Κίνημα Αλληλεγγύη: Αναρωτιόμαστε για την αγαστή συνεργασία και την σύμπνοια Κύπρου-Ελλάδας




“Αθήνα και Μόσχα, δια των υπουργών τους των Εξωτερικών τόνισαν εκ νέου ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού με τουρκικές εγγυήσεις και στρατεύματα”, αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος Αλληλεγγύη.

“Εμείς τους θυμίζουμε ότι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους – μέλους της Ε.Ε. ούτε χρειάζονται εγγυητές, ούτε θα δεχθούν να γίνουν όμηροι μιας τουρκικής κηδεμονίας, όπως προνοούν οι μέχρι στιγμής «συγκλίσεις» Αναστασιάδη – Ακιντζί στα υπόλοιπα κεφάλαια, όπως αυτό της Διακυβέρνησης.

“Αναρωτιόμαστε ωστόσο για την αγαστή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας και την σύμπνοια στην κοινή πορεία προς την Γενεύη, δεδομένου ότι οι θέσεις που διατυπώνονται από τις δύο πλευρές έχουν σοβαρές διαφορές.
Ελπίζουμε ότι ο ένθερμος υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν, Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, θα τηρήσει το λόγο του και να μην αυτοδιαψευστεί και πάλι στη Γενεύη, υπό το φόβο των νέων επερχόμενων τουρκικών απειλών.

“Σημειώνουμε παράλληλα τα εξής: Η Αθήνα οφείλει να αφουγκράζεται τις ανησυχίες του κυπριακού λαού και την μεγάλη του αγωνία για επιβίωση και απελευθέρωση του από τον Τούρκο κατακτητή, με τρόπο που να διασφαλίζει την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο μιας δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και ευρωπαϊκής λύσης, η οποία θα διασφαλίζει πλήρως όλα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της νήσου.
Καίτοι αμφιβάλλουμε για την δυνατότητα του ΟΗΕ να προστατέψει την πατρίδα μας από ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια της Τουρκίας, ακούσαμε με ενδιαφέρον την άποψη του ρωσικού ΥΠΕΞ ότι «στη μεταβατική περίοδο η πιο αποτελεσματική εγγύηση θα μπορούσε να προέρχεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας». Σαφώς διερωτόμαστε εάν απέναντι στη σημερινή δικτατορική και επεκτατική Τουρκία, η εγγύηση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι αρκούντως αποτελεσματική για να προστατεύσει τον κυπριακό Ελληνισμό.

“Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα της κυοφορούμενης λύσης δεν είναι μόνο οι απαιτήσεις της Τουρκίας για στρατιωτικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε οι μεταβατικές περίοδοι. Το πρόβλημα είναι ότι συνιστά καθεστώς ρατσιστικού διαχωρισμού και στέρησης ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων του λαού, ενώ ουσιαστικά παρέχει στην μειονότητα του 18% την δυνατότητα να κυβερνά το κράτος, καταλλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: