Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η απελευθέρωση της ανάπτυξης των περιουσιών που βρίσκονται στις Βρετανικές Βάσεις, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη διαχείριση αποβλήτων στην Κόσιη από την εταιρεία Helector, οι επικείμενες γεωτρήσεις της εταιρείας ENI στην κυπριακή ΑΟΖ, το νομοσχέδιο που προνοεί την ανάθεση του κρατικού λαχείου σε ιδιώτη επενδυτή και ο απόηχος των αντιδράσεων από την μετάβαση των Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα για τους εορτασμούς των βομβαρδισμών της Τουρκίας το 1964, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Και τα εκατομμύρια αυξάνονται», γράφει στο κύριο θέμα της ότι σε μεγάλους οικονομικούς μπελάδες μπήκε το κράτος, λόγω των συνεχών αδιεξόδων που παρατηρούνται στο θέμα της συμφωνίας για τη διαχείριση των αποβλήτων στην Κόσιη με τη διαχειρίστρια εταιρεία Helector. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε ιδιώτες πάει το κρατικό λαχείο, ενώ το λαχείο ΡΙΚ είναι αντισυνταγματικό και καταργείται. Αλλού γράφει ότι “ξεκινά η… επανάσταση με την κινητικότητα υπαλλήλων στο δημόσιο”.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο ανοίγουν οι περιουσίες στις Βρετανικές Βάσεις, γράφει ότι τέσσερα χρόνια μετά την πολιτική συμφωνία Λευκωσίας – Λονδίνου για απελευθέρωση της ανάπτυξης σε περιουσίες που περιλαμβάνονται στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων, η εργασία που έχει γίνει σε νομικό επίπεδο δείχνει να φτάνει στο τέλος της. Αλλού αναφέρεται σε «χημικό» πόλεμο μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας, μετά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τους βομβαρδισμούς στην Τηλλυρία το 1964. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη επιλογή των Κυπρίων για διακοπές, ενώ ακολουθεί η Βρετανία με σημαντική αύξηση προς Ρωσία.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Γεωτρήσεις και από ΕΝΙ», γράφει ότι τον Νοέμβριο ξεκινά με γεωτρήσεις στο οικόπεδο «8» η ΕΝΙ και συνεχίζει με «3» και «6». Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πρώτη σύλληψη λαθροθήρα που εμπίπτει στις νέες πρόνοιες για εξώδικη ρύθμιση με βάση τη νομοθεσία περί προστασίας και διαχείρισης άγριων πτηνών και θηραμάτων είναι γεγονός. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή της συμφωνίας Κύπρου – Βρετανίας για τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιοχών που βρίσκονται εντός των ορίων των Βάσεων.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Την κάνει λαχείο ο ιδιώτης επενδυτής!», γράφει ότι ανάθεση του κρατικού λαχείου σε ιδιώτη επενδυτή με συμβόλαιο για αποκλειστική διεξαγωγή παιχνιδιών λοταρίας για περίοδο 15 χρόνων προνοεί το νομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μείωση της αξίας των Συνεργατισμού ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων καταγγέλλει το ΑΚΕΛ, υποδεικνύοντας ότι «η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών, άλλα λένε δημόσια και άλλα σχεδιάζουν ερήμην του λαού και των πολιτικών δυνάμεων». Αλλού γράφει ότι αναστάτωση στις τάξεις της Αστυνομίας «έφεραν οι νέες αναξιοκρατικές προαγωγές στο βαθμό του Ανώτερου Αστυνόμου».

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail στο κύριο θέμα της με τίτλο «Η πρόσβαση στα Κόκκινα μέρος συμφωνίας του 2009», γράφει ότι ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η μετάβαση των Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα μέσω των ελεύθερων περιοχών για τους εορτασμούς για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τουρκίας το 1964 κατά Ελληνοκυπρίων είναι μέρος συμφωνίας του 2009 μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Αλλού γράφει ότι 25χρονος κατάδικος που αφέθηκε ελεύθερος ήθελε να παραμείνει στις φυλακές όπου είχε φαγητό και φίλους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Κύπριος επιστήμονας ανοίγει το δρόμο για παραγωγή ενέργειας από τα ανθρώπινα ούρα.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/08/2017 08:18

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: