Οι Αμερικανοί απειλούν τους Τούρκους με κυρώσεις για τους S-400: Καρότο και μαστίγιο

File Photo: US President Donald J. Trump leaves after addressing the 45th annual Conservative Political Action Conference (CPAC) at the Gaylord National Resort & Convention Center in National Harbor, Maryland, USA, 23 February 2018. EPA, CHRIS KLEPONIS / POOLFile Photo: US President Donald J. Trump leaves after addressing the 45th annual Conservative Political Action Conference (CPAC) at the Gaylord National Resort & Convention Center in National Harbor, Maryland, USA, 23 February 2018. EPA, CHRIS KLEPONIS / POOL

Η αμερικανική κυβέρνηση επανέφερε την απειλή που εκτόξευσαν εναντίον της Τουρκίας Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα την Άγκυρα ή είχαν επαφές με συνεργάτες του κ. Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, έγινε γνωστό από πηγές στην Ουάσιγκτον.

Ένας ανώνυμος αξιωματούχος, που συνομίλησε με Τούρκους δημοσιογράφους στην αμερικανική πρωτεύουσα ήταν ξεκάθαρος ότι η απόκτηση από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 θα μπορούσε να εκθέσει την Τουρκία στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν η Τουρκία δεν συνετιστεί θα ισχύσει και γι’ αυτήν ο νόμος που προβλέπει κυρώσεις, υπό το βάρος και των πιέσεων βουλευτών και γερουσιαστών που πιέζουν και για εμπάργκο όπλων.

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πίεσε για την υπογραφή σχετικού νομοσχεδίου στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το οποίο επιβάλλει νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς και ολιγάρχες, στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση όσων παραβιάζουν τις κυρώσεις της Αμερικής εναντίον της Ρωσίας (γνωστό ως CAATSA). Ορισμένες διατάξεις του νόμου αυτού (CAATSA) δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις και να διακόπτει όλες τις πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ σε οποιαδήποτε χώρα που έχει σχέση με ρωσικές επιχειρήσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι και η εταιρεία που παράγει το αμυντικό σύστημα S-400.

Ο ανώνυμος αξιωματούχος είπε σχετικά:

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν την επιθυμία της Τουρκίας να βελτιώσει την άμυνα της. Αλλά ανησυχούμε και το δηλώσαμε δημοσίως ότι η πιθανή απόκτηση των ρωσικών πυραύλων S-400, οι οποίοι θα είχαν επιπτώσεις στη λειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκθέσουν την Τουρκία σε κυρώσεις λόγω του νέου νόμου περί κυρώσεων που ψήφισε πρόσφατα το Κογκρέσο”.

Στο θέμα της αγοράς των S-400 αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος Τραμπ στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να του είπε ότι το θέμα προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στις ΗΠΑ και στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, διότι είναι ασυμβίβασοι με τη στρατιωτική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δήλωσε πανέτοιμη να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες και ήδη ισχυρίζεται ότι έχει πληρώσει το μεγαλύτερο ποσό από τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια του τελικού κόστους.

Ο ανώνυμος αξιωματούχος φέρεται επίσης να είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους:

“Εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με την Τουρκία. Αυτό το θέμα (εννοεί τους S-400) συζητήθηκε στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το πώς μπορούμε να βρούμε καλύτερες λύσεις για να βοηθήσουμε τις ανάγκες της Τουρκικής αεροπορικής άμυνας, τις οποίες θεωρούμε νόμιμες».

Αναφερόταν στις συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρέξ Τίλερσον και Τούρκων αξιωματούχων στις 15 Φεβρουαρίου.

Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι: “Πραγματοποιούνται συνομιλίες”, ανέφερε. “Η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι και τα δύο ενεργά μέλη του συνασπισμού για να νικήσουν το ISIS. Έχουμε τους ίδιους στόχουν για να νικήσουμε το ISI, για μία ενωμένη και σταθερή Συρία και στόχους για τη διαδικασία της Γενεύης. Αυτά τα βασικά συμφέροντα είναι υψίστης σημασίας για τις ΗΠΑ και την Τουρκία”.

Στην πραγματικότητα, τα παραπάνω είναι όνειρα θερινής νυκτός που κάνουν οι ΑΜερικανοί, καθώς η Τουρκία έχει λάβει τις αποφάσεις της και προχωρά περαιτέρω τη συνεργασία της με τη Ρωσία και το Ιράν.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ
ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ AHVAL

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ:
Σφοδρή επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε ο Πρόεδρος Ερντογάν, με αφορμή τη στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στο θύλακα Αφρίν της Συρίας που κατέχουν κουρδικές δυνάμεις, και ενώ μετά από τέσσερις εβδομάδες πολέμου δεν έχει καταφέρει να νικήσει τους μαχητές του YPG.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Άγκυρα ισχυρίστηκε ότι «διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις ότι υπάρχουν απώλειες πολιτών… έχουν θέσει σε λειτουργία μια «μηχανή ψεύδους».

Ο κ. Ερντογάν εστίασε τα πυρά του στην εκπρόσωπο του Πενταγώνου Άντριαν Γκάλογουει που εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για τις επιπτώσεις της τουρκικής επιχείρησης στους αμάχους της Αφρίν. Πάντως δεν τον κατονόμασε.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε:

«Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας μιας εκ των χωρών (του ΝΑΤΟ) δήλωσε ανερυθρίαστα ότι ‘πολίτες πεθαίνουν στην Αφρίν και ότι οι πολίτες δεν μπορούν να επιστρέψουν στις εστίες τους εξαιτίας της βίας»,

Πρόσθεσε τα εξής:

«Είστε ασυνείδητοι και ανήθικοι… Δεν αισθάνεστε την ελάχιστη δυσφορία στη σφαγή εκατοντάδων παιδιών, γυναικών και αμάχων καθημερινά στην Ανατολική Γούτα, αλλά εκφράζετε την ενόχλησή σας στον αγώνα μας εναντίον των τρομοκρατών. Διαδίδετε ψεύτικα νέα».

Ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «ο στρατός μας δίνει μεγάλη προσοχή, ώστε να μην προκληθεί καμιά βλάβη σε κανέναν πολίτη. Γι ‘αυτό η επιχείρησή μας διαρκεί τόσο… Θα είχε ολοκληρωθεί, εάν δεν προσπαθούσαμε να διακρίνουμε τους πολίτες από τους τρομοκράτες».

Be the first to comment on "Οι Αμερικανοί απειλούν τους Τούρκους με κυρώσεις για τους S-400: Καρότο και μαστίγιο"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*