Λαγκάρντ στο CBS: Η κ. Μέρκελ είναι η αδιαμφισβήτητη ηγέτης της Ευρωζώνης




Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοτπικό δίκτυο CBS αναφέρθηκε στην μεταρρυθμιστική κόπωση των κυβερνήσεων και των λαών της Ευρώπης επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι αλλαγές θα πρέπει να συνεχισθούν και να ολοκληρωθούν.

Σε σχέση με την Άγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι πρόκειται για την «αδιαμφισβήτητη ηγέτη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης και μια χώρας που ανταποκρίθηκε επαρκώς κατά την κρίση» προσθέτοντας ότι ο ρόλος της Άγκελα Μέρκελ ήταν αποφασιστικός για τη διάσωσης της Ευρωζώνης, μολονότι ενίοτε ο ρυθμός ήταν λίγο αργός.

Σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σώσουν τους εαυτούς προσθέτοντας ότι «υπήρξαν πολλές συζητήσεις, σημαντικές αλλαγές και σημαντική πρόοδος, αλλά θα πρέπει να συνεχισθούν και να ολοκληρωθούν» (CBS, «IMF head Christine Lagarde: “Fatigue” greatest threat to Eurozone», BLOOMBERG, «IMF Chief Lagarde Calls Merkel ‘Unchallenged Leader’ in Germany).

http://www.cbsnews.com/8301-505267_162-57578815/imf-head-christine-lagarde-fatigue-greatest-threat-to-eurozone/

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-10/imf-chief-lagarde-calls-merkel-unchallenged-leader-in-germany.html

ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ – ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΦΕΥΡΗΜΑ: Η Megan Greene σε άρθρο γνώμης στο BLOOMBERG με τίτλο «Germans Are Poorest in the Euro Area. Really?» αμφισβητεί τα ευρήματα της έρευνας της ΕΚΤ που κατατάσσει τα γερμανικά νοικοκυριά στα φτωχότερα της Ευρωζώνης, εγείροντας τον κίνδυνο να καταστούν οι Γερμανοί πολίτες περισσότερο επιφυλακτικοί έναντι νέων σχεδίων διάσωσης, καθώς θα θεωρούν ότι διασώζουν χώρες όπου οι πολίτες τους είναι πλουσιότεροι από τους ίδιους.

Η αρθρογράφος καταγράφει διάφορα παραδείγματα όπως ότι οι Ιρλανδοί πολίτες διέσωσαν τις γερμανικές τράπεζες που είχαν εκτεθεί στα ιρλανδικά ομόλογα, ενώ δίνει έμφαση στο ότι η έρευνα περιλαμβάνει τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης, στα οποία μειονεκτούν οι Γερμανοί, και όχι άλλες καθοριστικές ενδείξεις βιοτικού επιπέδου, όπως τις συντάξεις, όπου οι Γερμανοί λαμβάνουν τις υψηλότερες.

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-10/germans-are-poorest-in-the-euro-area-really-.html

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Την επικράτηση της Angela Merkel στις γερμανικές εκλογές διαβλέπει ο Quentin Peel σε άρθρο του για τους FINANCIAL TIMES («Germany: Angela’s Choice»).  Το 60% των ψηφοφόρων τάσσονται υπέρ της σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της τηλεόρασης του ZDF τον περασμένο μήνα, ενώ το 29% υπέρ του Peer Steinbrück.

Εξάλλου, το 76% των ψηφοφόρων εκτιμούν ότι νικητής θα είναι η Merkel. Ωστόσο, παρά τη δημοτικότητά της, η Merkel δεν μπορεί να έχει την πλειοψηφία και τα αδελφά κόμματα με τα οποία συνασπιζόταν έως τώρα (CSU, Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες της Βαυαρίας), ως συνδυασμός δεν ελκύουν αντίστοιχα τους ψηφοφόρους, που προτιμούν το CDU να συμμαχήσει με το SPD. Οι εκλογές αντίστοιχα, τυγχάνουν μεγάλου ενδιαφέροντος στην Ευρώπη, εξαιτίας της όποια μεταβολής μπορούν να προκαλέσουν στο συναίσθημα του εκλογικού σώματος και εξαιτίας της ελπίδας ότι ένας συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να αλλάξει ή να χαλαρώσει την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό, μια και η τοποθέτηση της Merkel όσον αφορά στα ευρωομόλογα σημαίνει την πολιτική καταστροφή όποιου κόμματος αποτολμήσει μια αντίθετη θέση. Οι FINANCIAL TIMES φιλοξενούν επίσης άρθρο γνώμης του Marcel Fratzscher («Scapegoating Germany is easy but wrong») της δεξαμενής σκέψης DIW Berlin, με το οποίο υπερασπίζεται τους χειρισμούς της Γερμανίας και παραπέμπει στη μη εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών, που εξηγεί την κρίση στα επιμέρους κράτη μέλη.

Αναγνωρίζει ωστόσο την κεντρική θέση της Γερμανίας και επιθυμεί ισχυρότερη ηγεσία εκ μέρους της, καθώς και οικονομική, δημοσιονομική ένωση και διόρθωση των εσωτερικών ανισορροπιών της Γερμανίας.

http://www.ft.com/cms/s/0/c8a92b0a-9b83-11e2-a820-00144feabdc0.html

http://www.ft.com/cms/s/0/793550b8-a13b-11e2-990c-00144feabdc0.html

Συντάκτες: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: