Λαγκάρντ: Κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Από ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Για κίνδυνο μετάδοσης της κυπριακής κρίσης, μίλησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε επαφές στη Φραγκφούρτη με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της γερμανικής Bundesbank.

“Είναι αλήθεια», τόνισε, ότι είναι πολύ μικρό το μέγεθος της Κύπρου, είναι στο μέγεθος της Λιμουζίν», (μιας μικρής περιοχής της κεντρικής Γαλλίας). “Ωστόσο», πρόσθεσε, «αν και μικρό το μέγεθος της χώρας σε σχέση με άλλα κράτη, είναι σημαντικό. Και δυνητικά θα μπορούσε να εκθέσει το σύνολο της ζώνης του ευρώ, λόγω των δεσμών μεταξύ των διαφόρων συστημάτων. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης», τόνισε η γενική διευθύντρια του Ταμείου.

Πάντως, οι αξιωματούχοι του Ταμείου στην Ουάσιγκτον επιμένουν να αρνούνται να τοποθετηθούν για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η επικεφαλής της Αποστολής της για το Κυπριακό Πρόγραμμα Ντέλια Βελσκουλέσκου παραμένει στη Λευκωσία, για την περίπτωση που κληθεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Από πηγές εκτός Ταμείου, έγινε γνωστό ότι οι αξιωματούχοι ομιλούν για φάση αδιεξόδου, χωρίς να καθορίζονται τα χρονικά όρια. «Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για μερικές μέρες ή περισσότερο» είπαν οι πηγές, οι οποίες πιστεύουν ότι μετά τη φάση του αδιεξόδου θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν, αν και υπογραμμίζουν ότι η πρόταση του Ταμείου, η οποία παραμένει στο τραπέζι. Αφορά κούρεμα για τους καταθέτες που διαθέτουν 100 χιλιάδες ευρώ και άνω στις κυπριακές τράπεζες.

Σύμφωνα με τις πηγές, «στο Ταμείο πιστεύουν ότι η καλύτερη λύση για την Κύπρο είναι ο μηχανισμός» και η συμβουλή των αξιωματούχων του προς τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη είναι «να επιστρέψει στο μανδρί» της Ε.Ε.. Παρά το γεγονός ότι το Ταμείο έχει τη θέση του για το κούρεμα, εν τούτοις είναι ανοικτό σε αντιπροτάσεις από την κυπριακή κυβέρνηση, φτάνει αυτές να περιέχουν κούρεμα. «Στο θέμα του κουρέματος το Ταμείο δεν κάνει πίσω», τόνισαν οι πηγές.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η Κύπρος βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση και ότι δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συμφωνήσει σε Μνημόνιο και να παραδώσει τις τύχες της στην Τρόϊκα.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της αμερικανικής Ομοσπονδικής Κεντρικής Τράπεζας (FED), Μπεν Μπερνάκι ανέφερε ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι δύσκολη λόγω του τραπεζικού της τομέα. «Εχει τραπεζικά και δημοσιονομικά προβλήματα», τόνισε αλλά υποστήριξε ότι «η επιρροή της κατάστασης της Κύπρου (στις ΗΠΑ) δεν είναι τεράστια.Δεν βλέπουμε μεγάλο ρίσκο για την Αμερική αυτή τη στιγμή, τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα καταλήξει σε λύση.

Από την πλευρά του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επαναλαμβάνεται η προηγούμενη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία παρακολουθούν την κατάσταση εκ του σύνεγγυς στην Κύπρος. Ο Αμερικανός υπουργός έχει συνομιλήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

«Είναι σημαντικό», τονίζεται, «η Κύπρος και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη να εργαστούν για να επιλύσουν την κατάσταση με τρόπο που να είναι υπεύθυνος και δίκαιος και να διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα».

www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: