Οι Αμερικανοί είχαν κάνει την Ευρώπη …”σουρωτήρι” και οι Ευρωπαίοι ηγέτες τώρα …ξύπνησαν!

FILE PHOTO: Αντίτυπα του βιβλίου του πρώην υπαλλήλου της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, με τίτλο ‘Permanent Record’ στο βιβλιοπωλείο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. EPA, CJ GUNTHER




Δύο εβδομάδες πριν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επισκεφθεί την Ευρώπη για πρώτη φορά μετά την εκλογή του, τα δανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας βοήθησαν τους Αμερικανούς ομολόγους τους να παρακολουθούν τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως είχε αποκαλύψει το 2013 ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, Edward Snowden.

Τα παραπάνω αναφέρει η ιστοσελίδα Politico (κείμενο των Laurens Cerulus και Hans von der Burchard).

Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες βρίσκονται στο στάδιο διαπραγμάτευσης μιας νέας διατλαντικής συμφωνίας μεταφοράς δεδομένων, που θα αντικαταστήσει προηγούμενη συμφωνία, η οποία ακυρώθηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο λόγω ανησυχιών για κατασκοπεία των ΗΠΑ.

Οι αποκαλύψεις της δανικής δημόσιας τηλεόρασης αναμένεται να ενισχύσουν την προσοχή της Ε.Ε. στις κατασκοπευτικές δυνατότητες των ΗΠΑ, τα νομικά όρια και τις εγγυήσεις για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, για τα οποία το δικαστήριο είχε κρίνει ότι είναι ελλιπή. “Εάν αυτές οι αποκαλύψεις  είναι αληθείς, τούτο δεν είναι αποδεκτό μεταξύ συμμάχων”, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν.

Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων πρέπει να βασίζονται στην εμπιστοσύνη και δεν υπάρχει χώρος για υποψίες. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του ζήτησε από τη Δανία και τις ΗΠΑ «να μοιραστούν όλες τις πληροφορίες που συνδέονται με αυτήν την κατασκοπεία και έτσι περιμένουμε τις απαντήσεις τους».

Η Καγκελάριος Μέρκελ που συμμετείχε διαδικτυακά στην ίδια ενημέρωση, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, «τη βεβαιότητα ότι και η δανική κυβέρνηση – ο Υπουργός Άμυνας – έχουν καταστήσει πολύ σαφή τη θέση τους για αυτά τα ζητήματα και από αυτή την άποψη, βλέπω μια καλή βάση όχι μόνο για την αποσαφήνιση των γεγονότων, αλλά επίσης για τη δημιουργία σχέσεων που βασίζονται στην εμπιστοσύνη».

Σημειώνεται ότι οι αποκαλύψεις του Snowden οδήγησαν σε μεγάλες συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια και το απόρρητο των Ευρωπαίων – συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης της συμφωνίας μεταφοράς δεδομένων του Privacy Shield και του προηγούμενου Safe Harbor – και συνεχίζουν να δηλητηριάζουν τους διατλαντικούς δεσμούς.

Πολλοί από τους βασικούς εμπλεκόμενους των γεγονότων του 2013 είναι δρώντες στη σημερινή πολιτική σκηνή, συμπεριλαμβανομένων του Biden, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος εκείνη την εποχή, και της Margrethe Vestager, Επιτρόπου για τα ψηφιακά, η οποία ήταν τότε μέλος της κυβέρνησης της Δανίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η Vestager δεν επόπτευε τις υπηρεσίες πληροφοριών, όταν ήταν Υπουργός Εσωτερικών της δανικής κυβέρνησης, αλλά δεν ανέφερε εάν γνώριζε τις δραστηριότητες κατασκοπείας που περιγράφονται στο δημοσίευμα.

«Είναι Εκτελεστική Αντιπρόεδρος υπεύθυνη για την ψηφιακή πολιτική και την πολιτική ανταγωνισμού. Αυτά είναι τα θέματα για τα οποία είμαστε εδώ για να σχολιάσουμε εκ μέρους της. Όχι γεγονότα που σχετίζονται με λειτουργίες που μπορεί να είχε όταν ήταν στην κυβέρνηση της Δανίας», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι οι συζητήσεις για τη συμφωνία μεταφοράς δεδομένων είναι «πολύ σημαντικές» και ότι η ΕΕ «ενέτεινε τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους των ΗΠΑ».

Τα γεγονότα έρχονται σε μία στιγμή που η ΕΕ αναθεωρεί τους κανόνες για την καλύτερη προστασία των υποδομών και των κρατικών ψηφιακών/ ηλεκτρονικών συστημάτων από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και εκστρατείες εισβολής. Πρόκειται για σχέδιο νομοθεσίας που στοχεύει σε μεγάλο βαθμό να αντισταθμίσει ομάδες χάκερ που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και την Κίνα.

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις των ΜΜΕ δείχνουν και πάλι ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες που φτάνουν στον πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: Politico, Laurens Cerulus και Hans von der Burchard – Snowden’s back: Spying scandal clouds EU-US ties ahead of Biden visit

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μίλησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη: Κυπριακό, Μεσόγειος και άλλα θέματα στην ατζέντα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: