Βόμβα με έγγραφο Ντάουνερ – Υποβλήθηκε 77σέλιδο ντοκουμέντο για Κυπριακό με συγκλίσεις – αποκλίσεις




Λευκωσία: Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ υπέβαλε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς  Έρογλου 77σέλιδο έγγραφο για το Κυπριακό, το οποίο αποτελεί βάση για περαιτέρω συζητήσεις. Το ντοκουμέντο των Ηνωμένων Εθνών, που φέρει ημερομηνία 30 Απριλίου 2013, καταγράφει τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις καλύπτοντας την περίοδο της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων 2008-2012. Δηλαδή, τις διαπραγματεύσεις, που έχουν διεξαχθεί μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ και Χριστόφια – Έρογλου.

Η υποβολή του εγγράφου δεν έχει ανακοινωθεί, ούτε και ενημερώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο κατά την προχθεσινή συνεδρίασή του. Έγινε γνωστό, από τον Τουρκοκύπριο πολιτικό ηγέτη του κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζιάν, μετά από συνάντηση που είχε στο ΑΚΕΛ με τον Γενικό Γραμματέα, Άντρο Κυπριανού. 

Στο έγγραφο, το οποίο κατέχει ο «Φιλελεύθερος», γίνεται εκτενής αναφορά στα θέματα του διαμοιρασμού των εξουσιών και της διακυβέρνησης, τα θέματα της Ε.Ε., Οικονομίας, ιθαγένειας, ασφάλεια-εγγυήσεις (εσωτερική ασφάλεια) και εδαφικό. Όλες, δηλαδή, οι πτυχές. Αναφορά γίνεται στο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών και στις γνωστές δεσμεύσεις της Λευκωσίας για τις τέσσερις ελευθερίες, που ως γνωστόν προκάλεσε τότε πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό. http://www.philenews.com/
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, το έγγραφο επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από αίτημα του ιδίου, κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Το εν λόγω έγγραφο θα κοινοποιηθεί στους αρχηγούς των κομμάτων για σκοπούς ενημέρωσής τους, καταλήγει η ανακοίνωση. 

Απαντήσεις από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ζητεί το ΑΚΕΛ σχετικά με την ανακοίνωση από πλευράς Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την παράδοση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, έθεσε το ερώτημα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη γιατί δεν έκανε καμμιάν απολύτως αναφορά για το σχετικό αίτημά του προς τον κ. Ντάουνερ, αλλά και για την ύπαρξη ενός τέτοιου εγγράφου;”

“Κατ’ αρχήν ερωτούμε”, συνέχισε ο κ. Λουκαΐδης, “γιατί το έγγραφο σήμερα έχει παραληφθεί από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο κ. Έρογλου φέρεται να το κατέχει εδώ και ημέρες, όπως αποκάλυψε ο Ιζέτ Ιζτζάν;”

“Διερωτόμαστε, επίσης”, είπε ο κ. Λουκαΐδης, “κατά πόσον το Προεδρικό θα ανακοίνωνε σήμερα την παραλαβή του εγγράφου, εάν δεν προηγούνταν οι πρωινές αποκαλύψεις του κ. Ιζτζάν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού”.

Photo by UN

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: