Εμπόδιο η ονομασία στην πορεία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε.




Με 505 ψήφους υπέρ, 61 κατά και 31 αποχές, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά το έτος 2012, που βασίζονταν στην έκθεση του Αγγλου ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Ρίτσαρντ Χοουίτ.

Με το Ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο «επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς το Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» ενώ ως προς τις σχέσεις καλής γειτονίας και το ζήτημα του ονόματος «εκφράζει και πάλι τη λύπη του για το γεγονός ότι η αδυναμία επίλυσης της διαμάχης σχετικά με το όνομα έχει σταθεί εμπόδιο στην πορεία της χώρας προς την ένταξη στην ΕΕ”.

Η Ολομέλεια τάσσεται σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι,  το ζήτημα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί οριστικά, χωρίς καθυστέρηση από καμία πλευρά, και ότι η απόφαση της Χάγης, που αποτελεί μέρος του διεθνούς δικαίου, πρέπει να τεθεί σε ισχύ.

Παράλληλα, υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης και επιδοκιμάζει την πρόταση του αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης Επιτρόπου Φούλε όσον αφορά μια τριμερή συνάντηση μεταξύ Σκοπίων, Αθήνας και Βρυξελλών.

Μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπογραμμίζεται στο Ψήφισμα.

Νίκος Ρούσης, ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: