Σήμερα η επίσημη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, που ασκεί δριμεία κριτική στο ΓΑΠ




Ελάχιστες είναι οι πληροφορίες γύρω από το κόμμα, την ίδρυση του οποίου θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου και όλες προέρχονται από την ενημέρωση, που αφορούσε κυρίως διαδικαστικά θέματα, που έδωσαν στους δημοσιογράφους ο Γιώργος Ελενόπουλος και ο Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος θα είναι ένας από τους δύο εκπροσώπους του νέου κόμματος. Ο άλλος εκπρόσωπος θα είναι ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος δεν παρέστη στην ενημέρωση λόγω του ότι ταλαιπωρείται από ίωση.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό για «ανήθικη και παράλογη πολιτική πράξη που συντελείται με την εν ψυχρώ προσπάθεια του κ. Γιώργου Παπανδρέου να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές να ιδρύσει το δικό του προσωπικό και ιδιόκτητο κόμμα».

Στις πρώτες δηλώσεις της, στη Χαρ. Τρικούπη, η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή ανέγνωσε τη σχετική ανακοίνωση με την οποία το κόμμα εξαπολύει δριμεία κριτική κατά του πρώην πρωθυπουργού. Έτσι, εξέφρασε τη θλίψη του κόμματος για την κίνηση του κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι «ελπίζαμε ότι τελικά θα ακούσει τη φωνή της παραταξιακής και εθνικής ευθύνης και τις εκκλήσεις για ενότητα. Διαψευσθήκαμε. Η απόφαση του ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό και δεν χρειαζόταν ούτε καν προσχήματα».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ (www.amna.gr), τα στοιχεία που δόθηκαν από τον κ. Ελενόπουλο, επιφύλαξαν ορισμένες διαψεύσεις για δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, αλλά και χθεσινών. Μεταξύ αυτών όσα δημοσιεύτηκαν σχετικά με το όνομα και τα σύμβολα, την κατάθεση, χθες, στον ‘Αρειο Πάγο των απαιτούμενων εγγράφων και η ημερομηνία ανακοίνωσης της ίδρυσης του νέου κόμματος. Με αφορμή αυτές τις διαψεύσεις ο κ. Ελενόπουλος τόνισε ότι η ενημέρωση από το νέο κόμμα θα είναι πάντα επίσημη και δεν θα υπάρχουν διαρροές.

Τόνισε επίσης ότι εξ αρχής η απόφαση ήταν να γίνει η ανακοίνωση ίδρυσης του κόμματος στις 3 Ιανουαρίου, ενώ για το θέμα της κατάθεσης των εγγράφων στο ‘Αρειο Πάγο, είπε ότι δεν ήταν στις προτεραιότητες, καθώς πρόκειται για διαδικαστικό και όχι πολιτικό ζήτημα.

Σήμερα, είπε θα ανακοινωθεί η ίδρυση ενός Κινήματος και όχι ενός ακόμα κόμματος. Και σε επίρρωση αυτού τόνισε ότι η ιδρυτική διακήρυξη, το κείμενο των πολιτικών θέσεων και το καταστατικό, θα τεθούν αμέσως σε διαβούλευση, Αυτό βέβαια, θα γίνει μετά τις εκλογές και, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, από τις 26 Ιανουαρίου.

Επιπλέον, αμέσως μετά την ανακοίνωση της διακήρυξης, την οποία θα παρουσιάσει σήμερα ο κ. Παπανδρέου, θα ξεκινήσει μια διαδικασία υπογραφής της από πολίτες σε όλη την Ελλάδα, όπου θα γίνονται εκδηλώσεις του νέου κόμματος, ή στα γραφεία των ομάδων αυτοοργάνωσης (όπου υπάρχουν) και οι οποίες, όπως αναφέρθηκε έχουν ήδη κάνει την παρουσία τους σε όλους τους νομούς της χώρας. Στο ζήτημα αυτό θα επιστρατευτούν και τα ηλεκτρονικά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να συγκεντρωθούν υπογραφές και διαδικτυακά.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε, υπήρξε απρόσμενα μεγάλο ενδιαφέρον στην υποβολή υποψηφιοτήτων για τα ψηφοδέλτια του νέου κόμματος.

Ο κ. Παπανδρέου, στη σημερινή, ανοιχτή, εκδήλωση-παρουσίαση, θα αναφερθεί, κυρίως στην ιδεολογική ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του νέου κόμματος. Αναμένεται ότι έτσι θα απαντήσει και σε αιτιάσεις ότι προβαίνει στην ίδρυση κόμματος για προσωπικούς λόγους.

Για διαδικαστικούς λόγους, προκειμένου, δηλαδή, να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο, ένα κείμενο-περίληψη της Διακήρυξης υπογράφηκε από 200 άτομα, τα ονόματα των οποίων δεν θα ανακοινωθούν αφού θα συμπληρωθούν από τα ονόματα όσων άλλων υπογράψουν και θα θεωρούνται ιδρυτικά μέλη.

Σχετικά με το τι θα πράξουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θα ενταχθούν στο νέο κόμμα, αναφέρθηκε ότι είναι στην ευχέρεια του καθενός να χειριστεί εκείνος ή εκείνη το θέμα αυτό το οποίο είναι προσωπικό. Σημειώνεται ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης βουλευτών, καθώς η Βουλή έχει διαλυθεί και το μόνο που απαιτείται δεοντολογικά και ηθικά είναι η παραίτηση από την ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ. Ήδη, πάντως, ο Φίλιππος Σαχινίδης, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απέστειλε επιστολή στον Γραμματέα της Ν. Ε. Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, με την οποία του γνωστοποιεί ότι παραιτείται από μέλος του Κινήματος, ενώ ο Μιχάλης Καρχιμάκης με δημόσια δήλωσή του αναφέρει ότι παραιτήθηκε από μέλος των κομματικών οργάνων που μετείχε (ήταν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου) και βεβαίως από την ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ.

Η δήλωση του κ. Καρχιμάκη έχει ως εξής:

«Μετά την ανατροπή του εκλεγμένου πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, υπήρξε η απόλυτη ενσωμάτωση του ΠΑΣΟΚ σε συντηρητικές πολιτικές.

Ταυτόχρονα, ένα κίνημα μετατράπηκε, σε ενός ανδρός Αρχή.

Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή, πέραν της παραίτησης από τα όργανα του κόμματος που υπηρέτησα με συνέπεια επί 40 χρόνια, από το 1974, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο μόνος τρόπος να εμπνεύσουμε πάλι τον κόσμο, να δώσουμε όραμα χειροπιαστό και πραγματοποιήσιμο, είναι να συγκρουστούμε με όποια κέντρα αποτέλεσαν και αποτελούν τροχοπέδη για την Ελλάδα της ελπίδας.

Δυστυχώς, τις συγκρούσεις αυτές, η σημερινή ηγετική ομάδα, ούτε ήταν ούτε είναι διατεθειμένη να τις κάνει.

Ήρθε η ώρα να ΠΑΜΕ μπροστά».

Ο Συμεών Κεδίκογλου στην ερώτηση τι προτίθεται να πράξει σχετικά, απάντησε ότι “αυτά που προβλέπονται θα γίνουν”.

Benizelos-PapandreouNEA04-04september2014

ΤΟ ΠΑΣΟΚ: Συνεχίζοντας τα “πυρά” προς τον κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι «δυστυχώς συμπεριφέρεται ως κληρονόμος που θέλει να καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του. Το ΠΑΣΟΚ που τον τίμησε εκλέγοντας τον πρόεδρο του και αναδεικνύοντας τον σε πρωθυπουργό», για να συμπληρώσει ότι «δεν θα το καταφέρει». Παραπέμποντας στη γνωστή ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ ούτε κληρονομείται, ούτε τεμαχίζεται» και κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι «προχωρά στην εφαρμογή της προσωπικής του στρατηγικής χωρίς να έχει καμία πραγματική πολιτική διαφωνία». «Ποιός είναι συνεπώς ο λόγος που οδηγεί έναν πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό, τον άνθρωπο που έλαβε τις καταλυτικές αποφάσεις για την ένταξη στο αρχικό μνημόνιο το 2010, να επιχειρεί να διασπάσει το κόμμα του; Η τοποθέτηση του τώρα γίνεται άραγε από σκοπιά «μνημονιακή» ή μήπως «αντιμνημονιακή»;!», αναρωτήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου, για να υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχει πολιτικός λόγος, ούτε ιστορική και ηθική βάση. Τα κίνητρα είναι στενά προσωπικά».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «δεν διαχωρίζει τη θέση του από το ΠΑΣΟΚ του σημερινού προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου – όπως λένε κάποιοι εκφραστές του – αλλά από τον ιστορικό φορέα της δημοκρατικής παράταξης, το ΠΑΣΟΚ που ανήκει στην κοινωνική του βάση, αυτή που άντεξε και αντιστάθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της κρίσης». Ακόμα, ανέφερε ότι «όποιοι τιμούν και σέβονται το όνομα Παπανδρέου ξέρουν να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου». Σημείωσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ «ασχολείται με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους πολίτες ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας, ιδίως τώρα που η χώρα οδηγείται εκβιαστικά σε εκλογές και το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς θα σταθεί όρθια». «Εμείς κρατάμε ψηλά την ευθύνη», υπογράμμισε.

Στη μεγάλη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, που αναδημοσιεύουμε από το ΕΘΝΟΣ, ο Νίκος Παπανδρέου στα γραφεία του κόμματος του αδελφού του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: