Το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των θεσμών, τόνισε ο Κόφι Ανάν στο Athens Democracy Forum

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μιλάει σε εκδήλωση με θέμα: Στο λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού: Οι συμβολισμοί της «Σκεπτομένης Αθηνάς», στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου για την Δημοκρατία  «Αthens Democracy Forum 2017», στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣΟ πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μιλάει σε εκδήλωση με θέμα: Στο λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού: Οι συμβολισμοί της «Σκεπτομένης Αθηνάς», στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου για την Δημοκρατία «Αthens Democracy Forum 2017», στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Το κεντρικό σημείο της ομιλίας του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Athens Democracy Forum, ήταν η “επαγρύπνηση” για τη δημοκρατία, θέτοντας ουσιαστικά το καίριο ζήτημα της εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κυβερνώντων.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στον Αριστοτέλη, ο οποίος παραδέχτηκε πρώτος πως ο άνθρωπος εκ φύσεως είναι πολιτικό ον, γεννιέται και πεθαίνει ως μέλος μιας κοινωνίας. Μάλιστα ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε πως συμφωνεί με πολλές από τις ιδέες του Αριστοτέλη και τον χαρακτήρισε ακόμα επίκαιρο.

Ο κ. Ανάν, είπε πως μόνο η δημοκρατία είναι το πολιτικό σύστημα που φέρνει μεταξύ άλλων την αειφόρο ανάπτυξη και την Ειρήνη, ενώ υπογράμμισε πως οι εκλογές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατίας, στις οποίες οι πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν περισσότερο και όχι να απομακρύνονται.
Ο πρώην γ.γ του ΟΗΕ σημείωσε πως υπάρχει ένα έλλειμμα, μια κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των θεσμών και του πολιτικού συστήματος. «Οι δημοκρατικές ελευθερίες υποχωρούν επί 11 συναπτά έτη» είπε ο κ. Ανάν και πρόσθεσε «διώχνεται η προσέλευση στις κάλπες, αυτό δείχνει μειούμενη εμπιστοσύνη των πολιτών σε κόμματα και θεσμούς».
Ο κ. Ανάν τόνισε πως η οικονομική και προσφυγική κρίση βοηθά να κερδίζει έδαφος ο λαϊκισμός. Ως βασικές δυσκολίες για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα δημοκρατικά καθεστώτα σύμφωνα με τον πρώην γ.γ είναι η απώλεια σημαντικού κομματιού δικαιωμάτων και εισοδημάτων των πολιτών- αποτέλεσμα πολιτικών λιτότητας-η αύξηση της ανισότητας καθώς και το γεγονός ότι οι αγορές εξακολουθούν να κερδίζουν.

« Ο Αριστοτέλης τόνισε τη σημασία της μεσαίας τάξης για να υπάρξει δημοκρατία, όταν ο πλούτος βρίσκεται στα χέρια λίγων μπορεί να υπάρξει αταξία, η μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά της δημοκρατίας» υποστήριξε ο κ. Ανάν και συμπλήρωσε πως οι «κυβερνήσεις φαίνονται αδύναμες απέναντι στις παγκόσμιες αγορές. Κάποιοι έσωζαν τράπεζες και οι άνθρωποι έχαναν τα σπίτια τους» υπογράμμισε αναφερόμενος στην αμερικανική κρίση του 2008.

Αν και έκανε λόγο για κρίση αποτελεσματικότητας των δημοκρατικών κυβερνήσεων εντούτοις ζήτησε να επιχειρηθεί η αναμόρφωση του πολιτεύματος προς την κατεύθυνση που δεν θα δημιουργεί στους πολίτες η εντύπωση των ανισοτήτων.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να σπείρουν το σπόρο της διχόνοιας ανάμεσα στις δημοκρατικές κοινωνίες, δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό. Η δημοκρατία εμπνέει ακόμα ολόκληρο την πλανήτη, το τίμημα της δημοκρατίας είναι η αέναη επαγρύπνηση ας μείνουμε λοιπόν σε αυτό» είπε καταλήγοντας στην ομιλία του.

Παράλληλα ο Κόφι Ανάν έκανε εκτενή αναφορά στην ανάπτυξη της Κίνας η οποία κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να κερδίσει υποδομές και έργα σε παγκόσμια κλίμακα, και εμφανίστηκε εξαιρετικά ανήσυχος για τα όσα συμβαίνουν στη Μιανμάρ.

Αν και στο παρελθόν υπήρξαν προκλήσεις για την υφήλιο, αντιμετωπίστηκαν, είπε ο κ. Ανάν γιατί υπήρχαν ηγέτες που μπορούσαν να συνεργαστούν σε πολλά επίπεδα, κάτι που σήμερα δεν διαφαίνεται τόνισε.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

13/09/2017 20:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

2 Comments on "Το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των θεσμών, τόνισε ο Κόφι Ανάν στο Athens Democracy Forum"

  1. ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΜΠΙΔΗΣ | September 13, 2017 at 2:46 PM | Reply

    Οι πολιτική αλητεία έφερε και τον Ανάν να μιλήσει στην Αθήνα. Ποιον τον Ανάν που ήθελε να προσφέρει την Κύπρο στο πιάτο της Τουρκίας.

  2. Apollodoros Apollodorou | September 14, 2017 at 2:59 AM | Reply

    Βασικά πόσο σοβαροί είμαστε να καλούμε τον Ανάν να μιλήσει για δημοκρατία επικαλούμενος μάλιστα τον Αριστοτέλη η για αυτούς που σπέρνουν τον σπόρο της διχόνοιας, αυτόν ,τον”his masters’s voice” συνεχιστή του σχεδίου καταστροφής της Κύπρου με το σχέδιο του που πριμοδοτούσε ασύστολα τον θύτη έναντι του θύματος και έτσι ξεδιάντροπα στα μούτρα μας να μιλάει για δικαιοσύνη κοινωνιών.Αλλά μάλλον έχομε κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και σοβαρότητας και αξίζομε ότι παθαίνομε!!!!!!

Leave a comment

Your email address will not be published.

*