H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η πορεία των ερευνών για τα τραπεζικά σκάνδαλα, για την οποία ενημέρωσε σχετικά τη Βουλή ο Γενικός Εισαγγελέας, το δώρο που έλαβε η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε τον περασμένο Απρίλιο του Κουβέιτ, αλλά και τα ζητήματα του λιμανιού Λεμεσού, με την έρευνα που ζητά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είναι τα θέματα που αναδεικνύονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η συμφωνία για το κόστος διαχείρισης αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Κόσιης, η επίσκεψη Χαρίρι στην Κύπρο και τα έργα στην κατεχόμενη Μόρφου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Παίρνει σειρά ο Συνεργατισμός» γράφει ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανακριτές ως προς την εξιχνίαση των υποθέσεων που οδήγησαν στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος περιέγραψε χθες στη Βουλή ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. Επίσης γράφει ότι αναπτύσσεται και αλλάζει η κατεχόμενη Μόρφου. Ακόμη γράφει ότι Κυβέρνηση και Helector συμφώνησαν στο κόστος διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Βουλευτές με δώρα ρολόγια από Κουβέιτ» γράφει ότι θέμα ηθικής τάξης φαίνεται να προκύπτει για αριθμό βουλευτών – του Προέδρου του Νομοθετικού Σώματος συμπεριλαμβανομένου – οι οποίοι τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στο Κουβέιτ πήραν ως δώρο ρολόι χειρός. Σε άλλο θέμα γράφει για πυρά προς πολιτικούς από τον Κώστα Κληρίδη κατά τη χθεσινή ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών για τις έρευνες για κατάρρευση της οικονομίας. Ακόμη γράφει για στήριξη του Τζιάνι Πιτέλα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές Νικόλα Παπαδόπουλο.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Μίζες, μπόνους και δάνεια» γράφει ότι ξεπερνούν τις δέκα οι μεγάλες έρευνες που σχετίζονται με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και βρίσκονται στο μικροσκόπιο του κλιμακίου ανακριτών που δρουν υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ακυρώθηκαν διορισμοί του 1991 και ότι πρόκειται για δικαστική απόφαση για δέκα θέσεις στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Επίσης, γράφει ότι την Κύπρο θα επισκεφτεί στις 28 Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι και ότι κατά τη συνάντηση θα μπουν οι βάσεις για μια νέα τριμερή και με την Ελλάδα.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ζητείται έρευνα για το υπερ-σκάνδαλο στο λιμάνι» γράφει ότι υπερεξουσίες φαίνεται πως έχουν δοθεί στη διαχειρίστρια εταιρεία στο λιμάνι Λεμεσού, ενώ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι θα ζητηθεί έρευνα από τις διωκτικές αρχές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μέτρα στήριξης της υπαίθρου και προστασίας των δασών προτείνει ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Σταύρος Μαλάς. Αναφέρει ακόμη σε άλλο της δημοσίευμα ότι παρά τις διακηρύξεις για προστασία αλιευτικών αποθεμάτων, η Κυβέρνηση έδωσε άδεια για τρίτη τράτα με πρόσχημα έρευνα για τη γαρίδα.

Η αγγλόγλωσσή “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Ο Γενικός Εισαγγελέας υπερασπίζεται την έρευνα του 2013 για την τραπεζική κρίση» γράφει ότι Κώστας Κληρίδης δήλωσε ότι η ανακριτική ομάδα που ερευνά τα τραπεζικά σκάνδαλα περιορίζεται μόνο στις ποινικές έρευνες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΑΚΕΛ πιέζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απαντήσει σε αναφορές που περιέχονται στο βιβλίο του τέως Διοικητή της ΚΤΚ Πανίκου Δημητριάδη. Ακόμη γράφει ότι ο Πρόεδρος της Κίνας μίλησε για «νέα εποχή» για τη χώρα του.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/10/2017 07:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: