Ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ




Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗ

Σύντομη και χωρίς εκπλήξεις ήταν η σημερινή ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η ενημέρωση ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω άλλων θεμάτων που εξέταζε το Συμβούλιο, με αποτέλεσμα η τηλεδιάσκεψη να διαρκέσει μόλις μισή ώρα και να μην έχουν την ευκαιρία όλα τα μέλη να υποβάλουν ερωτήσεις και να τοποθετηθούν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από πηγές του Σ.Α., ο κ. Ντάουνερ ενημέρωσε τα μέλη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Αναφέρθηκε και στο αποψινό δείπνο, που το περιέγραψε ως την πρώτη κοινωνική επαφή των δύο ηγετών μετά από αρκετό διάστημα, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει καλό κλίμα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το λόγο έλαβαν 7 μέλη, που κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος. Επισημάνθηκε επίσης ότι επαφίεται στις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Πληροφορίες πριν τη συνεδρίαση έλεγαν πως κάποια μέλη, όπως το Αζερμπαϊτζάν, είχαν πρόθεση με την ενθάρρυνση της Τουρκίας να υποδείξουν στον Ντάουνερ να διαβιβάσει ορισμένα μηνύματα προς τους ηγέτες εκ μέρους του Σ.Α., ωστόσο δεν φαίνεται να πρόλαβαν να μιλήσουν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: