Χαιδεύει το αμερικανικό Πεντάγωνο την Τουρκία, για την επιχείρηση εναντίον των Κούρδων




Η εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, με την επιχείρηση που ακούει στο όνομα «Κλάδος Ελιάς», αποτελεί, «διάσπαση της προσοχής αλλά όχι κρίση ακόμη”, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Αμερικανικού Πενταγώνου. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις αξιωματούχων, το Πεντάγωνο, χαϊδεύει την Τουρκία προσπαθώντας να αποφύγει τα χειρότερα.

«Δεν βρισκόμαστε σε κρίση, η Τουρκία είναι σύμμαχος, και θα εργαστούμε μαζί τους, αλλά αυτό το θέμα είναι απόσπαση της προσοχής» ανέφερε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντέϊνα Γουάϊτ, την Πέμπτη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού  της Τουρκίας. Η άποψη αυτή αποτελεί την πάγια αντίδραση στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης, τις τελευταίες ημέρες όσο αφορά την εισβολή της Τουρκίας. Μάλιστα συμπληρώνουν ότι η Τουρκία έχει, «νόμιμες ανησυχίες ασφάλειας», όσο αφορά την εισβολή της στη Βόρεια Συρία, αλλά ταυτόχρονα συμπληρώνουν, ότι όλοι θα πρέπει να δώσουν, «έμφαση σαν σύμμαχοι και «. στο στόχο, που είναι η ήττα του ISIS.»

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαιώνει επίσης, ότι δεν δώσει βοήθεια στους Κούρδους του YPG στην Αφρίν, διότι βρίσκονται δυτικά του Ποταμού Ευφράτη, πολύ μακριά από τις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η επιχείρηση εναντίον των Κούρδων του YPG, στην Αφρίν, έχει οδηγήσει στην εξόντωση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, μαζί με την εξόντωση Κούρδων, κάτι που η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και το YPG, απορρίπτουν σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις του ISIS, στην περιοχή.

Ο Στρατηγός Κέννεθ Μακένζι, που μίλησε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη στο Πεντάγωνο, μαζί την εκπρόσωπο, υποστήριξε ότι η επιχείρηση «Κλαδί Ελιάς» της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, επιφέρει ζημιά στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, «διότι εάν κάποιος αφήσει τη μάχη εναντίον ISIS, και πάει κάπου αλλού, πρόκειται για ένα πρόσωπο λιγότερο στη μάχη εναντίον του ISIS.»

Ο Στρατηγός, σημείωσε ότι αυτό αποτελεί «μεγάλη ανησυχία για εμάς, και επιδιώκουμε να το αποτρέψουμε, με το διαβεβαιώνουμε όλα τα μέρη ότι δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουν και να πολεμήσουν στην Αφρίν.»

Οι πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν, ότι η μεγαλύτερη ανησυχία από αμερικανικής πλευράς είναι το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε σαφές ότι δεν προτίθεται να περιορίσει την επέμβαση στην Αφρίν, και θα συνεχίσει στην Μανμπίζ, από όπου ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε να αποχωρήσουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ., πριν επέμβει η Τουρκία. Αυτό προκάλεσε την προειδοποίηση του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Στρατηγού, Τζέημς Μάτις, προς την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε επέκταση των επιχειρήσεων.

Μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον προσπαθώντας να αποφύγει τα χειρότερα, έχει αφήσει τον Ερντογάν να δρα ελεύθερα εναντίον των Κούρδων του YPG, που αποτελούν το βασικό σύμμαχό της στη Συρία.

Mignatiou.com, Ανατόλια,27/01/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: