Ξένα ΜΜΕ: Επιτακτική ανάγκη για συμβιβασμό και συμφωνία




Η επιτακτική ανάγκη για συμβιβασμό και συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία και ενδεχομένως την έξοδο και από το κοινό νόμισμα, συνεχίζει να απασχολεί τα υπό εξέταση βρετανικά και αμερικανικά ΜΜΕ στο πλαίσιο των δημοσιευμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.

Σχόλιο που δημοσιεύεται στους Financial Times παραλληλίζει τη σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με την ευρωζώνη με εκείνη ενός ζευγαριού στο πλαίσιο ενός αποτυχημένου γάμου. Μπορεί οι προσπάθειες για να τα βρουν να συνεχίζονται, ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται να δουλεύει σωστά και έχει φτάσει η στιγμή και για τις δύο πλευρές να κάνουν μια νέα αρχή. Για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα οι συνέπειες θα είναι δυσάρεστες, αλλά μακροπρόθεσμα ενδέχεται να υπάρξουν πολιτικά οφέλη. Εκείνοι που είναι αντίθετοι με το Grexit, το κάνουν γιατί φοβούνται ότι θα πετύχει και πως μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι τον ίδιο δρόμο, όπως η Ιταλία. Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ο σκοπός του ευρώ, που ήταν η ευρωπαϊκή ενότητα, δεν επετεύχθη και έχουν επανέλθει τα παλαιά στερεότυπα με τους αυταρχικούς Γερμανούς και τους τεμπέληδες νότιους Ευρωπαίους, τα οποία ανεξέλεγκτα δηλητηριάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική.

Οι Financial Times αναφέρονται επίσης στην σκλήρυνση της στάσης του γάλλου υπουργού Οικονομικών Michel Sapin, υποστηρίζοντας ότι η «Ελλάδα ενδεχομένως να έχασε τον τελευταίο φίλο της στην Ε.Ε», καθώς φαίνεται ότι η υπομονή του εξαντλήθηκε. Σύμφωνα με τους αρθρογράφους, η αλλαγή στη στάση του Γάλλου ΥΠΟΙΚ έχει προκαλέσει αίσθημα ανακούφισης στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και έχει διασκεδάσει τις υποψίες ότι και το Παρίσι είχε ταχθεί κατά της λιτότητας. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τους τελευταίους δύο μήνες, ο M. Sapin έχει δυσαρεστηθεί με την Αθήνα και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις του σε ιδιωτικό επίπεδο είναι εξίσου σκληρές με του Γερμανού ομολόγου του, W. Schäuble.

Η ίδια εφημερίδα (FT) αναφέρεται και στη σκλήρυνση της στάσης του ΔΝΤ έναντι της Ελλάδας. Καθώς η εκτροπής της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης είναι τόσο μεγάλη, κινδυνεύει να χάσει την ζωτική στήριξη ΔΝΤ, εάν οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους της, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους πιστωτές της Αθήνας το Ταμείο. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η προειδοποίηση, την οποία απηύθυνε στους υπουργούς Οικονομικών ο P. Thomsen, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, αυξάνει τις πιθανότητες το Ταμείο να κρατήσει το μερίδιο του από τα 7,2 δισ. ευρώ που τόσο απεγνωσμένα προσπαθεί να διασφαλίσει η Ελλάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έλαβαν μέρος στην επεισοδιακή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Ρίγα τον περασμένο μήνα, ο κ. Thomsen ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει το ΔΝΤ από τις ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η Αθήνα οδεύει σε ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για την φετινή χρονιά. Με το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα να μετατρέπεται σε  σημαντικό έλλειμμα, το χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να αυξηθεί και αυτό θα αναγκάσει είτε την Αθήνα να πάρει δραστικά μέτρα λιτότητας ή τους δανειστές της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε διαγραφές χρέους, ώστε η Αθήνα να μπει και πάλι σε βιώσιμο μονοπάτι, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Ανταπόκριση στο BBC κάνει λόγο για τη «χρεοκοπία της Ελλάδας που δεν έχει ανακοινωθεί», σημειώνοντας ότι  ότι, μολονότι η χώρα έως τώρα έχει καταφέρει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της, εντούτοις αυτό που έχει κρατήσει μυστικό είναι πως για χιλιάδες ανθρώπους, εταιρείες και οργανισμούς  που βασίζονται στην πληρωμή του Δημοσίου, η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει. Φιλοξενούνται μαρτυρίες γιατρών και εταιρειών που κάνουν λόγο για καθυστέρηση μηνών στην πληρωμή τους, ενώ φιλοξενούνται επίσης δηλώσεις του Θ. Φέσσα, προέδρου του ΣΕΒ, ο οποίος κάνει λόγο για αβεβαιότητα που απειλεί και τις πιο υγιείς επιχειρήσεις. Στο θέμα της ρευστότητας αναφέρεται και δημοσίευμα των Times, το οποίο -μεταξύ άλλων- αναφέρεται σε σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Σακελαρίδη, ο οποίος τόνισε ότι η ρευστότητα είναι ένα ζήτημα πιεστικό και η απελευθέρωσή της πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν. Το δημοσίευμα επισημαίνει μάλιστα ότι χωρίς επίτευξη συμφωνίας στη συνάντηση της 11ης Μαΐου, η Ελλάδα αναμένεται να χρεοκοπήσει στο τέλος του μήνα, ωθώντας την κυβέρνηση εκτός της νομισματικής ένωσης.

Εν αναμονή  της ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας φινλανδικής κυβέρνησης, η εφημερίδα Telegraph υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει λόγους να ανησυχεί, καθώς ο φερόμενος ως επικρατέστερος για να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών είναι ο Timo Soini, επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος των «Αληθινών Φινλανδών» και γνωστός για τις άκαμπτες θέσεις του κατά των προγραμμάτων διάσωσης.

Η Ελλάδα θα ασκήσει πίεση στην ΕΕ και την ΕΚΤ για γρήγορη καταβολή της δόσης, γράφει το Associated Press αναφερόμενο στις συναντήσεις ΔραγασάκηDraghi και Βαρουφάκη με Sapin και Moscovici.

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έκανε χθες λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Αξιωματούχος της ευρωζώνης δηλώνει ότι το Eurogroup τη Δευτέρα θα εκτιμήσει την κατάσταση και «ίσως προχωρήσει και παραπέρα», αν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες φέρουν καρπούς αυτή την εβδομάδα. Ευρείες οι διαφορές στο ασφαλιστικό και το εργασιακό, σύμφωνα με το Reuters, ενώ αναφέρει ότι δεν δόθηκαν πληροφορίες για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας ΤσίπραLagarde.

«Περισσότερη προθυμία για συμβιβασμό και περισσότερη ετοιμότητα για παροχή στοιχείων» αναγνωρίζει στην ελληνική πλευρά ευρωπαίος αξιωματούχος σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, αλλά η επίτευξη συμφωνίας ως τις 11 Μαΐου αποτελεί «υποθετικό σενάριο».  Στο μεταξύ, εν αναμονή της στάσης που θα κρατήσει αύριο η ΕΚΤ, πηγές κοντά στην ΕΚΤ λένε ότι πιθανότατα δεν θα αλλάξει η πολιτική της για τα ενέχυρα των τραπεζών αυτή την εβδομάδα. Και ενώ οι συνομιλίες για την Ελλάδα συνεχίζονται, οι νέες προγνώσεις της Κομισιόν αναμένεται να τονίσουν το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, σημειώνει το Bloomberg. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει «μεγάλα βήματα» προς ένα συμβιβασμό, «το Grexit δεν αποτελεί επιλογή», τόνισε ο Juncker. [Reuters] Οι συνομιλίες για την Ελλάδα θα φέρουν σύντομα αποτελέσματα, δηλώνει ο ιταλός ΥΠΟΙΚ Padoan στο CNBC.

Σημάδια κόπωσης δείχνουν οι αγορές από την όλη συζήτηση για το Grexit – έτσι ερμηνεύει το Bloomberg τις χαμηλές αποδόσεις  των ομολόγων της Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας. Το swap Titlos υποβάθμισε περαιτέρω η Moodys [Βloomberg].

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: