H διαδικασία για Κυπριακό δεν έχει καταρρεύσει, υποστηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος στους FT




Σε «οδόφραγμα» προσέκρουσαν οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν, καθώς δεν ξεπεράστηκαν οι βαθιές διαφορές στο εδαφικό.

Παρόλα αυτά, η εφημερίδα μεταφέρει την εκτίμηση Ευρωπαίου αξιωματούχου «που παρακολουθεί στενά τις συνομιλίες» ότι η διαδικασία δεν έχει καταρρεύσει.

«Δε νομίζω ότι πρόκειται για μεγάλο εκτροχιασμό. Δεν είναι μία θεμελιώδης πολιτική διαφωνία» μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, παρατηρεί ο αξιωματούχος.

«Απλώς χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να ξεδιαλύνουν το θέμα. Έχει απλώς υπάρξει μία διαφορά στον υπολογισμό των κατοίκων του τελευταίου τμήματος εδάφους που χρειάζεται να ανταλλάξουν», προσθέτει η ίδια πηγή.

Η βρετανική εφημερίδα, πάντως, σημειώνει ότι ο ίδιος αξιωματούχος παραδέχεται πως δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για το πότε οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν ενδεχομένως ξανά να ξεπεράσουν το αδιέξοδο.

Σημειώνεται επίσης ότι «η αποχώρηση των 35.000 Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται στο νησί είναι ελληνοκυπριακή προϋπόθεση για οποιαδήποτε λύση».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι παρά τις ανησυχίες μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος, η Άγκυρα έχει δώσει ενδείξεις ότι «συνεχίζει να στηρίζει» τις συνομιλίες.

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λόνδίνο,Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: