Εκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας προειδοποιεί για αναταραχές λόγω της ανεργίας των νέων




Ολο και πιο έντονο είναι το φαινόμενο της αδυναμίας των νέων να βρουν εργασία, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (I.L.O.), η οποία προειδοποιεί παράλληλα για έξαρση των αναταραχών, καθώς τα ποσοστά ανεργίας στους νέους δεν αναμένεται να μειωθούν την προσεχή πενταετία. Οι Katie Allen και Phillip Inman, σε άρθρο τους για την GUARDIAN, με τίτλο «Young people almost three times more likely than adults to be unemployed», επισημαίνουν τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών εξαιτίας του πολύ μεγάλου ποσοστού νέων που ούτε εργάζονται, ούτε σπουδάζουν (1 στους 6 νέους στις χώρες του ΟΑΣΑ, με το ποσοστό να είναι αρκετά μεγαλύτερο στην ΕΕ).

Στο πλαίσιο της ζοφερής εικόνας, τα ποσοστά ανεργίας για την εν λόγω ηλικιακή ομάδα θα αυξάνονται έως το 2018, και αυτός ακριβώς ο φαύλος κύκλος κάνει τους νέους να εγκαταλείπουν όποια προσπάθεια αναζήτησης εργασίας. Στην περίπτωση αυτών που  καταφέρνουν να βρουν απασχόληση, αυτή δεν είναι αντίστοιχη των προσόντων τους, με καταστροφικά αποτελέσματα και για τους ίδιους, αλλά και για την οικονομία, ενώ μονόδρομος μοιάζει η επιλογή της ημι-απασχόλησης, της εποχικής εργασίας ή της «μαύρης εργασίας».

Η έκθεση τονίζει το γεγονός ότι οι εν λόγω αναντιστοιχίες μεταξύ των προσόντων των νέων και των εργασιών που τελικά βρίσκουν δυσκολεύουν την ανεύρεση λύσεων και το σχεδιασμό πολιτικών για την πάταξη της ανεργίας, ενώ η πραγματική οικονομία καθημερινά σημειώνει απώλειες εξαιτίας ακριβώς της μη στοχευμένης εκμετάλλευσης ανθρώπων με προσόντα. Ιδιαιτέρως ανησυχητική η ελληνική περίπτωση, με 1 στους 2 νέους εκτός της αγοράς εργασίας.

http://www.guardian.co.uk/society/2013/may/08/young-people-three-times-adults-unemployed?INTCMP=SRCH

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΕΝΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΗΕ:  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας προειδοποίησε ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η ένταση στην ανεργία των νέων, έως το 12,8% το 2018, θέτοντας μια ολόκληρη γενιά σε κίνδυνο, όσον αφορά στη δυναμική των απολαβών τους και των προοπτικών τους για εργασία.

Εκτιμάται πως η κρίση είναι χειρότερη από ό,τι υπονοούν τα δεδομένα, αν ληφθεί υπόψη ότι παράλληλα με την αύξηση της ανεργίας, εντείνεται η περιστασιακή και η ανασφάλιστη εργασία. Οι νέοι άνθρωποι έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να μείνουν άνεργοι από ό,τι μεγαλύτεροί τους, ενώ πολλοί σταματούν την αναζήτηση εργασίας. Η μακροπρόθεσμη ανεργία στους νέους μεταφράζεται σε περιορισμένη εργασιακή εμπειρία και εργασιακή ειδίκευση και σε μικρότερες μελλοντικές αποδοχές, αλλά και έλλειψη εμπιστοσύνης στα κοινωνικοοικονομικά και πολιτικά συστήματα.

Τα δεδομένα υπογραμμίζουν την ανάγκη για πολιτικές ανάπτυξης, μαζική βελτίωση στην παιδεία και τα συστήματα εκπαίδευσης και δράσεις υπέρ της εργασίας για τους νέους. (άρθρο των FINANCIAL TIMES υπό τον τίτλο «UN Warns Global Youth Unemployment will continue to Rise»)

http://www.ft.com/cms/s/0/fa7f0a0a-b730-11e2-841e-00144feabdc0.html#axzz2Sfuupt23

Η ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Κατά τον Roger Altman, παλιό υφυπουργό του αμερικανικού υπουργού Εξωτερικών, είναι λάθος να επιρρίπτονται ευθύνες στην Γερμανία για την επιβολή λιτότητας στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και άλλες χώρες, καθώς η άρνηση των αγορών να χρηματοδοτήσουν τον δανεισμό των χωρών αυτών, πυροδότησε την κρίση στην ευρωζώνη (FINANCIAL TIMES, «Blame Bond Markets, not Politicians, for Austerity»).

Η δημοσιονομική και τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση που ακολούθησε ήταν το αντίτιμο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών. Aκόμη κι αν η Angela Merkel τασσόταν εναντίον της λιτότητας, η παντοδυναμία των αγορών που θα καθιστούσε αναξιόχρεα και μη λειτουργικά τα τραπεζικά ιδρύματα, θα υποχρέωνε προς αυτή την κατεύθυνση.

http://www.ft.com/cms/s/0/36e9369a-b7d7-11e2-9f1a-00144feabdc0.html#axzz2Sfuupt23

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: