Πανηγυρίζει η κυβέρνηση αλλά τι γράφει η επιστολή “συμμόρφωσης” του Ευκλείδη;




Η ελληνική κυβέρνηση, με επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, φαίνεται να αποδέχεται τους όρους των Ευρωπαίων δανειστών, και ειδικά το σημείο που αφορά τη λεγόμενη 13η σύνταξη.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε σε ανακοίνωσή του από το Άμστερνταμ, ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και την ελάφρυνση του χρέους θα ξαναρχίσει. Πρόσθεσε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ξανάρχισε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Ο Ολλανδός υπουργός δήλωσε ότι οι θεσμοί έλαβαν την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στην οποία η Αθήνα επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε την είδηση και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter:

Happy to conclude that we have cleared the way for #ESM to go ahead with decision-making procedures for short term debt measures #Greece

Σε άλλο έγραψε ότι: I have received a letter in which my Greek colleague has confirmed his commitment to previous agreements #Greece

Ο συνάδελφος Θανάσης Κουκάκης έγραψε στο CNN, ότι κοινοτική πηγή χαρακτήρισε ικανοποιητικό το περιεχόμενο της επιστολής που υπογράφεται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και εκτίμησε πως πλεόν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα μπορούν να ενεργοποιηθούν από τα μέσα Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική πλευρά επέλεξε την οδό της «ανταλλαγής απόψεων για συνδιαμόρφωση» του κειμένου. Τον ρόλο του «πυροσβέστη» ανέλαβε για μία ακόμη φορά ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος είχε διαφωνήσει από την αρχή με τους χειρισμούς που επέλεξε η κυβέρνηση για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Ο κ. Τσακαλώτος στην επιστολή δεσμεύθηκε για την περικοπή συντάξεων κατ’ εφαρμογή του κόφτη αν δεν πιαστεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 2016 μετά τη διανομή του μερίσματος. Η δέσμευση αυτή είναι ασφαλής, καθώς τα ταμειακά στοιχεία δείχνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ενεργοποιηθεί ο κόφτης για τη χρονιά που εκπνέει.

Για δικαίωση μιλά η κυβέρνηση

Το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που ανακοίνωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ αποτελεί την αναμενόμενη δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και, με το πάγωμα του ΦΠΑ, οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ο μόνος που σήμερα δεν χαίρεται είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να ταυτιστεί και στη Βουλή με τις πιο τιμωρητικές πτέρυγες των δανειστών, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

ΝΔ: Ενδιαφέρονται μόνο να συνεχίσουν την προπαγάνδα τους

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, πηγές σχολίαζαν ως εξής την τοποθέτηση της κυβέρνησης:

«Αφού βάφτισε το επίδομα “13η σύνταξη στο εσωτερικό” και “εφάπαξ βοήθημα” στο εξωτερικό, αφού αναγκάστηκε να στείλει “επιστολή συμμόρφωσης”, η κυβέρνηση πανηγυρίζει σήμερα για το αυτονόητο: Οτι ξεκινάει μια συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει με επωφελείς όρους για τη χώρα».

Οι πηγές της Ν.Δ. καταλήγουν ως εξής:

«Είναι σαφές ότι τον κ. Τσίπρα και τη στενή παρέα του δεν τους ενδιαφέρει η χώρα και οι πολίτες της, αλλά το πώς θα συνεχίσουν την προπαγάνδα τους, για να συντηρήσουν την ολοένα συρρικνούμενη εκλογική τους πελατεία. Στο δρόμο του διχασμού θα πορευτούν μόνοι τους. Καλές γιορτές».

Αλλά και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, σε μια άμεση αντίδραση, έγραψε στο Twitter: «Δεν μας δίνουν και μας να διαβάσουμε αυτή την επιστολή Τσακαλώτου στον ESM να δούμε τι λέει».

ΕΞΑΛΛΟΥ: Να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με την επιστολή Τσακαλώτου, καλεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει μυστική διπλωματία και καταλήγει: «Ελπίζουμε η επιστολή του υπουργείου Οικονομικών να μην είναι μια ακόμη πράξη ντροπής για την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:
Μετά την απώλεια πολύτιμου για την οικονομία μας χρόνου, λόγω των ψευτοπαλληκαρισμών του κ. Τσίπρα, είναι θετικό ότι ξαναρχίζουν οι διαδικασίες για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η Κυβέρνηση οφείλει όμως να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει μυστική διπλωματία. Ελπίζουμε η επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών να μην είναι μια ακόμη πράξη ντροπής για την Ελλάδα.

http://mignatiou.com/2016/12/ntaiselmploum-xanarchizoun-i-sizitisis-me-tin-ellada-gia-ta-vrachiprothesma-metra/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: