Εξέχοντα μέλη του εβραϊκού λόμπι, ζητούν απόσυρση κατοχικών στρατευμάτων από Κύπρο

Εξέχοντα μέλη του εβραϊκού λόμπι με μηνύματα στο συνέδριο Αποδήμων εξαίρουν τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ. Φωτογραφία ΚΥΠΕ.Εξέχοντα μέλη του εβραϊκού λόμπι με μηνύματα στο συνέδριο Αποδήμων εξαίρουν τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ. Φωτογραφία ΚΥΠΕ.

Εξέχοντα μέλη του εβραϊκού λόμπι εξήραν τις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ και κάλεσαν την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματά της, σημειώνοντας ότι η ισχυρή σχέση μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου βοηθά στη διαμόρφωση των θεμελίων της δημοκρατίας στην περιοχή.

Σε οπτικογραφημένα μηνύματά τους στο συνέδριο των αποδήμων στη Λευκωσία, τα μέλη του εβραϊκού λόμπι, που παρουσίασε ο πρόεδρος της Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελλήνων («National Coordinated Effort of Hellenes» Αντυ Μανάτος, σημείωσαν τις πολλές κοινές ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Κύπρος και Ελλάδα.

Ο Δημοκρατικός, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των ΗΠΑ, Ελιοτ Εγκελ, ανέφερε ότι η σχέση της Κύπρου με το εβραϊκό λόμπι και η σχέση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ συμβάλλουν στη διαμόρφωση των θεμελίων της δημοκρατίας στην περιοχή, θεμελίων κοινών αξιών, όπως η ελευθερία, η ισότητα και η ανεκτικότητα.

Κύπρος και Ισραήλ, είπε, μοιράζονται κοινές εμπειρίες και εργάζονται να επανενώσουν λαούς που έχουν διαιρεθεί λόγω θρησκείας και εθνότητας. Ωστόσο, είπε, “καθώς η συμφιλίωση βρίσκεται μακριά “, οι δύο χώρες παραμένουν σταθεροί και αξιόλογοι εταίροι στην προώθηση της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο. Συνεργάζονται σε θέματα κοινού προβληματισμού, σε θέματα ενέργειας και στρατιωτική συνεργασία θέματα που θα ωθήσουν την ευημερία και θα δώσει εναλλακτικές προτάσεις για την Ευρώπη, μακριά από την «αναξιόπιστη και εχθρική Ρωσία”, είπε.

Αυτό είναι καλό για τις δύο χώρες και για τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και των φίλων και συμμάχων μας σε όλη την Ευρώπη, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στην 43η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για συμφιλίωση και η φιλία αυτή στο μέλλον θα καταστεί πηγή ευημερίας και ασφάλειας για τις δύο χώρες στην περιοχή.

Η Δημοκρατική Νίτα Λόουϊ ανέφερε ότι ως μέλος του Κογκρέσου κατανοεί πόσο σημαντική είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Παράλληλα εξέφρασε τη συνεχή στήριξή της στον καλό αγώνα, όπως είπε.

Ο Τεντ Ντούτς, Δημοκρατικός, βουλευτής Φλώριδας, ανέφερε ότι από την ίδρυσή της στο Κογκρέσο, η Ελληνο-ισραηλινή Συμμαχία (Hellenic Israel Alliance (CHIA) έχει λάβει απίστευτη στήριξη τόσο από τους Δημοκράτες όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους. Είπε ότι είναι περήφανος για την εργασία που έχει επιτελεστεί και που τονίζει τη σχέση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι χώρες, είπε, συμμερίζονται κοινές ευκαιρίες και προκλήσεις και έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες απειλές.

Παράλληλα, είπε, αυτή η σημαντική συνεργασία αποτελεί μέρος της συμμαχίας για δημοκρατία, ασφάλεια και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

«Ελπίζω ότι η ελληνική συμμαχία του Κογκρέσου θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ο ακρογωνιαίος λίθος αυτών των σχέσεων», κατέληξε.

Ο Δημοκρατικός Ντέιβιντ Ν. Σίσιλιν δήλωσε ότι συνεργάζεται με τους συναδέλφους του στη Συμμαχία για επίλυση του Κυπριακού και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Κογκρέσου για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου.

Είναι κρίσιμο, είπε στο συνέδριο, ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προωθούν μια στρατηγική και οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ειδικά στην περιοχή που αντιμετωπίζει για χρόνια αστάθεια και αναταραχές. Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι δημοκρατικές χώρες και στενοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Η διεύρυνση της οικονομικής, διπλωματικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ αυτών των χωρών θα οδηγήσει σε μια πιο ειρηνική και ευημερούσα περιοχή, σημείωσε.

Τόνισε την ανάγκη για επανένωση της Κύπρου, αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και όπως η Τουρκία σεβαστεί την κυριαρχία των γειτόνων της. Και η Τουρκία κατ’ επανάληψη δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την επίτευξη τελικής διευθέτησης στην Κύπρο. Αυτό είναι απαράδεκτο “, είπε και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη στήριξή τους στην Κύπρο και για προώθηση μιας συμμαχίας η οποία είναι ζωτική για την ασφάλεια της περιοχής.

Ο Διευθυντής της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις, δήλωσε ότι σήμερα γινόμαστε μάρτυρες όσων έχουμε ονειρευτεί, το δημοκρατικό τρίγωνο, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ να εργάζονται μαζί σε τόσους πολλούς τομείς και να θεσμοθετούν αυτή τη σχέση και να μην εξαρτώνται πλέον από κανέναν.

Είπε ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι προς το συμφέρον και των τριών χωρών να συνεχίσουν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Ο Μόρις Αμιτάι, πρώην αντιπρόεδρος του Εβραϊκού Ινστιτούτου για Θέματα Εθνικής Ασφάλειας, εξήρε τις στενές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το σημαντικό ρόλο του στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.

Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν πραγματοποιήσει τριμερείς διασκέψεις κορυφής για την αντιμετώπιση κοινών απειλών, σημειώνοντας ότι αυτό προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα ιδιαίτερα σε αυτή την πολύ ταραχώδη και επικίνδυνη εποχή.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 23/08/2017 19:38

Be the first to comment on "Εξέχοντα μέλη του εβραϊκού λόμπι, ζητούν απόσυρση κατοχικών στρατευμάτων από Κύπρο"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*