ΕΕ: Η Ελλάδα διαθέτει επαρκή κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών




Η Rebecca Christie σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «EU Says Greece Has Funds to Aid National Bank, Eurobank» μεταφέρει τις απόψεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπου υποστηρίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει επαρκή κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, επισημαίνοντας ότι εάν οι τράπεζες, έως το τέλος του μήνα, δεν μπορέσουν να αντλήσουν τα ανάλογα ιδιωτικά κεφάλαια, που προβλέπονται από το σχέδιο διάσωσης των 130 δις ευρώ, τότε θα παρέμβει το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Tο Ταμείο θα αποφασίσει τότε τον τρόπο αναδιάρθρωσης των τραπεζών και εάν θα συμπεριληφθούν οι μικροί ομολογιούχοι και οι μέτοχοι. Το ΕΤΧΣ, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αξιωματούχο, διαθέτει τα ανάλογα κεφάλαια και μπορεί να ανταποκριθεί στις όποιες προβλέψιμες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα δεν πρόκειται να εξαναγκασθεί σε κλείσιμο τραπεζών ή στην επιβολή απωλειών σε μεγαλοκαταθέτες, ανάλογες με εκείνες που επιβλήθηκαν στην Κύπρο.

ηttp://www.bloomberg.com/news/2013-04-09/eu-says-greece-has-funds-to-aid-national-bank-eurobank.html

* To EFSF συγκέντρωσε €8 δις μετά από πώληση ομολόγων στις αγορές, σύμφωνα με δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES («Europe Bailout Fund Raises Record»).

ηttp://www.ft.com/cms/s/0/01fef8ca-a134-11e2-990c-00144feabdc0.html#axzz2Q2U08zLi

ΕΛΛΑΔΑ – ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Η μείωση των τιμών στις υπηρεσίες οδήγησε για πρώτη φορά σε αποπληθωρισμό στην Ελλάδα, μετά από 50 χρόνια, σύμφωνα με ανταπόκριση της Kerin Hope για τους FINANCIAL TIMES («Deflation Takes hold in Greece»). Σε περίπτωση σταθερότητας των φόρων και του κόστους ενέργειας, η πτώση του εργατικού κόστους θα επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά τις τιμές, σύμφωνα με τον Μ. Μασουράκη της Alpha Bank. Ο ενισχυμένος ΦΠΑ ευθύνεται εν μέρει για το γεγονός ότι η μείωση των τιμών δεν επήλθε νωρίτερα. Αντίστοιχο δημοσίευμα φιλοξενεί και η TELEGRAPH («Greece Enters Deflation for first time in 45 years»).

http://www.ft.com/cms/s/0/47f7c61e-a129-11e2-bae1-00144feabdc0.html#axzz2Q2U08zLi

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/9981843/Greece-enters-deflation-for-first-time-in-45-years.html

ΕΛΛΑΔΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ: Για διπλωματική ζημιά από την αποκάλυψη της έκθεσης για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, κάνει λόγο ο Ambrose Evans-Pritchard σε άρθρο του στην TELEGRAPH («Vast Greek War Claims against Germany Explode like a ‘time-bomb’»). Το ποσό των ελληνικών διεκδικήσεων ανέρχεται στα €162 δις (πρόκειται για το 80% του ελληνικού ΑΕΠ) και οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι η ελληνική απαίτηση για επανόρθωση είναι νόμιμη, αν και θα εξεταστεί και από την Νομική Υπηρεσία του Κράτους. Ο Pritchard αναρωτιέται σε τι μπορεί να αποσκοπεί η Αθήνα, ασχολούμενη με ένα τόσο συναισθηματικό ζήτημα, καθώς οι Γερμανοί αξιωματούχοι σίγουρα θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα ως ηθικό εκβιασμό. Ελληνικές πηγές εκτιμούν ότι πρόκειται για διαπραγματευτικό χαρτί που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί αν χρειαστεί.

 http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9981837/Vast-Greek-war-claims-against-Germany-explode-like-a-time-bomb.html

EKT: ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΛΟΥΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ: Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε για πρώτη φορά φέτος η ΕΚΤ για το χρέος και εν γένει, τον πλούτο των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, τα οποία καταδεικνύουν ότι αρκετά νοικοκυριά του ευρωπαϊκού νότου είναι πλουσιότερα από αυτά της Γερμανίας, προβάλλουν ανταποκρίσεις από Φραγκφούρτη των Brian Blackstone και Nini Koeppen στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Europe’s Poorest? Look North» (σελ. Α8) και ανταπόκριση του Jack Ewing στην έντυπη έκδοση της NEW YORK TIMES, με τίτλο «Germans Are Poor and Italians Are Frugal. Huh?» (σελ. Α10).

Όπως επισημαίνεται στα σχετικά δημοσιεύματα, τα γερμανικά νοικοκυριά είναι μεταξύ των φτωχότερων – τουλάχιστον βάσει της έρευνας – εντός ευρωζώνης, γεγονός που προσφέρει νέα τροπή στις συζητήσεις για το βαθμό στον οποίο οι φορολογούμενοι στη Βόρεια Ευρώπη θα πρέπει να στηρίζουν οικονομικά ασθενέστερες χώρες. Ωστόσο, τα ευρήματα της ΕΚΤ δεν προσφέρουν πλήρη εικόνα για το βιοτικό επίπεδο μιας κοινωνίας, που επηρεάζεται από παράγοντες όπως η κοινωνική προστασία και οι υποδομές. Επιπλέον, στηρίζονται κατά κύριο λόγο σε στατιστικά δεδομένα των ετών 2009 και 2010 – κατά την απαρχή δηλαδή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Και το σημαντικότερο, προσθέτουν οι ανταποκρίσεις, η έρευνα της ΕΚΤ δεν είναι προσαρμοσμένη στα διαφορετικά ποσοστά ακίνητης ιδιοκτησίας, που στη Γερμανία είναι ιδιαιτέρως χαμηλά.

Τονίζεται επίσης ότι σύμφωνα με αναλυτές, η έρευνα της ΕΚΤ θα ενθαρρύνει την περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές κρατικές προσπάθειες διάσωσης μέσω της επιβολής φόρου ή απωλειών σε μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις, γεγονός που θα αμβλύνει το βάρος συμμετοχής για τη Γερμανία και άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα μάλιστα με την NYTimes, η έρευνα της ΕΚΤ ενδέχεται να πυροδοτήσει το αίσθημα αδικίας μεταξύ των Ευρωπαίων διαμορφωτών γνώμης, οι οποίοι δέχονται επικρίσεις από τους Αμερικανούς ομολόγους τους για το χειρισμό της κρίσης χρέους. Και συμπτωματικά, τονίζεται, τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιοποιήθηκαν ενόσω ο  Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Jacob Lew περιοδεύει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καλώντας τον Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν ενεργότερη δράση για την προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

http://www.nytimes.com/2013/04/10/business/global/germans-are-poor-and-italians-are-frugal-huh.htmlhttp://online.wsj.com/article/SB10001424127887323820304578412540882466844.html?KEYWORDS=GreeceKEYWORDS%3DGreece

Σύμφωνα με τους FINANCIAL TIMES, έρευνα της ΕΚΤ για τον ιδιωτικό πλούτο στην ΕΕ κατέταξε την Κύπρο στη δεύτερη θέση (με €267.000 ανά νοικοκυριό, σε σχέση με τα €51.000 ανά γερμανικό νοικοκυριό) («Cyprus Ranks near top for Household Wealth»). Παράλληλα, οι Κύπριοι πολιτικοί επισημαίνουν την αναγκαιότητα της σύναψης συμφωνίας με τους διεθνείς δανειστές έως τις 24 Απριλίου, προκειμένου να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις («Clock Ticking on Cyprus Deal»). To κούρεμα των μη ασφαλισμένων καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες θα είναι μεγαλύτερο από το 50%. Γίνεται λόγος για συζήτηση εξόδου της Κύπρου από την ζώνη του ευρώ.

http://www.ft.com/cms/s/0/1aa0edd0-a12e-11e2-bae1-00144feabdc0.html#axzz2Q2U08zLi

http://www.guardian.co.uk/world/2013/apr/09/clock-ticking-cyprus-deal?INTCMP=SRCH

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ: Ο Jim Brunsden σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «Cyprus Losses Spur EU Lawmakers to Bolster Depositor Protection» αναφέρεται στην πρόθεση του Ευρωκοινοβουλίου να ενισχύσει την προστασία των καταθετών, στο πλαίσιο μελλοντικών σχεδίων διάσωσης, μετά την ανησυχία που προκάλεσε το κυπριακό σχέδιο διάσωσης.

Σύμφωνα με τον Gunnar Hoekmark, που επεξεργάζεται εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου το νομοσχέδιο της ΕΕ για τις καταρρεύσεις τραπεζών, οι Ευρωβουλευτές ζητούν  να επιβάλλεται κούρεμα στις καταθέσεις αφού προηγηθεί η επιβολή απωλειών σε άλλες περιπτώσεις μη διασφαλισμένου κυρίου χρέους. Το μέτρο θα εφαρμόζεται στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, καθώς αυτές που βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο διασφαλίζονται ήδη από τα κράτη.

Όπως επεσήμανε σε email του ο Gunnar Hoekmark, «οι μη διασφαλισμένες καταθέσεις συνεχίζουν να βρίσκονται στο στόχαστρο, αλλά θα πρέπει να λαμβάνουν προνομιακής μεταχείρισης και να κατατάσσονται πάνω από τους μη διασφαλισμένους ομολογιούχους, ώστε να περιορίζονται οι απώλειες των καταθετών».

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-09/cyprus-losses-spur-eu-lawmakers-to-bolster-depositor-protection.html

Συντάκτες: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: