Σαφές μήνυμα στη Ρωσία από τον ΟΗΕ: Η Λευκορωσία έχασε από τη Σλοβενία με 153-38 για τη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας [εικόνα]

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ EPA, JUSTIN LANE




Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέλεξε την Αλγερία, τη Γουιάνα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Σλοβενία και τη Νότια Κορέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη (6 Ιουνίου) για διετή θητεία από την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ στη Λευκορωσία -συμμάχησε με τη Ρωσία στην εισβολή της στην Ουκρανία- αρνήθηκε μια θέση.

Η Αλγερία, η Γουιάνα, η Σιέρα Λεόνε και η Νότια Κορέα έτρεξαν χωρίς αντίπαλο για μια θέση στο 15μελές σώμα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Στον μοναδικό ανταγωνιστικό αγώνα, η Σλοβενία κέρδισε τη Λευκορωσία.

Τα πέντε εκλεγμένα έθνη θα αντικαταστήσουν την Αλβανία, τη Βραζιλία, την Γκαμπόν, την Γκάνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο όργανο του ΟΗΕ που μπορεί να λάβει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις, όπως η επιβολή κυρώσεων και η εξουσιοδότηση χρήσης βίας. Έχει πέντε μόνιμα μέλη με δικαίωμα αρνησικυρίας: τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να εξασφαλιστεί η γεωγραφική εκπροσώπηση, οι έδρες κατανέμονται σε περιφερειακές ομάδες. Αλλά ακόμα κι αν οι υποψήφιοι είναι χωρίς αντίπαλο στην ομάδα τους, πρέπει να κερδίσουν την υποστήριξη περισσότερων από τα δύο τρίτα της Γενικής Συνέλευσης.

Η Γουιάνα έλαβε 191 ψήφους, η Σιέρα Λεόνε 188, η Αλγερία έλαβε 184 ψήφοι, η Νότια Κορέα 180.

Η Σλοβενία, μέλος της ΕΕ, κέρδισε 153 ψήφους για να κερδίσει τη Λευκορωσία, η οποία έλαβε 38 ψήφους.

Η Λευκορωσία ήταν υποψήφια χωρίς αντίπαλο από το 2007 για την έδρα 2024/25 στην Ανατολική Ευρώπη. Η Σλοβενία μπήκε στην κούρσα τον Δεκέμβριο του 2021 μετά από μια βάναυση καταστολή από τις αρχές στη Λευκορωσία κατά των διαδηλώσεων μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Έκτοτε, η Ρωσία χρησιμοποίησε το έδαφος της Λευκορωσίας ως σημείο εκτόξευσης για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Οι Ρώσοι πάντα υποστήριζαν ότι πολλά κράτη υποστηρίζουν την Ουκρανία δημόσια στον ΟΗΕ, αλλά συμπάσχουν τη Ρωσία κατ’ ιδίαν. Αλλά αυτή η μυστική ψηφοφορία δεν υποστηρίζει καθόλου αυτόν τον ισχυρισμό», δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων του ΟΗΕ Ρίτσαρντ Γκόουαν.

Η Ρωσία προχώρησε τον περασμένο μήνα με ένα σχέδιο για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Είναι η πρώτη ανάπτυξη τέτοιων όπλων από το Κρεμλίνο εκτός Ρωσίας από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Με πληροφορίες από Euractiv.com / Επιμέλεια: Georgi Gotev

Σκηνές από ταινίες του Κουστουρίτσα στην Καχόφκα: Τα νερά παρασέρνουν νάρκες, πλημμυρισμένα σπίτια και καλλιέργειες, άνθρωποι σε απόγνωση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: