Νέα ακρόαση Σέσιονς στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας θέλουν οι Δημοκρατικοί




Οι Δημοκρατικοί στην Γερουσία επιθυμούν ν’ ανακρίνουν τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς για την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI, Άντριου Μακέιμπ, αλλά και για την προηγούμενη κατάθεση του υπουργού, σχετικά με την Ρωσία, σχολιάζει το “Politico.”

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα έχουν αυτή την ευκαιρία, παρά την υπόσχεση που έχουν δώσει οι Ρεπουμπλικάνοι, για την διεξαγωγή περισσότερων ακροάσεων για την εποπτεία του FBI.

Η απόφαση του Σέσιονς για την απόλυση του Μακέιμπ, έχει προκαλέσει υποψίες στους Δημοκρατικούς, ότι ο υπουργός, υπέκυψε στην άσκηση πολιτικής πίεσης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Παρά το γεγονός ότι ο Σέσιονς ακολούθησε την σύσταση μιας μη κομματικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Μακέιμπ ήταν στο στόχαστρο φραστικών επιθέσεων του Τραμπ, για μήνες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους, υπερασπίστηκαν τον Σέσιονς, αλλά τα μέλη των δύο κομμάτων, στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, επιθυμούν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για το παρασκήνιο της απόλυσης του Μακέιμπ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ από την Αϊόβα δήλωσε ότι είναι ενδεχόμενη η διεξαγωγή ακροάσεων για την αναφορά του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία στηρίχθηκε ο Σέσιονς για την απόλυση του Μακέιμπ. Η αναφορά αυτή, δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Οι δέκα Δημοκρατικοί που συμμετέχουν στην επιτροπή, έχουν παροτρύνει τον Γκράσλεϊ να ζητήσει “ένα αντίγραφο της αναφοράς” πριν αυτή δημοσιοποιηθεί, αλλά και να ενημερωθεί από το υπουργείο “για τον χρόνο και τον τρόπο απόλυσης” του Μακέιμπ. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι Ρεπουμπλικάνοι θα επιμείνουν σε μία κατάθεση από τον Σέσιονς για το συγκεκριμένο θέμα.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί θα θεωρήσουν ως πολιτικά ευπρόσδεκτη κάθε ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις στον Σέσιονς, για πρώτη φορά, μετά από την ακρόαση που έγινε το φθινόπωρο. Επίσης, οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν να ρωτήσουν μόνο για τον Μακέιμπ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος και με ερωτήσεις που θα είναι σχετικές με την παραδοχή της ενοχής για ψευδορκία στο FBI, τόσο από τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν, όσο και από τον πρώην βασικό συνεργάτη του Πολ Μάναφορτ, Ρικ Γκέιτς. Ο Μάναφορτ ήταν πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και σε βάρος του, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροαποφυγή, ενώ ο ίδιος, επιμένει στην αθωότητά του. Ο ίδιος, θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύο κατηγορητήρια, στην Βιρτζίνια και την Ουάσινγκτον, με τις δίκες του ν’ αρχίζουν στα μέσα του καλοκαιριού, αλλά και στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι γερουσιαστές θέλουν επίσης, να κάνουν ερωτήσεις στον Σέσιονς και γύρω από τις δηλώσεις που έχει κάνει σχετικά με το ζήτημα των επαφών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, με την Ρωσία. Ο Σέσιονς “είτε έκανε ψευδή δήλωση, είτε παραπλάνησε την επιτροπή” στο παρελθόν, όταν συζητούσε τις επαφές με την Ρωσία, δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ από το Νιου Τζέρσι. “Νομίζω ότι αυτό δεν αμφισβητείται. Είναι γεγονός,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, είπε στην αρμόδια επιτροπή κατά την ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού του, το 2017, ότι: “δεν είχε επικοινωνίες με τους Ρώσους,” για ν’ ανακαλέσει αργότερα, μετά την δημοσιοποίηση αναφορών σχετικά με δύο συναντήσεις του με τον (τότε) πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ. Ο Σέσιονς υποστήριξε ότι συμμετείχε στις συναντήσεις αυτές, υπό την ιδιότητα του γερουσιαστή που είχε και όχι ως σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, παρά το γεγονός ότι οι αναφορές των ΜΜΕ υπονοούσαν ότι στις συναντήσεις αυτές, συζητήθηκαν θέματα της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Μακέιμπ είχε δώσει την έγκρισή του για την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κατάθεση του Σέσιονς το 2017, μετά από αίτημα του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Πάτρικ Λίχι και του (τότε) Γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Αλ Φράνκεν, σύμφωνα με χθεσινή αναφορά του ABC News. Οι Δημοκρατικοί προβληματίζονται για το ενδεχόμενο η απόλυση του Μακέιμπ να είχε πολιτικά κίνητρα, καθώς έγινε μόλις δύο πριν την επίσημη συνταξιοδότησή του.

Ο Μπούκερ αμφιβάλλει για την αλήθεια των λόγων του Σέσιονς, δίνοντας έμφαση στο περιεχόμενο της αναφοράς του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο και θεωρούσε αναμενόμενο. Ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου, βρήκε ότι ο Μακέιμπ είχε κάνει μία αποκάλυψη στα ΜΜΕ, χωρίς να έχει λάβει σχετική άδεια και στην συνέχεια παραπλάνησε τα στελέχη της υπηρεσίας, που διενεργούσαν έρευνα για το ίδιο θέμα. Τους ισχυρισμούς αυτούς, απέρριψε ο Μακέιμπ.

Μία πηγή που βρίσκεται κοντά στον Σέσιονς δήλωσε ότι ο ίδιος, δεν ήταν ενήμερος για την έρευνα που είχε αρχίσει ο Μακέιμπ, όταν αποφάσισε την απόλυσή του. Ο δικηγόρος του Σέσιονς, Τσακ Κούπερ δήλωσε ότι ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ, δεν διερευνά επί του παρόντος την κατάθεση του Σέσιονς στην επιτροπή του Κογκρέσου. “Το γραφείο του ειδικού ανακριτή με πληροφόρησε ότι μετά την κατάθεση που πήρε από τον Σέσιονς, αλλά και την διεξαγωγή πρόσθετης έρευνας, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν τελεί υποκείμενο έρευνας για ψευδή κατάθεση ή ψευδορκία, στην ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού του, αλλά και για τα σχετικά έγγραφα που έχει καταθέσει στο Κογκρέσο,” τόνισε ο Κούπερ.

Μία εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, αρνήθηκε να σχολιάσει για το αν ο Σέσιονς θα σκεφτεί να καταθέσει στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, εάν κάτι τέτοιο του ζητηθεί.

Ένας εκπρόσωπος του Γκράσλεϊ δήλωσε ότι η επιτροπή θα πρέπει πρώτα να διαβάσει την αναφορά του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και την σύσταση απόλυσης του Μακέιμπ, από την αρμόδια υπηρεσία επαγγελματισμού του FBI, πριν αποφασίσει για μία νέα ακρόαση του Σέσιονς.

Ωστόσο, αρκετοί Δημοκρατικοί που συμμετέχουν στην επιτροπή, όπως η Νταϊάν Φάινσταϊν ξεκαθάρισε ότι θα επιθυμούσαν από τον Σέσιονς να συζητήσει μαζί τους, τις ξεχωριστές συνθήκες πίσω από την απόλυση του Μακέιμπ.

22/03/2018 10:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: