Απαισιόδοξες προβλέψεις αναλυτή για την οικονομική πορεία της Ευρώπης το 2014




Τις απαισιόδοξες προβλέψεις του για την πορεία του νέου οικονομικού έτους στην Ευρώπη, λόγω της απουσίας μιας μακροοικονομικής ευρωπαϊκής πολιτικής που θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάκαμψη, προβάλλει ο Desmond Lachman, συνεργάτης του αμερικανικού think-tank “American Enterprise Institute”.

Το άρθρο του με τίτλο «An Unhappy New Year in Europe?» δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω αναλυτής “έχει πέσει πολλές φορές έξω”, αφού στις αναλύσεις του πρόβλεψε πολλές φορές την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

O Αμερικανός αναλυτής υπογραμμίζει ότι η ανεπαρκής ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και η εμμονή των υψηλών ποσοστών ανεργίας, αυξάνουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη κατά το 2014. Συγκεκριμένα, το επίμονο πρόβλημα της ανεργίας ενδέχεται να οδηγήσει τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε μια αποπληθωριστική παγίδα, καθώς ο αποπληθωρισμός θα καταστήσει αδύνατο για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, να μειώσουν τα ποσοστά ανεργίας βάσει του ΑΕΠ τους, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμη, υποστηρίζει ο αρθρογράφος, η συνεχιζόμενη υψηλή ανεργία ενδέχεται να επιδεινώσει περαιτέρω το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη. Σημάδια κούρασης λόγω των μέτρων λιτότητας είναι ιδιαίτερα έκδηλα στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, όπου παρατηρείται αξιοσημείωτη άμβλυνση της λαϊκής στήριξης προς τα κεντρώα κόμματα και συνακόλουθη άνοδος – βάσει δημοσκοπήσεων – της στήριξης προς τους ακραίους εξτρεμιστές τόσο στην αριστερά, όσο και στη δεξιά.

Και αυτό θα επηρεάσει σίγουρα τις επικείμενες ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο, όπου η ψήφος των πολιτών ενδέχεται να μεταφραστεί σε έντονη διαμαρτυρία κατά των ευρωπαϊκών θεσμών, τονίζεται. 

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303370904579294163997059846

ΕΛΛΑΔΑ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ –  ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Σύντομη είδηση του Paul Tugwell στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG με τίτλο «Greek Wind-Powered Electricity Capacity Grew 6.6 Percent in 2013» προβάλλει ανακοίνωση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) ότι το μέγεθος της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκε στα 1.864 MW στα τέλη του 2013 από 1.749 MW το 2012.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ανάκαμψη σε επενδυτικό επίπεδο εν μέσω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών, επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή της η ΕΛΕΤΑΕΝ.

http://www.bloomberg.com/news/2014-01-02/greek-wind-powered-electricity-capacity-grew-6-6-percent-in-2013.html 

Photo via C-SPAN

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: