Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στο Κυπριακό αναφορικά με την τελευταία επίσκεψη στο νησί του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, τα ενεργειακά και τις τουρκικές κινήσεις με navtex στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και τις αναφορές για άνοιγμα της Αμμοχώστου, γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το πόθεν έσχες αξιωματούχων και η κάθοδος της ισπανικής τράπεζας Altamira στην Κύπρο ως εταίρος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολείται ο Τύπος, την Τρίτη.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Ο Άιντα φεύγει το κυπριακό μένει» γράφει ότι ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα επιστρέφει αύριο και πάλι στην Κύπρο για τις τελευταίες εδώ κινήσεις του, πριν συντάξει και παραδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ τις δύο εκθέσεις – «κύκνειο άσμα» του για το κυπριακό, από τις οποίες θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και οι επόμενες ενέργειες ή μη και πιθανές νέες πρωτοβουλίες του Αντόνιο Γκουτέρες. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι «επίσκεψη καρδιάς» αποκάλεσε η Ιταλίδα Υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι τη χθεσινή ολιγόωρη, αλλά ιδιαίτερης σημασίας επίσκεψή της στην Κύπρο, εξαιτίας της εμπλοκής και δραστηριοποίησης της Ιταλικής ΕΝΙ στο τεμάχιο 11. Αλλού γράφει ότι στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο το υ2012 έπεσε η ανεργία στην Κύπρο τον φετινό Ιούνιο, φτάνοντας στο 10,8%.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Δε θα δηλώσουν οι σύζυγοι περιουσίες» γράφει στο κύριο του θέμα για γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το πόθεν έσχες που ζήτησε ο γραμματέας του Υπουργικού και η οποία τοποθετεί επί του παρόντος στο ψυγείο την υποχρέωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών και των Βουλευτών να υποβάλουν δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων και για τους / τις συζύγους τους. Αλλού γράφει ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς με δηλώσεις του προανήγγειλε άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου καθώς και ότι η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία διαβεβαίωσε χθες την κυβέρνηση ότι δεν ζητήθηκε έκδοση navtex από την Τουρκία. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα ο «Π» γράφει ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες σήμερα με επίπεδο επικινδυνότητας το κίτρινο.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Πόλεμος νεύρων γύρω από ΑΟΖ» γράφει στο κύριο του θέμα ότι κλιμακώνει τον πόλεμο νεύρων σε όλα τα επίπεδα η Άγκυρα σε μια προσπάθεια να προκαλέσει αναταραχή καθώς οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζονται απρόσκοπτα και κάνει λόγο για σημαντικό μήνυμα από την εδώ παρουσία της Ιταλίδας Υπουργού Άμυνας. Αλλού γράφει ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται ότι θα προκηρυχθούν οι προσφορές για την αγορά του συστήματος φωτοεπισήμανσης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι συνεχίζονται τα επικοινωνιακά παιχνίδια από τουρκικής πλευράς με την Αμμόχωστο την ώρα που η Λευκωσία προβαίνει σε διάβημα στα Ηνωμένα Έθνη για επέκταση της κατοχής ενώ διαμηνύει ότι είναι καλοδεχούμενη η επιστροφή στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Προς εκποιήσεις με την κάθοδο της Altamira» και γράφει ότι ένα βήμα πιο κοντά φέρνει τις εκποιήσεις η κάθοδος της ισπανικής τράπεζας Altamira με την οποία συμβλήθηκε η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα για να αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Συνεργατισμού, καθώς και ότι η Altamira μαζί με άλλη τράπεζα στην Ισπανία έχει στο ενεργητικό της τουλάχιστον 600.000 εκποιήσεις. Αλλού γράφει ότι για τον κίνδυνο δημιουργίας νέων τετελεσμένων που εγκυμονούν οι χειρισμοί του Προέδρου προειδοποίησε εκ νέου το ΑΚΕΛ με αφορμή την πρόταξη όρων από τον Πρόεδρο για την συνέχιση της διαδικασίας του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι περισσότερα από 20 τυφλά άτομα αναμένουν από το 2013 εργοδότηση ως τηλεφωνητές στη δημόσια υπηρεσία και αντί αυτών επιλέγεται μια ιδιωτική εταιρεία ως ανάδοχος κατά παράβαση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Αβεβαιότητα για τις ασκήσεις ΗΠΑ-Τουρκίας» γράφει ότι η Λευκωσία ανέμενε τη Δευτέρα επίσημη απάντηση από την Ουάσιγκτον αναφορικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή πλοίου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ σε άσκηση που ανακοινώθηκε από την Τουρκία σε μέρος της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλού γράφει ότι ο ζωολογικός κήπος της Πάφου γιορτάζει καθώς ένα από τα τιγράκια Σιβηρίας που μεγάλωσε στον κήπο θα απελευθερωθεί σε προστατευόμενό δάσος στη Ρωσία με στόχο την αύξηση του πληθυσμού των ζώων που συρρικνώνεται. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει για ερωτηματικά σχετικά με αναφορές για άνοιγμα της Αμμοχώστου καθώς παραμένει ασαφές κατά πόσο θα είναι κάτω από Τ/κ έλεγχο ή των Ηνωμένων Εθνών.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/08/2017 07:49

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: