Το FBI γνώριζε τον Ταμερλάν, αδελφό του Τζοχάρ Τσαρνάεφ, υπόπτου που καταζητείται




Ενώ το FBI ομολόγησε ότι ανέκρινε τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ, πριν από δύο χρόνια, για λογαριασμό ξένης κυβέρνησης, οι αρχές ασφαλείας έχουν ξεκινήσει από χθες το βράδυ ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Τσετσένου υπόπτου για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη, Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι περικυκλωμένος από αστυνομικούς (8.24 μ.μ. τοπική ώρα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το FBI έκανε έκκληση στους κατοίκους της Νέας Υόρκης να είναι προσεκτικοί και να ενημερώσουν αμέσως τις αρχές εάν δουν το αυτοκίνητο Χόντα ιδιοκτησίας του 26χρονου αδελφού, Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Η ανακοίνωση έδωσε την ευκαιρία για σχόλια ότι ο ύποπτος διέφυγε στη Νέα Υόρκη μία πληροφορία που δεν επιβεβαίωσε η αστυνομία.

Επίσης οι αρχές αρχίζουν να ερευνούν ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι δύο αδελφοί είχαν βοήθεια για να προετοιμάσουν τις επιθέσεις στη Βοστώνη και να αναζητήσουν τρόπο διαφυγής από την πόλη μετά τις εκρήξεις. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC αναζητείται ένας συνεργός, ο οποίος πιστεύουν πως είχε συμμετοχή στην τρομοκρατική επιχείρηση.

Η Βοστώνη είναι μία έρημη πόλη και παρέμενε μέχρι πριν λίγο όμηρος ενός 19χρονου νεαρού, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του αναστάτωσαν όλη την Αμερική. Οι κάτοικοι απαγορευόταν να βγαίνουν από τα σπίτια τους και με εντολή του κυβερνήτη είχε αποφασιστεί να υπάρξει ολοήμερη απαγόρευση της κυκλοφορίας. Η εντολή ακυρώθηκε πριν από μία ώρα, αλλά ζητήθηκε από τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο ύποπτος είναι ζωσμένος με εκρηκτικά και άκρως επικίνδυνος. Αστυνομικός εκπρόσωπος είπε ότι «πιστεύουμε ότι είναι τρομοκράτης, πιστεύουμε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που ήρθε εδώ για να σκοτώσει”,

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή συμπλοκή, κατά την οποία σκοτώθηκε ο αδελφός του υπόπτου, τραυματίστηκαν και 15 αστυνομικοί.

Η μητέρα των δύο υπόπτων παρουσιάστηκε έξω φρενών στα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και υποστήριξε ότι πρόκειται για συνομωσία. Είπε ότι στο σπίτι δεν μιλούσε κανείς για τρομοκρατία, κατηγόρησε τις αρχές για ξεκάθαρη σκευωρία και σημείωσε πως δεν μπορώ να φανταστώ ότι τα παιδιά μου έκαναν κάτι τέτοιο. Τα τελευταία πέντε χρόνια το FBI είχε τον έλεγχο του μεγάλου γιού της, ο οποίος είχε στραφεί στη θρησκεία, και ήξεραν όλα τα βήματα του ακόμα και τις ιστοσελίδες που επισκεπτόταν.

Η θεία του δήλωσε ότι ο νεκρός ύποπτος ήταν παντρεμένος με χριστιανή και έχει ένα κοριτσάκι 3 ετών. Μίλησε και αυτή για σκευωρία των αρχών. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ο είχε επισκεφθεί τη Ρωσία όπου παρέμεινε για 6 μήνες αφήνοντας υπονοούμενα ότι μπορεί να πήγε εκεί για εκπαίδευση.

Είναι σημαντικό ότι συμφοιτητές τυ 19 χρόνου κατέθεσαν στην αστυνομία ότι μετά τις επιθέσεις τον είδαν στην Πανεπιστημιούπολη…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: