε, «συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σούλτς, τον οποίο ενημέρωσα για την προσπάθειά μας για εξασφάλιση επιπλέον πόρων από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σουλτς όχι μόνο στήριξε το αίτημά μας πλήρως, αλλά κατά τη διάρκεια της πρώτης ενότητας του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της Κύπρου, ζητώντας όπως όλοι συμβάλουν και εργαστούν προς την κατεύθυνση ικανοποίησης του αιτήματός μας.

«Εκφράζοντας τις ευχαριστίες μου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον κ. Σουλτς επεσήμανα παράλληλα ότι η Κύπρος πρέπει να τύχει της ίδιας αντιμετώπισης ως προς την συγχρηματοδότηση όπως έτυχαν άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στη συζήτηση στη Σύνοδο για τα θέματα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Λεβαντίνης και την προοπτική να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος. «Τόνισα ότι ο νότιος δρόμος είναι υπό τις περιστάσεις μια ασφαλής και επωφελής για την Ευρώπη πρόταση, και όπως διαφάνηκε από την όλη συζήτηση, η ηγεσία της ΕΕ εντάσσει μέσα στους σχεδιασμούς της ως μια από τις προσφερόμενες εναλλακτικές οδούς τη σύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας και υπόλοιπής Ευρώπης», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε επιπλέον ότι η χρήση των εγχώριων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα των ανεξάρτητων κοιτασμάτων θα συμβάλουν πολύ σημαντικά στην όλη ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης. Τέλος, υπογράμμισε τη συμβολή που μπορεί να έχει ο τομέας της Ενέργειας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης και ταυτόχρονα στην προώθηση της ανάπτυξης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στη συζήτηση των θεμάτων φορολογίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης της Επιτροπής για την καταπολέμησης της απάτης και της φοροδιαφυγής. Δραττόμενος της ευκαιρίας, και επειδή τελευταία η Κύπρος βρέθηκε στο στόχαστρο κάποιων για δήθεν ξέπλυμα παράνομου χρήματος, απορρίπτοντας τις κατηγορίες, σημείωσε τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος τόσο στο θεσμικό πλαίσιο κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος όσο και στην εφαρμογή από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Τόνισα ότι παρόλο που η Κύπρος είχε αξιολογηθεί θετικά στον τομέα αυτό, κατόπιν αιτήματος των εταίρων μας, δεχτήκαμε μια λεπτομερέστερη αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων δέουσας επιμέλειας των τραπεζών και με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώσαμε ότι η γενική εικόνα που προκύπτει για τη χώρα μας μετά τις αξιολογήσεις αυτές, δεν δικαιολογεί καθόλου τη δυσφήμηση που κάποιοι επιχείρησαν σε βάρος της Κύπρου το τελευταίο διάστημα», τόνισε.

Την ίδια στιγμή, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του κ. Van Rompuy στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για την ετοιμότητα της Κύπρου να ξεκινήσει ο διάλογος για επίλυση του Κυπριακού αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, και αφού μας δοθεί κάποιος χρόνος ώστε να αντιμετωπίσουμε τις κατεπείγουσες ανάγκες που προκύπτουν από την τρέχουσα δύσκολη οικονομική κατάσταση, τονίζοντας επίσης ότι μέγιστη σημασία για την επιτυχία μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό θα συμβάλουν μέτρα καλής θέλησης, όπως η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και άλλα.

Το Κυπριακό συζητήθηκε και στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Σουλτς, τον οποίο ενημέρωσε για τις προθέσεις της ε/κ πλευράς, την πρόταση για την περίκλειστη πόλη της Αμμόχωστου και την ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας πριν την επανέναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων. «Ο κ. Σουλτς που, όπως γνωρίζετε, είναι πολύ καλός γνώστης της κατάστασης στην Κύπρο, έδειξε πλήρη κατανόηση στις θέσεις μας», τόνισε.

Με τον κ. Κάμερον συζητήθηκε και το Κυπριακό, στον οποίο, όπως είπε, εξήγησε την κυπριακή θέση για την έναρξη των συνομιλιών και την ανάγκη να προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, ενώ παρουσίασε και την πρόταση για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

«Επιπλέον, αναφέρθηκα στο θέμα της εξεύρεσης υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης, τις ενέργειες μας στον τομέα αυτό, καθώς επίσης και τις επαφές μας με τα γειτονικά κράτη. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναγνώρισε την σπουδαιότητα του τομέα της Ενέργειας για την Κυπριακή Δημοκρατία, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, και σημείωσε ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της, η αξιοποίηση τους», ανέφερε.

Στη διάρκεια της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σειρά διμερών επαφών με άλλους ηγέτες, μεταξύ άλλων τη Γερμανίδα Καγκελάριο, τους Πρωθυπουργούς Φινλανδίας και Ολλανδίας, στους οποίους ανέπτυξε τις πάνω θέσεις. Τα θέματα αυτά συζήτησε εκτενώς, επίσης, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατέληξε.

Πηγή: philenews

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: